Vrijeme je za jesenju detoksikaciju i zdravi detox napitak!

Zagazili smo dobrano u toplu jesenju sezonu i polako se treba pripremiti za hladne dane koji nas uskoro očekuju. Virusi nas ponovo vrebaju i “zaskaču” nas iz zasjede, iako zima još uvijek nije zvanično zakucala na naša vrata. Stoga je ovo izvanredno vrijeme za pripremu našeg tijela za zimsko doba koje nam stiže. I dok svi uglavnom pričaju o garderobi i cipeama i čizmama za novu sezonu, malo ko i razmišlja o tome kako bi trebalo prilagoditi ishranu i pripremiti naše tijelo za početak zime.

Nježno jesenje čišćenje tijela od nagomilanih toksina

Od davnina su se ove promjene godišnjih doba smatrale idealnim vremenom za čišćenje organizma i kure pročišćavanja kako bi se promoviralo dobro zdravlje. Baš kada drveće počinje da odbacuje svoje lišće, jesen je savršeno vrijeme da izbacimo toksine iz našeg tijela i očistimo ga kako bismo povećali našu otpornost za zimske mjesece.

Detox drink

Pojam detoksikacije se obično veže za postprazničnu novogodišnju sezonu kada svi očajnički pokušavaju smanjiti štetu nastalu prejedanjem u vrijeme zimskih praznika, pa se naprečac odriču određenih namirnica, slastica, piju iscrpljujuće čajeve za diurezu kako bi pojačali izbacivanje nagomilanih toksina putem urina i fecesa, očistili jetru iscrpljenu od prekomjerne količine hrane i smanjili nadutost crijeva.

Ali ono što nježno jesenje čišćenje čini posebno važnim je upravo savršeno usklađeno vrijeme za detoksifikaciju kako bismo zimu dočekali sa osnaženim i jakim imunitetom. Prednosti jesenjeg čišćenja uključuju smanjenje upalnih procesa, odmaranje probave, pomoć kod respiratornih tegoba gornjih disajnih puteva, smanjenje viška masnoće, smanjenje nadutosti i vrlo važnu alkalizaciju tijela. Jačanje imuniteta osiguraće da kasnije tokom zimske sezone budemo manje skloni upalama disajnih puteva, kašlju i prehladama.

Zapamtite detoksikacija nije osto što i gladovanje!

Međutim odmah u početku treba razgraničiti da čišćenje i detoksikacija tijela nisu jednaki gladovanju i izbacivanju hrane. Dovoljno je da napravite određene prilagodbe vaše ishrane što će imati snažan uticaj na vaše zdravlje tokom zime i ostatka godine.

Jesenjska detoksikacija bi trebala biti usmjerena na pluća i debelo crijevo, koji su vitalni organi koji se tradicionalno povezuju s ovim godišnjim dobom. Pijenje dovoljno količina vode i ishrana s puno povrća bogatog vlaknima održavaju rad crijeva, što je ključno za proces detoksikacije.


Pročitajte više: Izvanredan ayurvedski imunobooster za prohladne dane je čaj od kurkume i đumbira


Kako uraditi jesenji detox?

Obzirom da je ujesen preporučeno temeljito čiščenje crijeva, a posebno debelog crijeva, po pravilu biste trebali piti dosta tekućine, odnosno toplih napitaka koji će pročistiti vaša crijeva i pomoći da se izbace svi nagomilani toksini. Također je potrebno prilagoditi ishranu hladnijim danima, i jesti one namirnice koje će blago zagrijavati vaše tijelo i pružiti mu dovoljne količine energije.

  1. Smanjite unos hladne, nekuhane hrane i povećajte unos hrane koja zagrijava tijelo
  2. Smanjite porcije voća na 2 dnevno, preferirajući jabuke i kruške
  3. Zamijenite proljetno i ljetno povrće korjenastim povrćem – bundevom, batatom- slatkim krompirom, mrkvom, cveklom, repom i komoračem
  4. Pijte dnevno najmanje 2 litra filtrirane vode ili detoksikacijskog napitka
  5. Pijte ujutro, odmah kad ustanete, 1 šolju tople vode sa sokom od pola limuna i 1 kašikom sirovog jabukovog sirćeta. Ovo će isprati vašu jetru, pokrenuti probavu i podstaći sagorijevanje masti
  6. Koristite jesenje začine poput cimeta, karanfilića i muškatnog oraščića kako biste potaknuli probavu i pojačali cirkulaciju
Voda s limunom

Priprema detoksikacijskog napitka:

Ovo je idealan napitak koji će vas ugodno zagrijati u ove hladne dane i pomoći u čišćenju vašeg organizma.

1 komad korijena svježeg đumbira, cca 5 cm dužine

1 crveni grejp

2 limuna

1 čajna kašičica kurkume

agava/med po potrebi

Detoksikacijski napitak

Obzirom da su grejp i limun sigurno prskani potrebno ih je namočiti 30 min u rastvoru sode bikarbone (1 kašičica SBB na 0,5 l vode), te isprati i isjeći na kriške. Đumbir očistite i ogulite, te isjecite na tanje kriške. Sve skupa stavite u lonac, ullijte 1,5 litar vode i kuhajte 20-tak minuta. Nakon što ste maknuli s vatre vaš napitak, dodajte u njega kašičicu kurkume i promiješajte. Možete dodati po potrebi i supenu kašiku meda ili agavinog sirupa, ako vam je napitak previše gorak. Ukoliko vam se ukus kurume ne sviđa možete je izbaciti, ali ona ovom napitku daje posebnu notu i svakako je vrlo poželjna za detoksikaciju vašeg organizma.

Prelijte ga u čajnik ili bokal, pokrijte i pijte topli napitak tokom cijelog dana.

Photo: Pexel/Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...