Detoksikacijski topli napitak s grejpom i đumbirom za hladne dane

Kad hladniji dani sa sobom donesu i miris snijega razmišljamo o tome kako zagrijati svoje tijelo, unijeti dovoljno tekućine i detokscirati organizam. Puno je različitih toplih napitaka, no ovaj koji vam donosimo u nastavku je idealan jer je to topli napitak koji će vas ugodno zagrijati u ove hladne dane i pomoći će vam u čišćenju vašeg organizma.

Grejp je odličan izvor vitamina C i likopena

Kombinacija grejpfruta i đumbira odlična je za čišćenje jetre i uklanjanje toksina iz tijela. Ova izvrsna kombinacija soka grejpfruta, đumbira, limuna i meda sa prstohvatom kurkume može osvježiti, detoksicirati i podmladiti vaše tijelo, a đumbir zbog svog protuupalnog svojstva pospješuje probavu.

Grejpfrut je citrusno voće koje je bogato antioksidansima i vitaminima A, C, B1, B2, B5 i B6 i između ostalih nutrijenata i smatra se jednim od najboljih načina za detoksikaciju tijela, a dragocjen je i u sagorijevanju masti i čišćenju organizma. Sadrži i manje količine kalcijuma, magnezijuma, fosfora i bakra. Ima vrlo važnu ulogu u jačanju imuniteta zbog velike količine vitamina C. Grejpfrut takođe štiti srce, ubrzava metabolizam, liječi prehlade, pomaže kod dijabetesa tipa 2 i pomaže u mršavljenju, jer pospješuje sagorijevanje masti.

Greipfrut

Grejpfrut ima nizak glikemijski indeks i nema negativan utjecaj na razinu šećera u krvi. Jedna studija objavljena u BMJ iz 2013. opisuje grejp kao “značajno povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2”. Autori studije navode da grejpfrut sadrži naringin, za koji se pretpostavlja da ima slična svojstva kao inhibitor za poboljšanje tolerancije glukoze kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Grejpfrut je bogat izvor antioksidansa, kao što je vitamin C, koji je odličan u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala. Tako jedan manji grejpfrut može sadržati oko 68,8 mg vitamina C, a preporučeni unos vitamina C za odrasle je 75 mg dnevno za žene i 90 mg za muškarce, što osigurava 100% vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Ovaj moćni antioksidans čini grejp idealnim za vaš imunološki sistem i može vam pomoći u borbi protiv virusa i bakterija.

Grejpfrut takođe sadrži 2.270 mikrograma (mcg) likopena, koji je još jedan važan antioksidans. Kombinacija vlakana, kalijuma, likopena, vitamina C i holina u grejpfrutu može doprinijeti očuvanju vašeg krvotoka i srca.

Detox napitak

Zašto ne smijete miješati grejpfrut s nekim lijekovima?

Pacijenti koji imaju osjetljiv želudac, gastroezofagealnu refluksnu bolest ili GERB, gastritis ili čir ne bi smjeli jesti grejpfrut jer ih kisele tvari mogu iritirati i naškoditi im.

Međutim, vrlo često čujete od farmaceuta u apoteci da ne jedete grejpfrut ili ne pijete sok od grejpfruta dok uzimate određene lijekove. Grejpfrut može blokirati enzim CYP3A4 u crijevima koji pomaže da se metaboliziraju, odnosno razgrade određeni lijekovi. U slučaju da je ovaj enzim blokiran, višak određenog nemetaboliziranog lijeka može ostati nerazgrađen i nakupiti se u vašem krvotoku, uzrokujući povišenu pa i previsoku koncentraciju lijeka u krvi. Neki od lijekova na čiji metabolizam može utjecati grejpfrut navodi i FDA : atorvastatin, lovastatin i simvastatin (statini, odnosno lijekovi za snižavanje holesterola), feksofenadin (lijek za alergije), nifedipin (lijek za krvni pritisak), ciklosporin (imunosupresiv), budesonide (za ulcerozni colitis i Chronovu bolest) i buspirone (lijek protiv anksioznosti).

Detox napitak s grejpom i đumbirom

Priprema:

1 komad korijena svježeg đumbira, cca 5 cm dužin

1 crveni grejp

2 limuna

1 čajna kašičica kurkume

agava/med po potrebi

Obzirom da su grejp i limun sigurno prskani potrebno ih je namočiti 30 min u rastvoru sode bikarbone (1 kašičica SBB na 0,5 l vode), te isprati i isjeći na kriške. Đumbir očistite i ogulite, te isjecite na tanje kriške. Sve skupa stavite u lonac, dolijte 1,5 vode i kuhajte 20-tak minuta. Nakon što ste maknuli s vatre vaš napitak, dodajte u njega kašičicu kurkume i promiješajte. Možete dodati po potrebi i supenu kašiku meda ili agavinog sirupa, ako vam je napitak previše gorak.

Prelijte ga u čajnik ili bokal, pokrijte i pijte topli napitak tokom cijelog dana.

Dodatak meda u ovaj napitak nije obavezan, preskočite ga ako pokušavate izbjeći šećer. Ukoliko vam se ukus kurume ne sviđa možete je izbaciti, ali ona ovom napitku daje posebnu notu i svakako je vrlo poželjna za detoksikaciju vašeg organizma.

Photo: Freepik/Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Velika eCommerce konferencija u Sarajevo dovela govornike iz cijelog svijeta

Više od 300 učesnika imalo je priliku čuti iskustva i vizije o razvoju e-trgovine širom svijeta na drugoj godišnjoj konferenciji "Let's do eCommerce: Beyond...