Ukusne carske knedle sa šljivama

Kad šljive zagospodare našim pijacama osjeti se u zraku i miris jeseni na um nam padnu zamamne knedle od šljiva. I onaj čarobni miris iz bakine ili nanine kuhinje, gdje su one pasirale krompir i pravile ukusno tijesto za čudesne knedle, pa dodavale unutra šljive, pa nekad i marelice, pa ih kuhale, pa umakale u čokoladu pa valjale u mljeveni badem ili u orah…mmmmm, kakve su čarobne te knedle bile pamtimo ih cijeli život i želimo samo takve napraviti i za naše ukućane.

Kako su Ferdinand knedle sa šljivama pokorile pola Balkana?

Mnogi misle da su knedle sa šljivama tako jednostavno jelo koje svako zna napraviti i za koje ne treba puno mudrosti i pameti. Pa, dobro možda pameti i ne treba, istina, ali umijeće za napraviti dobre knedle je više nego nužno. A šta je recept za dobre knedle?

Mudro odabran stariji krompir, dobro skuhan, pa ručno pasiran, pa u njega umiješano brašno, ubačene šljive i skuhano. Pa, kakva je tu mudrolija potrebna?

Eeeee, da vam je znati! Ili budu gnjecave, ili preslatke ili žilave…ali nikad baš onakve kakve bi nam mama ili baka ili nana napravile kad bismo došli kod njih poslije vrtića ili škole tražiti neki slatkiš. Prisjećajući se tih davnašnjih receptura i otkrivajući stare teke s bakinim receptima jedan je mladi bračni par u Beogradu 2016. odlučio pokrenuti svoj biznis praveći knedle po starim recepturama svojih baka. Nikola i supruga su otvorili svoj prvi dućan s knedlama nedaleko od Knez Mihajlove, u Cara Lazara, na Kosančićevom vencu. I nazvali svoj dućan po austrougarskom caru Ferdinandu i knedlama dali baš onako carsko ime Ferdinand knedle. Njih su dvoje u tren oka ispred svog dućana imali dugačke redove ljubitelja i štovatelja kulta dobrih knedli.

Ferdinand knedle

Pitate se otkud im baš knedle padoše na um. Pa, zato što su željeli napraviti desert kakve su im bake pravile u djetinjstvu i željeli su podsjetiti svoje prijatelje i poznanike na taj davnašnji ukus i miris domaćih knedli sa šljivama. A onda su im dodali razne okuse, pa napravili knedle s marelicama, orasima, kokosom, čokoladom i pistacijama, bademom i marcipanom, malinom i višnjom zalivene crnom čokoladom, marakujom, kokosom i neizbježnom nutellom… i tako su pokorili Kosančićev evnac i krenuli proširivati svoje dućane na druge dijelove Beograda. A onda se priča o Ferdinand knedlama proširila i van Beograda, pa su mnogi turisti svoju prvu stanicu u obilasku Beograda rezervirali upravo za njihov šarmantni dućan u Beogradu.

Nije trebalo puno vremena da se priča o paru koji je napravio sjajan biznis s knedlama pročuje i u drugim dijelovima bivše nam zemlje. Njihova se sjajna priča o carskim knedlama s istoka proširila na zapad, sve do Zagreba. I tako se potkraj februara ove godine usred Zagrebačke špice, u Radićevoj, začula ona čuvena carska parola o Ferdinand knedlama:

“Bio jednom jedan car Ferdinand koji je obožavao knedle! Toliko ih je voleo da je morao na svoju zapovest da ih dobije bez obzira koje je godišnje doba u pitanju, pa je u istoriji ostao upamćen po izreci: Ja sam car, hoću knedle!!!”

Možda jednog dana ove knedle i fantastična poduzetnička priča o knedlama, koju su hrabro ispisali dvoje Beograđana proširi i do nekadašnje carske prijestolnice u Beču. U međuvremenu su u Sarajevu kratko zastale i Kaiser knedle, no brzo su našu prijestolnicu napustile u nepoznatom smjeru. Možda su se put Beča odmetnule, ko će ih znati, carske su to knedle…

Knedle sa šljivama

A mi vam danas nudimo da se u ovo kišno popodne otisnete u avanturu spremanja svojih carskih knedli, od šljiva. Onih jednostavnih, a najboljih.

Priprema:

A evo i šta vam za ove knedle treba:

500 g krompira
200 g oštrog brašna
50 g putera/masla
1 jaje
500 g očišćenih šljiva (a možete staviti i svježe marelice ako ih imate)
krušne mrvice/prezla, sa malo putera za pržanje
šećer, mljeveni orah ili bademi za posipanje

Ono što je najvažniji korak u pripremi knedli je kako pripremiti krompir za izradu tijesta. Trik je u odabiru starog krompira, koji je suhe strukture, bez previše vode, sa većim postotkom škroba u sebi koji će omogućiti bolju mekoću tijesta. Zato ga treba kuhati u ljusci da zadrži što više škroba u sebi. I vrlo važno je da ga ne miksate štapnim mikserom, nego da ga, još toplog, protisnete ručnim protiskivačem kroz veliku cjediljku ili pasirku. Tako ćete dobiti potpuno protisnut, mekan krompir s kojim ćete izraditi svaršeno mekano tijesto. Možete dodati u krompir i jednu kockicu putera da krompir bude još mekši.

U zdjelu dodajte prosijano brašno, jedno umućeno jaje, malo soli, izmiješajte i polako u porcijama dodajte ohlađeni kuhani krompir. Tijesto miješajte sve dok ne dobijete rahlo i mekano tijesto. Možete dodati još jednu malu kockicu putera ako vam se učini potrebnom.

Vodite računa da tijesto bude mekano, a ne tvrdo i žilavo, jer će vam u protivnom knedle biti gumaste i žilave. Od tijesta koje ste umijesili na pobrašnjenoj dasci napravite valjak i isjecite manje ili veće krugove, po želji. Od ove količine tijesta biste trebali dobiti 10-12 knedli srednje veličine.

Od njih izvaljajte jednake krugove i u njih utisnite prostor za šljive ili marelice ili neki drugi nadjev prema želji. Šljive očistite i ubacite u rupu koju ste napravili i zatvorite knedlu. Ako već koristite neki drugi nadjev ili drugo voće vodite računa da ne pretjerate, jer nadjev ne smije curiti iz knedli.

Knedle kuhajte kratko, 7-10 min u ključaloj vodi, izvadite ih na papir i kratko u tavi prepržite s krušnim mrvicama, te uvaljajte u cimet, mljevene orahe, bademe ili šta vam je već po volji.

Vaše carske knedle su spremne za pokoriti vaše ukućane.

Photo: Ferdinand knedle/Getty image/Pun kufer

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

najveća plaća 2023.

Znamo koliko je iznosila najveća plaća u 2023.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) objavila je da je najveća mjesečna neto plaća u 2023. godini u Federaciji BiH iznosila 429.123,86 KM....