Aleksandra Klačar otkriva svoj put od modela do dizajnerice vjenčanica

Imati svoju, samo za sebe posebno krojenu haljinu, koju će nositi na dan svog vjenčanja, odvajkada je san gotovo svake djevojčice. Neke se djevojčice, u međuvremenu sazrijevajući u odrasle žene, predomisle pa odaberu neke drugačije odjevne kombinacije za svoje vjenčanje, no i dalje je personalizirana vjenčanica jedna od najvećih želja na listi skoro svake žene. O tome kako je svoju karijeru manekenke i modela Aleksandra Klačar zamijenila za poduzetničku karijeru, dizajnerice i krojačice personaliziranih vjenčanica, i prije dvije i po godine osnovala svoj modni brend Alexandra modern tailor & Alexandra bridal, pročitajte u nastavku.

Na svojim greškama naučila je da nema odustajanja

Imala je samo šesnaest godina kad je započela svoju karijeru modela u ABC models agenciji. Danas se s osmijehom prisjeća svog odlaska na izbor za Miss Fashion TV world, koji je uslijedio nakon silnog nagovaranja roditelja da joj dopuste odlazak na Kipar, i tog dramatičnog iščekivanja proglašenja pobjednice. Bio je to onaj presudni trenutak u njenoj karijeri modela kada joj je titula najboljeg Fashion TV modela otvorila vrata svjetskih modnih agencija. Život jedne obične srednjoškolke preko noći se promijenio i Aleksandra je uplovila u vode svjetskog modelinga. Nakon takmičenja Fashion TV joj je ponudio seriju snimanja u Istanbulu kako bi započela svoju modeling karijeru. 

Tokom mog boravka u Istanbulu desila se jedna situacija koju bih voljela da podijelim sa svim djevojkama koje misle da nisu dovoljno dobre. Nakon prvog kastinga u Istanbulu uspjela sam bookirati svoje prvo kataloško snimanje za jedan lokalni brend. Bila sam presrećna, međutim dok su oko mene obilazili frizeri i šminkeri, stilisti i fotografi, trema je u meni postala nepodnošljiva. Kada sam konačno bila spremna stala sam ispred objektiva fotografa i ostala tako ukočeno stajati. Tada niko iz tima nije bio svjestan da ja više od jedne poze nisam mogla, a ni znala, da napravim. Nedugo nakon toga na vratima studija se pojavio moj vozač iz Agencije sa drugom djevojkom koja je preuzela moj posao, a mene su poslali kući. Dok smo se probijali kroz istanbulsku gužvu po glavi su mi se samo motale rečenice “ ja nisam dovoljno dobra za ovaj posao“ , ,, Agencija će me poslati kući “, ,, sve je gotovo”… Međutim, do momenta kada sam stigla kući uspjela sam utišati te loše misli i tada sam odlučila da ću sebi dokazati da odustajanje od svojih snova nije opcija! Počela sam vježbati sa iskusnim modelima i vrlo brzo nakon toga počela osvajati srca agencija širom svijeta“, prisjeća se Aleksandra.

Aleksandra Klačar vjenčanice
Aleksandra Klačar

Američki život iz bajke

Svoju karijeru nastavila je u Milanu radeći revije i photoshootinge po cijeloj Evropi kada je posve neočekivano dobila ponudu da radi za jednu od najprestižnijih američkih Elite agencija.

„Sjećam se da sam pogledala poziv i pomislila „Ma da, baš će mene sigurno izabrati” i odlučila da preskočim casting. Dok sam šetala gradom telefon je zazvonio i moj agent je sav zadihan govorio kako agent iz Elite agencije insistira da vidi baš mene. Stigla sam najbrže što je bilo moguće i nakon castinga su mi ponudili ugovor. Godinu dana kasnije našla sam se u Americi, ne vjerujući i dalje da je to moguće“, govori Aleksandra.

U Americi je imala priliku raditi za mnoge modne kuće i snimati editorijale na raznim egzotičnim lokacijama, što je bilo ravno ispunjenju njenih najskrovitijih djevojačkih snova o američkom životu iz bajke.


Pročitajte više: Ena Dujmović stvorila je Plusminus- brand koji promovira grafičare BiH


Imala sam snimanja skoro svaki dan i putovala po Americi sve dok nisam pronašla grad u kojem sam najviše radila i najbolje se osjećala, Los Angeles. Bila sam tada sigurna da se nikad neću vratiti da živim u BiH. Međutim, kako ljubav uvijek dođe iznenada i neočekivano, odlučila sam poslušati svoje srce i ostati ovdje, u Sarajevu, i mogu vam reći da je vrijedilo“, priznaje Aleksandra.

Aleksandra Klačar: vjenčanice kao izvor nove karijere

Radeći za različite modne brendove Aleksandra je imala priliku da upozna i zavoli različite vrste materijala, od kojeg su bile sašivene haljine koje je nosila, razmišljajući kako bi svoju ljubav prema modi i dizajnu pretočila u nešto kreativno. Tako je, nakon osam godina modelinga, započela graditi svoju poduzetničku karijeru. 

