Ledeni vjetar je kolač s kojim ima posla, ali svaka sekunda se isplati

Popularnost kolača poznatog pod nazivom ledeni vjetar ne jenjava kroz godine. Ovu laganu i kremastu slasticu vole gotovo svi, a pogotovo ljubitelji voćnih slastica. Recepata je na stotine, a mi vam danas donosimo najbolji recept za ledeni vjetar. Ovaj kolač karakterizira slojevita struktura, a upravo je kombinacija tekstura i okusa ono što ga čini savršenim izborom za svečane prigode. Volimo ga, naravno, jesti i u udobnosti doma. Stoga, bacimo se na pripremu!

Svaka sekunda koju uložite u pripremu, isplatit će se

Priprema ledenog vjetra nije baš jednostavna. S ovim kolačem u kuhinji ćete imati posla, ali uloženo vrijeme itekako će se isplatiti.

Sastojci za koru:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa

Sastojci za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 300 ml mlijeka
  • 1 maslac ili margarin
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 4 banane
  • 5 kivija
  • 500 g jagoda
  • limunov sok

Pročitajte više: Pavlova torta – recept za legendarnu hrskavu poslasticu


Priprema – kora

  1. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg pa potom dodati šećer ocat. Miksati dok ne bude čvrsto.
  2. Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje (ili aluminijske folije) u velikom limu od pećnice.
  3. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 °C jedan sat (pečena kora lagano će požutjeti).
  4. S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati ju na tri jednaka dijela.

Priprema – krema

  1. Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko.
  2. Kuhati u loncu na pari oko 10 do 15 minuta.
  3. U ohlađenu kremu miksanjem dodati jedan izrađeni maslac.
  4. Voće narezati na ploškice, a banane dodatno zaliti limunovim sokom kako ne bi potamnjele.
  5. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.
  6. Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, kivi, šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, banane i šlag.
  7. Kolač možete raditi i tako da radite s dvije beze kore. U tom slučaju pomiješajte voće, recimo jagode i kivi, ili jednostavno izbacite jednu vrstu voća. U tom će slučaju kolač biti potpuno istog okusa, samo malo niži i možda prikladniji za rezanje na kocke.
  8. Ledeni vjetar dobro rashladiti. Najbolje preko noći ili bar 2 do 3 sata jer će se tako puno lakše rezati i posluživati.

U slast!

Foto: Reci Peci

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Adna Džananović Konzum BiH

Adna Džananović: Neke stvari moramo ‘pustiti’ kako bismo ispunili veći cilj

Neke stvari moramo 'pustiti' kako bismo ispunili veći cilj. Kaže tako Adna Džananović, Voditeljica Odjela kontrole kvalitete i standarda u Službi korporativne sigurnosti Konzuma...