Kako odabrati najbolji preparat za sunčanje?

Pronaći idealan kozmetički preparat za sunčanje, koji je visokokvalitetan i djelotvoran, je svima nama postalo gotovo traumatično iskustvo u trenucima kad se pripremamo za ljetnu sezonu. Dućani su puni različitih krema i losiona, sa SPF faktorima koji se kreću od 2-70 i često nam sve te brojke i sve informacije o sastojcima, koje vidimo na deklaracijama, stvaraju samo još veću glavobolju i ne rješavaju nam na kraju glavnu dilemu: kako pronaći idealan kozmetički preparat koji je po mogućnosti prirodan i dovoljno nas štiti od sunca.

Šta je to SPF faktor?

SPF, faktor zaštite od sunca, je oznaka zaštitnog djelovanja kreme ili losiona od UV zračenja. Ona nam govori koliko nas određeni preparat štiti od pojave opekotina od sunca, odnosno koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože opekotinama. Tako da ako koristite SPF faktor 30 možete se 30 puta duže izlagati suncu da ne dobijete opekotine od sunca, nego što biste to inače mogli bez korištenja kreme sa zaštitnim faktorom. To ne znači da se možete sunčati 30 minuta duže, nego indicira koliko vremena treba zaštićenoj koži sa kremom za sunčanje da pocrveni u odnosu na vrijeme koje treba nezaštićenoj koži, bez kreme za sunčanje ili losiona, da pocrveni. 

Određene dermatološke studije su posljednjih godina istraživale stvarnu djelotvornost zaštite SPF faktora prisutnih u kremama i losionima za sunčanje i došli su do zaključka da svi SPF faktori iznad 30 nemaju nikakvu zaštitu, jer fizički ne nude nikakvu zaštitu. Dakle, preporuka dermatologa je da se ne koriste SPF faktori 50, 70 i 100, jer oni ne predstavljaju baš nikakvu zaštitu veću od one koje vam pruža krema s faktorom 30 i samo su stvar komercijalizacije kozmetičkih proizvoda za sunčanje.


Pročitajte više: Pitali smo poznatog sarajevsko šeširdžiju kakvi šeširi su u trendu ovog ljeta


Vjerovatno se pitate zašto onda imamo tako puno krema i losiona sa SPF od 30 do 50. SPF faktora u današnjim preparatima postoji jako puno i uglavnom su to hemijski filteri vještačkog porijekla. Ti su filteri vrlo često jako štetni i dermatolozi, pogotovo za ljude s osjetljivom kožom i svijetlim tenom, preporučuju da izbjegavamo preparate s vještačkim filterima i odaberemo one koji u sebi sadrže prirodne filtere.

Prirodni SPF filteri 

A prirodni filteri su oni koji se zasnivaju na prirodnim SPF faktorima koji sadrže biljna ulja i puteri nekih biljaka. Tako, recimo, ulje čileanske maline ima najveći faktor zaštite od sunca, a novija istraživanja su pokazala da karanja biljno ulje ima najveći prirodni SPF faktor. 

U prirodnoj kozmetici se koriste mineralni filteri zinc oxide i titanium oxide koji su fizička barijera suncu.

Nedavno smo predstavili kozmetičku liniju Organlook i oni nude izuzetnu kremu za sunčanje s prirodnim filterima, koja u sebi sadrži prirodni SPF filter iz ulja košpica čileanske maline, uz mineralni filter zinc oxid, te shea puter, avokado, kokosovo i maslinovo ulje, te pčelinji vosak. U ovom slučaju pčelinji vosak stvara zaštitni film na koži, često bijele boje, koji predstavlja fizičku barijeru od štetnih sunčevih zraka. Tako kad nanesete kremu i uđete u vodu, ona se zbog tog filtera, odnosno filma koji je na koži stvorio pčelinji vosak neće sprati s kože, jer je dovoljno mastan, i tako će i nakon izlaska iz vode ta krema biti djelotvorna i učinkovita i nećete je ponovo morati nanositi.

Organlook krema za sunčanje

To je vrlo važno znati kad imate malu djecu i bebe, koje želite izlagati suncu. Jer, bitna je i količina kreme koju nanesete djeci i bebama, pogotovo za onu osjetljiviju djecu svjetlijeg tena. Preporučuje se nanijeti u početku boravka na suncu zaštitnu kremu u debljem sloju, upravo zato da biste stvorili jaču fizičku barijeru i da sa koža lakše navikne na sunčanje, a onda je postepeno dalje utrljavati u kožu.

Naravno, taj film na koži stvara i određenu masnoću i zaprljaće vaš kupaći kostim, ali to je ipak manje važan problem od onoga koji vam može proizvesti prejako sunce.

No, bitno je znati da vas niti jedan losion ili krema za sunčanje ne može idealno zaštiti od potencijalnih opekotina od sunca. Potrebno je pridržavati se preporuka dermatologa da se ne izlažemo jakom suncu.

Naravno, i kod prirodne kozmetike postoji sveto pravilo da se ne izlažemo jakom suncu, između 11-17 sati, jer ćemo na taj način još dodatno spriječiti mogućnost nastanka opekotina od sunca. I da kreme za sunčanje obavezno nanesemo bar 30 minuta prije nego što dođemo na plažu i počnemo se  sunčati. A da li to zaista i radimo?

Photo: Organlook/Pixel

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...