Crvenilo, opekline, bol, ljuštenje… Što kada izgorimo na suncu?

Već i ptice na granama znaju da bez zaštitnog faktora ljeti ne izlazimo! I da trebamo izbjegavati sunce, a kamoli sunčanje, između 10 i 17 sati. Ipak, ako ste odlučili zanemariti te savjete i naposljetku izgorjeli, i vaša je koža trenutno više nalik na rakovu nego na ljudsku, imamo nekoliko savjeta za vas. Što kada izgorimo na suncu?

Hladna kupka, puno vode i aloa vera!

Do izgorjelosti dolazi uslijed prekomjernog izlaganja ultraljubičastim (UV) zrakama, a osim po crvenilu i opekotinama, prepoznat ćete ju po tome što će vas koža boljeti, svrbjeti, što će se ljuštiti, što ćete se znojiti, imati povišenu tjelesnu temperaturu i glavobolje, piše Mayo Clinic. Ako vam se dogodilo upravo to, najprije se sklonite sa sunca i to, po mogućnosti, u rashlađeni prostor.

Posegnite za čašom vode i krenite piti! Ako ste izgorjeli, vaš je organizam najvjerojatnije dehidriran i stoga je voda u ovom trenutku vaš najbolji prijatelj. Nije dovoljno samo vratiti izgubljeno, već je potrebno održati hidrataciju. Naglasak je na vodi – nikako ne posežite za alkoholom i kofeinom jer oni mogu izazvati dodatnu dehidraciju.

Za ublažavanje boli dermatolozi savjetuju tuširanje u hladnoj vodi ili pak hladnu kupku, piše American Academy of Dermatology. Nakon što izađete iz kade ili tuša, nipošto nemojte trljati kožu ručnikom, već njime samo lagano tapkajte po tijelu. Nemojte se obrisati do kraja, već ostavite malo vode na koži. U njezinom zadržavanju pomoći će vam hidratantne kreme, pa slobodno nanesite neku od njih. One će ublažiti suhoću.

Zbog umirujućih svojstava posebna preporuka ide za hidratantne kreme s aloe verom. Opekline od sunca nemojte mazati proizvodima koji u svom sastavu imaju „kain“, kao što je benzokain, jer oni mogu nadražiti kožu ili izazvati alergijsku reakciju. Općenito izbjegavajte proizvode s alkoholom.

Za ublažavanje boli i smanjenje upale, možete si pripremiti i hladne obloge ili pakete zaleđene hrane zamotane u tanku tkaninu i držati ih na izgorjelim područjima. Za „prvu pomoć“ pri ublažavanju oticanja, crvenila i nelagode, slobodno posegnite za aspirinom ili ibuprofenom.


Pročitajte više: Kako odabrati najbolji preparat za sunčanje?


Smirivanje situacije ne znači kraj brige

Ako su vam se na koži pojavili mjehurići, što je znak opekline drugog stupnja, ne dirajte ih i ne pokušavajte ih probušiti. Oni vas štite od infekcije, stoga ih pustite da zacijele. Također, znamo da vas svrbi, ali ne češite se! Grebanje kože uglavnom će rezultirati dodatnim iritacijama, a može izazvati i infekcije. Posegnite za hidratantnom kremom.

Ako primijetite pogoršanje situacije, znakove infekcije (crvenilo, oticanje, gnojenje), teže opekline, ili se osjećate loše, obratite se liječniku.

Kada se stanje krene smirivati, a opečena koža zacjeljivati, tu nije kraj! Dakle, ovdje ne vrijedi ona „klin se klinom izbija“. Neko vrijeme morat ćete izbjegavati sunce. Nastavite brinuti o svojoj koži pokrivajući je odjećom dok boravite na otvorenom. Iako ljeti najviše volimo laganu i prozračnu odjeću, u ovom bi slučaju trebali posegnuti za komadima kroz koje vanjsko svjetlo ne može proći, što ćete vidjeti golim okom.

Ako ste se već zapitali “što kada izgorimo na suncu”, znači da je već kasno za preventivne savjete. Ipak, slijedite ih u budućnosti. Uz zaštitnu odjeću, obavezna su i pokrivala za glavu sa širokim obodom i sunčane naočale. I ne zaboravite taj SPF! Ne smijemo zaboraviti da dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite može povećati rizik od razvoja raka kože. Budite oprezni.

Članak je preuzet s www.womeninadria.com.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...