Pitali smo poznatog sarajevskog šeširdžiju kakvi šeširi su u trendu ovog ljeta

Oduvijek smo znali da šeširi čuvaju glavu. I da se ne nose samo ljeti da nas zaklone od sunca, nego tokom cijele godine. Danas se nose puno manje nego ranijih godina kad je šešir na glavi, bez obzira nosile ga žene ili muškarci, značio određeni sociološki status, potvrđivao da pripadate određenom društvenom staležu. Ako je ranijih godina značilo da samo “gospoda nose šešire” danas šešir predstavlja puno više od modnog dodatka. On je postao prijeka potreba, posebno ljeti kada nas štiti odprejakog sunca i štetnog UV zračenja.

Jedinstvena panama iz Ekvadora je najbolja za ljetne vrućine

Janko Hlpka je poznati sarajevski šeširdžija, koji ručno izrađuje šešire od svoje 10-te godine. Još uvijek radi u istom dućanu koji je 1935. u Titovoj ulici u Sarajevu otvorio njegov otac. Šeširdžije su gotovo izumro zanat, koji se danas malo cijeni i gotovo niko se njime ne bavi. U Jankovoj familiji, koji su Slovaci porijeklom, tradicionalno se prenosilo znanje o izradi šešira s koljena na koljeno. Zato smo Janka pitali kakve šešire je najbolje nositi, pogotovo ove ljetne sezone.

“Mi preferiramo prirodne materijale. Panama je recimo najbolji izbor za ljetni šešir. To je biljka slična palmi koja raste samo u Ekvadoru. Listovi se beru i obzirom su zelene boje, tuku se da pobijele, jer se samo od bijele paname prave šeširi. Panamu nabavaljamo isključivo iz Evadora, mada je ima i u Kini, ali kineska panama je lošeg kvaliteta, pa je izbjegavamo”, objašnjava Janko.


Pročitajte više: 5 modela sandala i papuča koje su u trendu ovo ljeto


Panama šeširi nas možda ponajviše asociraju na kultni film Casablanca i šešir koji je nosio Humphrey Bogart ili koji oni koji se nose u Latinskoj Americi, na kubi posebno, u Buena vista social club filmu recimo…

“Vrlo su cijenjeni i skupi, pa tako u USA koštaju od 800-1000 $, a kod nas se cijena kreće oko 100-150 EUR”, kaže Janko. Danas se u jefitine modele šešira koji se proizvode u Kini stavlja PVC i ta plastika koja se koristi u velikoj mjeri smanjuje kvalitetu šešira, ali i šteti zdravlju. “To vam je isto kao da ste običnu kesu stavili na glavu”, veli Janko.

Panama šešir

Šeširi ljeto 2022- što više boja!

U svom dućanu ima preko 100 modela šešira za ljeto i zimu i uvijek njegove mušterije pronađu neki model za sebe.

Ljetni šeširi

Janko tvrdi da i šešir treba kupovati kod proizvođača i da se i šeširi održavaju kao i svaki drugi komad garderobe. Zato je vrlo bitno kod izbora šešira birati šešire od prirodnih materijala, koji vam neće izazvati alergijske reakcije na plastične materijale nepoznatog porijekla, i koji neće pobijeliti od znoja ili požutiti od sunca.


Pročitajte više: Odabrali smo za vas prelijepe cekere i torbe za plažu


Rznobojni šeširi

Modeli koji su ove godine zanimljivi su oni veliikog oboda koji će vas štititi od sunca i jakog i štetnog UV zračenja, u različitim bojama, ljubičastoj, ružičastoj, narančastoj i drugim svijetlijim bojama.

Ljetni panama šeširi

Photo: Privatna arhiva/Klix.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...