Pavlova torta – recept za legendarnu hrskavu poslasticu

Pavlova torta ukusna je i jednostavna za pripremu, iako se tako ne čini jer će vam uzeti oko dva sata. No, vjerujte nam, u ta se dva sata nećete puno naraditi. Poslastica je to koja je hrskava, lagana i nadasve ukusna, a često ćete je vidjeti na proslavama diljem svijeta. Na stranici Fini recepti pronašle smo recept koji nas je oduševio.

Sastojci

Biskvit

  • 4 bjelanjka
  • 5 većih žlica šećera
  • pola žlice jabučnog octa
  • pola pakiranja praška za pecivo
  • malo soka od limuna

Krema

  • 2 dl mlijeka
  • 1 pakiranje pudinga od vanilije, pripremljenog
  • 4 žlica šećera
  • 2 pakiranja vanilin šećera
  • 3 žumanjka
  • 3 dl vrhnja za šlag

Ostalo

  • voće po ukusu, najbolje bobičasto
pavlova torta recept
Pavlova torta

Pročitajte više: Lava cake – recept za legendarnu čokoladnu poslasticu


Priprema

  1. Stavite rernu da se zagrijava na 120°c.
  2. Započnite sa pripremom biskvita. Bjelanjak istucite u snijeg i postepeno u njega dodajte šećer.
  3. U smjesu potom umiješajte jabučni ocat, sok od limuna i prašak za pecivo. Sve zajedno promiješajte dok smjesa ne bude ujednačena.
  4. Lim idealnog promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. U njega ulijte pripremljenu smjesu. Pecite oko 90 minuta.
  5. Dok se peče, pripremite kremu. U malo mlijeka umutite puding od vanilije i žumanjke. U tu smjesu ulijte preostalo mlijeko i šećer.
  6. Sve skupa stavite na vatru. Miješajte dok se smjesa ne zgusne, a onda je skinite sa vatre i pustite da se ohladi.
  7. Od 1 dl vrhnja napravite šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.
  8. Kad se biskvit u potpunosti ohladi, namažite ga kremom i gore stavite preostali šlag.
  9. Voće narežite na manje komade i posložite ga na vrh torte. Pavlova torta je gotova!

Pročitajte više: Princes krofne – recept za omiljenu laganu slasticu


Pavlova torta – posluživanje

Pavlova torta ne poslužuje se topla, stoga biskvit obavezno ostavite da se hladi u rerni ili na stolu. Tek se onda puni kremom i poslužuje. Ne mora ići u frižider. Najčešće se poslužuje sa svježim voćem, a obično su to bobice, jagode ili kivi. Svježa nana često se stavlja kao dekoracija.

Inače je ova torta dobila naziv po balerini Ani Pavlovoj koja je posjetila Australiju i Novi Zeland 1920-ih, te do danas nismo sigurni koja od ove dvije zemlje je zaslužna za stvaranje ove sjajne poslastice.

Tko god da je za nju zaslužan, jedino što je važno jeste da je torta ukusna, lagana i da se brzinom svjetlosti proširila diljem svijeta, pa tako i na naše prostore.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...