5. Sarajevo Innovation Summit otvoren je danas u sarajevskoj Vijećnici

Danas je u sarajevskoj Vijećnici otvoren jubilarni  5. Sarajevo Innovation Summit, kojemu je tema bila energetska i klimatska kriza u svijetu.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo u partnerstvu s Misijom USAID-a u našoj zemlji, i ove godine su organizirali, prvi put uživo nakon dvogodišnjeg online izdanja uvjetovanog Covid 19 pandemijom, peti put po redu inovacijski sumit na temu “Energetska tranzicija i klimatska neutralnost u novom globalom okruženju“, okupljajući oko 300 učesnika iz poslovnog i akademskog svijeta iz nekoliko zemalja, te studente sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajeva.

Važno je podržati tranziciju BiH ka čistoj energiji

Sumit je danas otvorila dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Jasmina Selimović, koja je u uvodu istakla važnost obrazovnih i univerzitetskih ustanova koje stvaraju inovacijska rješenja koja u suradnji sa poslovnim svijetom mogu doprinijeti napretku jedne zemlje kao što je BiH, s nadom da je obrazovanje naša nada u bolje sutra.

U ime američke vlade i USAID-a direktorica Misije za međunarodni razvoj pri USAID-u u Bosni i Hercegovini gospođa Courtney Chubb pozdravila je prisutne učesnike i izrazila svoju uvjerenost da je ovaj Summit važan događaj u trenutku najveće energetske krize u svijetu. “Znamo da je energija jedna od najvažnijih tema današnjice posebno pitanje tranzicije u čistu, obnovljivu energiju. Cijelom svijetu je neophodna tranzicija prema čistoj energiji kako bismo zaustavili klimatske promjene koje nam se evidentno događaju, ali isto tako je jasno da se to neće moći dogoditi bez zajedničkog rada svih nas, bez dodatnog napora i najvažnije bez inovacija”, istakla je gđa. Courtney Chubb. Također je dodala da je zadatak misije USAID-a u BiH da nastavi podržavati BiH ka tranziciji ove zemlje prema čistoj energiji.

“Želim vidjeti Sarajevo onakvim gradom kakav je bio u vrijeme Emerika Bluma”

Gradonačelnica Sarajeva dr. Benjamina Karić, također je pozdravila prisutne i navela u svom obraćanju da je “Sarajevo oduvijek bilo značajno mjesto interakcije, hrabrog poduzetništva i kreativnih ideja, kako velikih kompanija, tako i institucija”, te je podsjetila da je Evropska unija prihvatila aplikaciju Sarajeva za EU misiju “100 Climate neutral cities“, Misija 100 klimatski neutralnih gradova, koja obavezuje grad Sarajevo da stvori više inovativnih rješenja kojima možemo znatno unaprijediti život u našim lokalnim zajednicama, prijestolnicama i državama“. Gradonačelnica je također navela da želi vidjeti Sarajevo onakvim gradom kakav je bio u vrijeme kad je na njegovom čelu bio nekadašnji gradonačelnik Emerik Blum.

Direktor Friedrich Ebert Stiftung ureda u Sarajevu dr. Ralf Melzer, je također govorio o važnosti inovacija u enegetskom sektoru u ovom regionu u trenucima kad se borimo s velikom energetskom krizom. Naveo je i istraživanje koje su sproveli i uvidjeli nedostatak novinara koji su specijalizirani za energetske teme, te su istakli da je veoma važno u ovom regionu razvijati novinarstvo posvećeno pitanjima energetike i obnovljivih izvora u budućnosti.

