Ove tri sirove torte će oduševiti sve sladokusce

Zadnjih godina sirovi deserti su postali vrlo popularni, a poznati su po tome što ne podrazumijevaju duge procese pripreme, niti pečenje. Općenito, sirova hrana se priprema s ciljem zadržavanja potrebnih antioksidanata i visokih hranjivih materija sastojaka. Sve što je potrebno za zdravu sirovu tortu zbog koje nećete imati osjećaj grižnje savjesti jeste dobar blender/multipraktik i kalup manjih dimenzija (10-12 cm). 

Jaffa sirova torta

Sastojci za podlogu

  • 100g lješnjaka ili badema
  • 70g hurmi
  • 30g kakao praha
  • prstohvat soli
  • cimet po želji

Sastojci za kremu od čokolade

  • 100g indijskih oraščića (namočenih preko noći)
  • 100ml kokosovog mlijeka
  • 50-70ml agavinog sirupa ili meda
  • 50ml kokosovog ulja
  • 50g kakao praha

Sastojci za kremu od narandže

  • 1 šalica indijskih oraščića (namočenih preko noći)
  • 100ml soka od naranče
  • 50-70ml agavinog sirupa ili meda
  • 50ml kokosovog ulja
  • 1 kašika ribane korice narandže

Sastojke za podlogu miksati u blenderu ili multipraktiku dok se smjesa ne ujedini. Smjesa će biti ljepljiva na dodir, ali upravo takva treba biti. Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite, te ostavite u frižider dok pripremate kreme. Kreme se pripremaju tako što sve navedene sastojke ubacite u blender i miksate dok ne dobijete gustu i ujednačenu kremu. Postupak je isti i za kremu od čokolade i za kremu od narandže. Na poslogu porvo staviti čokoladnu kremu i ostaviti da se stisne par minuta u frižideru, a potom i kremu od narandže. Toru možete ukrasdtiti tamnom čokoladom sa visokim udjelom kakaa ili narandžom.

Ferrero sirova torta

Sastojci za podlogu:

  • 200g lješnjaka
  • 60ml otopljenog kokosovog ulja
  • 60ml javorovog sirupa
  • 1 kašika arome vanilije
  • 35g kakao praha

Sastojci za kremu:

  • 200g indijskih oraščiča
  • 100ml vode
  • 60g otopljenog kokosovog ulja
  • 130g sirupa od agave ili meda
  • 35 gr kakao praha
  • prstohvat soli

Priprema: Lješnjake tostirajte u pećnici desetak minuta, potom ih prohladite i očistite od kore. Kratko ih sameljite u blenderu a potom dodajte i ostale sastojke potrebne za koru i miksajte dok se ne stvori fina i ujednačena masa koju ćete utisnuti na kalup. Indijske oraščiće prokuhajte 5 minuta u vodi da omekšaju, a zatim ih ocijedite i ubacite u blender zajedno sa kokosovim uljem, sirupom od agave i kakao prahom. Za bolji okus dodajte prstohvat soli. Kremu prelijte preko podloge i ostavite u frižideru nekoliko sati, a najbolje preko noći. 

Sacher sirova torta

Za koru:

  • 300g badema
  • 150g hurmi
  • med ili neki drugi prirodni zaslađivač po potrebi

Za čokoladnu kremu:

  • 150g hurmi
  • 50g kakao praha
  • 2 avokada
  • malo arome vanilije 

Ostali potrebni sastojci:

  • 100g suhih marelica
  • 100-200ml vode
  • 50ml kokosovog ulja 
  • 50g kako praha
  • 4 kašike meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača

Bademe i hurme samlejite zajedno u blenderu, a potom utisnite u kalup i ostavite u frižideru. Avokado, hurme i kakao izblendajte zajedno, a onda tome dodajte vaniliju. Suhe marelice sa vodom kuhajte na čaganoj vatri dok ne dobijete džem, koji ćete ohladiti, a potom dodati na koru. Preko džema ide krema koju spremate u blenderu tako što ćete sve potrebne sastojke miksati do željene gustine, a potom je izlijte preko ohlađene podloge. Tortu prelijte čokoladnom glazurom napravljenom od kokosovog ulja, kakao praha i meda.

Prijatno!

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

akcelerator za poduzetnice

U BiH stiže Akcelerator za poduzetnice – samo za one koje...

Žensko poduzetništvo je jače nego ikada, pomislili biste kad gledate objave po društvenim mrežama. Grupe, konferencije, "mi" poduzetnice... a kad uzmeš brojke, statistiku, nema...