Domaći kruh – recept koji će vas već mirisom vratiti u djetinjstvo

Iako se pekare nalaze na svakom ćošku, miris, okus i kvaliteta domaćeg kruha su neprocjenjivi. Njegova hrskava kora i mekana unutrašnjost savršeni su za hladne jesenje i zimske dane, a njegova priprema ne mora biti toliko teška koliko možda mislite. Neka vašom kućom zamirište domaći kruh, recept donosimo u nastavku!

Domaći kruh – recept koji će oduševiti vaše nepce

Sastojci:

  • 30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca 
  • 30 g šećera 
  • 30 g soli 
  • 625 ml mlake vode 
  • 500 g oštrog brašna
  • 500 g glatkog brašna 
  • brašno za posipanje 
  • malo maslaca

Pročitajte više: Cezar salata – klasični recept za gurmansko iskustvo


Za uspješnu pripremu slijedite ove korake

  1. U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac. Dobro ih promiješajte kako bi se otopili. Posudu pokrijte tanjirićem i pustite da uzađe. 
  1. Kad se kvasac digne, ulijte ga u mješavinu brašna i soli. Miješajte kuhačom dok se tekućina ne sjedini. Smjesu potom istresite na čistu radnu površinu. 
  1. Tijesto zamijesite rukama. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, posipajte po njemu malo brašna. Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte sve dok ne postane glatko. 
  1. Dobijeno tijesto pospite brašnom i vratite u posudu, prekrijte ga prozirnom folijom i krpom. Stavite na toplo mjesto na sat vremena kako bi se tijesto dignulo. Ako želite da ubrzate proces, pećnicu zagrijte na 50°C, a zatim je isključite te u nju stavite prekriveno tijesto. 
  1. Kad se tijesto digne, stavite ga na čistu radnu površinu i mijesite 1-2 minute kako biste iz njega izbacili zrak. Oblikujte svoj kruh pa ga zarežite po vrhu. Stavite ga u pleh i pustite da se ponovo digne. Kad se veličina kruha udvostruči, zagrijte pećnicu na 225°C i stavite peći kruh. 
  1. Kruh pecite 25-35 minuta. Ako niste sigurni kad je kruh gotov, izvadite ga, okrenite i pokucajte po dnu. Ako zvuči šuplje, pečen je. Ako ne, vratite ga natrag u pećnicu. 

Ostavite kruh da se ohladi pa ga tek onda režite. Možete biti maštoviti i poigrati se s oblikovanjem kruha, a u njega možete dodati i začine, masline ili maslinovo ulje. Domaći kruh možete jesti i do nekoliko dana jer svoju svježinu zadržava duže od kupovnog. 

Autorica: Ivana Paušić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...