Sve što trebate znati o tulipanima, ovom nježnom proljetnom cvijeću

Tulipani su vjesnici proljeća bez kojih nije moguće zamisliti šetnju gradom od kraja februara. Ovo cvijeće neopisive elegancije dolazi u paleti predivnih boja gdje svaka boja ima posebno značenje. Crveni tulipani simboliziraju strastvenu ljubav, rozi nježnu ljubav, mladost i nadu, a buket ljubičastih tulipana simbolizira vjernost i odanost.

Porijeklo tulipana

Također, buket tulipana podsjeća na turban od čega potiče i naziv ovog prelijepog cvijeća i to od latinske riječi tulip koja potječe iz arapskog jezika od riječi dulbend što znači turban.

Iako većina misli da su tulipani iz Holandije, istina je zapravo da je ova zemlja vodeća u proizvodnji otkad je je ovaj cvijet stigao davne 1593. godine zahvaljujući Austro-Ugarskom ambasadoru u Istanbulu. Zanimljivo je da je on pored toga što je bio ambasador bio i botaničar, a tulipane je poslao prvo u Beč, odakle su stigle u Holandiju. Na samom početku, tulipan je u Holandiji predstavljao statusni simbol, a kasnije je postao jedan od najpoznatijih brendova.

U Evropu, tačnije Tursku, tulipan je stigao sa planina Irana i Kazahstana, a imao je značajnu ulogu u orijentalnoj povijesti. To je posebno bilo izraženo u periodima Osmanskog carstva kada je postojala posebna ljubav prema tulipanima i ukrašavanju vrtova.

Savjeti za tulipane u vazi

Briga o tulipanima nije zahtjevna, a uz par trikova oni mogu trajati čak 10 dana. Za to vrijeme, tulipani svaki dan “piju” dosta vode, zbog čega je važno stalno dodavati, ali i mijenjati vodu. Tulipani su poznati po tome što ne vode nečistu vodu, a mijenjanje vode iskoristite i da peteljke skratite za pola do jednog centimetra čime čete skratiti truljenje. 


Pročitajte više: Orhideja: osjetljica ljepotica koja će uljepšati svaki prstor, ovo su tajne života sa njima


Tulipani ne vole direktnu sunčevu svjetlost, pa budite oprezni sa njihovom pozicijom. Imajte u vidu da će se oni sami okrenuti za svjetlošću, te otvoriti tokom dana. Također, držite ih podalje od radijatora i drugih izvora energije, kao i od voća od čijih plinova tulipani blijede. 

Ukoliko primjetite da su se tulipani savili, to ne znači da se od njih trebate oprostiti. Stavite ih u visočiju vazu ili omotati papirom kako bi ih podržali. Imajte na umu da tulipane nije pametno stavljati u vazu sa drugim cvijećem jer zbog njih gube boju.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...