Princes krofne – recept za omiljenu laganu slasticu

Ako volite krofne, sigurno volite i princes krofne, možda čak i više. Lagane su, oku ugodne, a ljeti su čak i osvježavajuće! Iako ne ostavljaju utisak slastice koja je jednostavna za pripremu, ona to zapravo jeste. Na stranici Like Chocolate pronašle smo izvrstan recept koji morate da isprobate!

Sastojci za princes krofne

Tijesto

  • 260 ml vode
  • 120 g maslaca
  • 40 g šećera
  • prstohvat soli
  • 160 g glatkog brašna
  • 4 jaja

Nadjev

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • jedna žlica ekstrakta vanilije ili kesica vanilin-šećera
  • 100 g šećera
  • 60 g škrobnog brašna

Pročitajte više: Recept za najbolje američke palačinke


Upute za pripremu krofni

  1. Rernu zagrijte na 190°c, a jedan veliki pleh obložite papirom za pečenje. Ako ne radite malene, već veće krofne, zagrijte na 160°c.
  2. Vodu, maslac, šećer i sol zakuhajte u loncu dok se u potpunosti ne otopi, a voda ne proključa. Maknite sa vatre, pa brzo umiješajte brašno. Koristite drvenu kuhaču i pazite da se smjesa ne počne grudati. Miješajte dok se smjesa ne krene da se odvaja od posude.
  3. Umutite četiri jaja. Polako ih dodajte u smjesu pomoću pjenjače. Kad se sve poveže, nastavite miješati kuhačom 2-3 minute. Smjesa će postati glatka.
  4. Dobivenu smjesu potom stavite u slastičarsku vrećicu sa okruglim nastavkom. Oblikujte spiralne hrpice široke oko 3 cm. Možete i veće ako želite da vaše princes krofne budu veće. Ako nemate vrećicu, slobodno koristite žlicu, ali sa vrećicom je rezultat uredniji.
  5. Pecite oko 20 minuta. Temperaturu potom smanjite na 170°c i pecite još 10-15 minuta, dok se krofnice ne stvrdnu i dobiju zlatnu boju. Za veće princes krofne, ostanite pri 160°c.
  6. Ostavite da se ohlade.

Pročitajte više: Ove tri sirove torte će oduševiti sve sladokusce


Upute za pripremu nadjeva

  1. Dok se krofnice peku, izradite kremu! 50 ml mlijeka pomiješajte s preostalim sastojcima za nadjev. Miješajte pažljivo kako ne bi ostale grudice. Krema mora da bude glatka.
  2. Ostatak mlijeka zakuhajte dok ne zavrije. Dio mlijeka usipajte u smjesu s jajima kako bi se malo zagrijala. Tako će je biti lakše prebaciti u vruće mlijeko. Zatim tu smjesu uz brzo miješanje pjenjačom prebacite u ostatak vrelog mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri uz neprekidno miješanje 2-3 minute. Treba da se zgusne kao puding.
  3. Na površinu kreme odmah stavite prozirnu foliju i posve je ohladite.
  4. Ohlađeni nadjev možete malo izraditi mikserom, a po želji dodati i malo tučenog slatkog vrhnja, ovisi volite li više gustu ili rijetku teksturu.
  5. Kad su krafnice ispečene, na jedan dio stavite nadjev, poklopite drugom polovicom i pospite šećerom u prahu. Možete i preljevom od čokolade.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...