Ledeni vjetar je kolač s kojim ima posla, ali svaka sekunda se isplati

Popularnost kolača poznatog pod nazivom ledeni vjetar ne jenjava kroz godine. Ovu laganu i kremastu slasticu vole gotovo svi, a pogotovo ljubitelji voćnih slastica. Recepata je na stotine, a mi vam danas donosimo najbolji recept za ledeni vjetar. Ovaj kolač karakterizira slojevita struktura, a upravo je kombinacija tekstura i okusa ono što ga čini savršenim izborom za svečane prigode. Volimo ga, naravno, jesti i u udobnosti doma. Stoga, bacimo se na pripremu!

Svaka sekunda koju uložite u pripremu, isplatit će se

Priprema ledenog vjetra nije baš jednostavna. S ovim kolačem u kuhinji ćete imati posla, ali uloženo vrijeme itekako će se isplatiti.

Sastojci za koru:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa

Sastojci za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 300 ml mlijeka
  • 1 maslac ili margarin
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 4 banane
  • 5 kivija
  • 500 g jagoda
  • limunov sok

Pročitajte više: Pavlova torta – recept za legendarnu hrskavu poslasticu


Priprema – kora

  1. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg pa potom dodati šećer ocat. Miksati dok ne bude čvrsto.
  2. Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje (ili aluminijske folije) u velikom limu od pećnice.
  3. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 °C jedan sat (pečena kora lagano će požutjeti).
  4. S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati ju na tri jednaka dijela.

Priprema – krema

  1. Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko.
  2. Kuhati u loncu na pari oko 10 do 15 minuta.
  3. U ohlađenu kremu miksanjem dodati jedan izrađeni maslac.
  4. Voće narezati na ploškice, a banane dodatno zaliti limunovim sokom kako ne bi potamnjele.
  5. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.
  6. Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, kivi, šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, banane i šlag.
  7. Kolač možete raditi i tako da radite s dvije beze kore. U tom slučaju pomiješajte voće, recimo jagode i kivi, ili jednostavno izbacite jednu vrstu voća. U tom će slučaju kolač biti potpuno istog okusa, samo malo niži i možda prikladniji za rezanje na kocke.
  8. Ledeni vjetar dobro rashladiti. Najbolje preko noći ili bar 2 do 3 sata jer će se tako puno lakše rezati i posluživati.

U slast!

Foto: Reci Peci

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

izvršna direktorica Nelt BiH

Suzana Sikimić: ‘Nisam osetila da se odričem bilo čega u bilo...

U okviru FMCG industrije, na poziciju izvršnog direktora često dolaze osobe iz prodaje. Ipak, Suzana Sikimić, izvršna direktorica Nelt BiH, na tu je poziciju...
sankcije na radnom mjestu

Batina je iz raja izašla?