Buhtle – recept koji vraća u djetinjstvo

Buhtle – poslastica koja većini ljudi budi sjećanja na djetinjstvo i vrijeme kad su ih u zimske dane za nas radile naše mame i bake. Iako se njihova priprema možda doima teškom zbog tijesta koje moramo umijesiti, to ne mora biti tako. U nastavku donosimo jednostavan recept za njihovu pripremu, a možete ih raditi s pekmezom, čokoladom ili nečim trećim. Cijeli recept možete pronaći i ovdje.

Buhtle recept

Sastojci

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 20 g svježeg kvasca (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica od pola limuna
  • Za punjenje pekmez ili čokoladni namaz po izboru
  • Šećer u prahu

Pročitajte više: Ukusne carske knedle sa šljivama


Priprema

  1. U manjoj zdjelici uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac i ostavite ga na toplom. U drugu posudu prosijati brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve to izmiješajte.
  2. Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite s vatre, prohladite 10-ak minuta pa dodajte jedno izmućeno jaje.
  3. Dodajte pripremljene tekuće sastojke u zdjelu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac pa sve zajedno dobro zamiješajte kuhačom ili mikserom s nastavcima za tijesto. Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.
  4. Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.
  5. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, kratko ga promijesite pa ga razvaljajte i izrežite na 16 dijelova/kvadrata. Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga odabranim nadjevom pa formirajte buhtlu koju pažljivo zatvorite sa svih strana kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio.
  6. Buhtle slažite u maslacem premazan pleh za pečenje i to tako da su spojevima okrenute prema dolje. Buhtle slažite jednu do druge, ali ih nemojte previše stiskati jer im treba prostora za dizanje.
  7. Prekrijte krpom i ostavite da se buhtle još jednom dižu najmanje 30 minuta. Prije pečenja ih premažite omekšanim maslacem.
  8. Buhtle stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 20-25 minuta, odnosno dok buhtle ne poprime zlatnu boju.
  9. Malo ih ohladite pa pospite obilato šećerom u prahu.

Kad ste sve ovo napravili, poslužite mekane i tople buhtle sa svojim omiljenim toplim napitkom.

Buhtle su podrijetlom iz Češke, a tradicionalno su punjene pekmezom od šljiva. Danas su one dio hrvatske, austrijske, slovačke, mađarske i slovenske kuhinje. U Zagorju ih nazivaju i napujnenec, stoji na Kuhaoni. Najčešće se prave u zimskim mjesecima i poslužuju kao desert ili užina. Nazivaju ih još i “slatke loptice”.

Članak je preuzet s www.womeninadria.com

Foto: Moja mala kuhinja YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

recept za palačinke

Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo...

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i...