Idejni tvorac i osnivačica Sarajevo Innovation Summit-a prof. dr. Amila Pilav-Velić pozdravila je skup rječima “Kada smo prije 5 godina razamišljali o ideji okupljanja inovativnih lidera u Sarajevu bili smo vođeni željom da naš grad Sarajevo i našu Bosnu i Hercegovinu učinimo regionalnim inovacijskim hubom. Tada smo željeli, a sada smo već peti put to i ostvarili i danas je Sarajevo dom najvažnijih događaja na polju inovacijskih rješenja u regiji”, navela je Amila Pilav Velić.

doc.dr. Hatidža Jahić, prof.dr. Amila Pilav Velić i Elma Kafedžić Haverić, USAID

Električno biciklo Ruff iz Travnika

Keynote govornici Summit-a 2022 bili su dr. Steven S. Burns, direktor energetike i infrastrukture pri Uredu za Europu i Euroaziju u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Andrej Gajić, naučnik National Geographic-a i Počasni ambasador Mediteranskog mora i voditelj Sharklab Adria iz Albanije, te Snježana Kopruner, direktorica GS-TMT d.o.o. Travnik BiH. Dr. Steven S. Burns je govorio je o važnosti stvaranja uvjeta, a posebno zakonske legislative vezane za obnovljive izvore energije, te uspostavljanju uvjeta za snažnija ulaganja privatnog sektora u energetski sektor u regiji, koji će zamjeniti grantove i netransparentno financiranje kako bismo u BiH unaprijedili nužnu hitniju tranziciju za čistim izvorima energije u regionu.

Andrej Gajić, profesor biologije koji je i počasni ambasador Mediteranskog mora i voditelj Sharklab Adria: Centra za morsku i čistovodnu biologiju iz Vlore u Albaniji, govorio je o pogubnom utjecaju čovjeka i njegovog otpada kojim je gotovo uništio sve svjetske okeane pa smo tako u 2016. imali 11 milijardi tona plstičnih partikula u oceanu, a predviđa se da ćemo u 2040. imati 29 MMT.

Gospođa Snježana Kopruner, direktorica GS-TMT d.o.o., tvornice mašina i mašinskih dijelova iz Travnika, govorila je o genijalnim poslovnim uspjesima njene kompanije koja se bavi metalnom proizvodnjom, a koja je u velikoj mjeri uspjela sa ugradnjom solarnih panela na krovove svoje tvornice proizvesti 11 MW energije, a planiraju dogodine i 24 MW, što će ih učiniti u potpunosti energetski nezavisnim proizvodnim pogonom.

Također je spomenula i sjajne rezultate koje bilježi njihovo električno biciklo Ruff, koji je kod investitora u zapadnoj Evropi potukao Rimčev električni bicikl Greyp.

Snježena Kopruner

Struja u BiH je jeftinija nego na evropskom tržištu

Na panelu su koji je bio posvećen diskusiji o energetskoj i klimatskoj nesigurnosti te potrazi za održivim razvojnim rješenjima govorili: Dr. sc Dierdi Horvat, Fraunhofer Institute Germany, Mak Kamenica, USAID EPA, Mr. sc Edin Zametica, iz Državne energetske regulatorne agencije i Naida Taso, Energy community iz Beča.

Panelisti na 5. Sarajevo Innovation Summitu

Naida Taso je u uvodu istakla da su se njihovim uredima u Beču već svi smanjili temperaturu na 19 C, jer žele aktivno učestvovati u štednji energije svojim osobnim primjerima. Navela je i važnost omogućavanja bolje iskorištenosti solarne energije koja se proizvodi u BiH, donošenjem novog Zakona koji one koji proizvode energiju i čiji viškovi ponekad izađu iz njihove solarne mreže ne bi kažnjavali naplaćujući im kazne za proizvedene viškove struje. A Edin Zametica je istakao važnost što hitnijeg usklađivanja zakonske regulative na nivou države, koja će omogućiti bolju regulaciju tržišta energije i uvođenje berze električne energije u BiH. “Struja je jeftina u BiH, jeftinija nego na tržištu i stanovništvo se mora pripremiti na poskupljenja koja će se nužno desiti kad uvedemo tržišnu energetsku regulaciju”, kazao je Zametica.

Photo: Women in Adria/Sarajevo Innovation Summit

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...