Slatki kruh ili pinca – recept koji ovih dana morate isprobati

Kad govorimo o uskršnjem stolu, možemo reći da je pravi must slatki kruh ili pinca, recept koji donosimo morate isprobati! Iako se danas može kupiti u pekarnici ili trgovini, možemo se složiti da nema do domaće. Zato vam danas donosimo recept za savršenu pincu, koji možete pripremiti ovih dana. Okupite obitelj i prijatelje i uživajte u ovom slasnom jelu.

Pinca, recept za blagdanski ugođaj…

Prisjetimo se mirisa djetinjstva i stvorimo onaj svima nam omiljeni blagdanski ugođaj u svom domu. Slijedite upute koje smo vam pripremili i savršena pinca je zagarantirana. Općenito, tijesto za pincu najlakše je umijesiti pomoću samostojećeg miksera. Ipak, možete iskoristiti i ručni mikser sa spiralnim nastavcima ili umijesiti rukama.

Sastojci za tijesto:

  • 70 dag glatkog brašna
  • 30 dag oštrog brašna
  • 25 dag rastopljenog maslaca
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 ribana korica naranče
  • 1 ribana korica limuna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • rakija od ruža
  • 1-2 žlice (prošeka)
  • 25 dag šećera
  • 6 žutanjaka

Odozgo:

  • 1 razmućeni žutanjak
  • krupni šećer za posipanje

Pročitajte više: Domaći kruh – recept koji će vas već mirisom vratiti u djetinjstvo


Priprema pince:

  1. Dignite kvasac s malo mlijeka, šećera i brašna, kao za obični kruh.
  2. U drugoj posudi pripremite brašno. Odvojite malo za premjesivanje jer se ne smije dodavati ništa više brašna.
  3. Šećer, maslac i ostale sastojke dodajte brašnu i kvascu, miješajte mikserom dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se odvajati od posude. Ne smije biti pretvrdo.
  4. Tijesto stavite na toplo da se diže.
  5. Kad se tijesto diglo, premijesite ga i oblikujte dvije veće kugle. Može i nekoliko manjih ako vam tako više odgovara. Stavite ih u namaštene kalupe.
  6. Kad se opet malo digne u kalupu, zasijecite u križ, premažite žutanjkom i pospite krupnim šećerom.
  7. Pecite na 180 °C oko 45 do 50 minuta. Drvenim štapićem probajte je li je gotovo. Pazite da ne izgori odozgo, jer će onda biti gorkasto, a to nije poželjno.

Dobar tek!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...