Prve korake u šivenje sam naučila od svoje majke, a kako je ljubav prema tom zanatu u meni konstantno rasla odlučila sam unaprijediti svoje znanje završavajući Školu za korzete i svečene haljine u St. Petersburgu. Željela sam da moj pečat ostane na haljinama koje djevojke pamte za cijeli život“, prisjeća se Aleksandra.

Aleksandra Klačar vjenčanice
Aleksandra Klačar

Na povratku iz Rusije Aleksandra je u junu 2021. osnovala svoj modni brend pod imenom Alexandra modern tailor & Alexandra bridal i uplovila u poduzetničke vode.

Svoju prvu vjenčanicu sašila je za svoju prijateljicu, želeći joj za vjenčanje iz snova napraviti glamuroznu i elegantnu vjenčanicu sa ogromnim puf rukavima, dugim šlepom, korzetom i naglašenim strukom. Nekoliko dana ju je krojila i šila pazeći da svaki šav bude na svom mjestu i da nijedan končić ne bude višak. No, kako takve prilike uvijek prate neobični događaji Aleksandra nam priča kako je njena prva vjenčanica umalo završila na vješalici umjesto na mladenki:

Sat dva prije nego što je došla mlada rutinski sam bacila pogled da li je sve uredu i primjetila sam da treba korigovati porub za nekih desetak centimetara. Brzopleto sam uzela vjenčanicu, stavila je pod stopicu overlovke, mašine koja ujedno porubljuje i siječe višak materijala. U djeliću sekunde pritisnula sam stopicu i vidjela da je mašina odsjekla jedan dio materijala. Kada sam raširila vjenčanicu nisam mogla vjerovati šta sam uradila. Na prednjem dijelu vjenčanice ostala je ruptura površine dvadesetak centimetara. Osjetila sam blagu vrtoglavicu i lupanje srca. Šta sad? Srećom, imala sam viška materijala, brzo sam se sabrala i zamijenila cijelu prednju stranu. Uspjela sam na vrijeme da je završim i kad sam na kraju vidjela šta sam uspjela svojim rukama uraditi bila sam više nego ponosna. I u tom trenutku mi se javila ideja za stvaranjem cijele kolekcije vjenčanica“.

Neobične vjenčanice s cvjetnim uzorcima 

Kako nam Aleksandra otkriva odluka da započne sa dizajniranjem i šivanjem vjenčanica bila je potaknuta i željom da stvarajući unikatne modele bajkovitih vjenčanica, koje je od početnog kroja do završnog šava stvarala sama, doprinese kreiranju nezaboravnog osjećaja sreće mladenke zbog svoje najljepše haljine u životu.

A kad vidite vjenčanice iz kolekcije Alexandra bridal biće vam jasno zašto je Aleksandra insistirala na razlikovanju od drugih. Ima tu onih klasičnih bijelih vjenčanica, sa krinolinama od tila i čipke, pa onih sa perjem i staklenim perlicama, elegantih uskih krojeva, do onih neobičnog kroja sa širokim hlačama nalik dugačkim suknjama. No, neobični modeli vjenčanica, koje će vas ostaviti bez daha svojom nježnošću i gracilnošću, su pastenih tonova bež i ružičaste boje, prekrivene mnoštvom šarenog poljskog cvijeća. Mladenka koja nosi takvu vjenčanicu zasigurno će na svom vjenčanju zablistati kao najljepša tratinčica na livadi ili prekrasni cvijetak irisa. 


Pročitajte više: Ovo su najlješpe čestitke za vjenčanje za vaše mladence


Kroz cijelu kolekciju Aleksandra bridal vjenčanica se prožimaju cvijetni detalji. Za mene cvijeće predstavlja neprolaznu ljepotu, eleganciju i romantiku istovremeno, baš kao i moje vjenčanice. U tom periodu bila sam u potrazi za ambijentom u kojem bi moje haljine dobile svoj puni sjaj. Odlučila sam da snimanje kolekcije radim u baroknom zamku Schloss Eckartsau iz 18. vijeka nadomak Beča, na mjestu gdje je car Franz I živio sa svojom suprugom Marijom Terezom“, otkriva Aleksandra.

Aleksandra Klačar vjenčanice
Aleksandra Klačar u dvorcu Schloss Eckartsau u Beču

Unikatni komadi za vaš svakodnevni stil

Drugi dio njenog modnog brenda zove se Alexandra modern tailor i predstavlja mjesto na kojem nastaju unikatni komadi odjeće, od kaputa, odijela do glamuroznih haljina za posebne prilike. Tu ćete naći zanimljive, unikatne komade odjeće koji će vam pomoći da vaš svakodnevni stil obogatite i dati mu vaš osobni personalizirani pečat pomoću kojeg ćete stvoriti vaš osobni modni stil.

Dolazak do perfektno napravljenog kroja je poseban put koji me jako raduje. Da bi haljine bile sašivene na najkvalitetniji mogući način to zahtijeva mnogo odricanja i konstantnog sticanja novog znanja i vještine. Taj izazov sam voljna prihvatiti i fokusirati svoju budućnost prema izradi odjeće najsloženijih krojeva”, priznaje Aleksandra.

Sve kreacije iz njene radionice možete vidjeti na instagram profilu: alexandra_moderntailor, a bajkovite vjenčanice na ovom linku.

Photo: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...