Cezar salata – klasični recept za gurmansko iskustvo

Popularna i osvježavajuća, cezar salata jelo je koje morate da probate ako već niste. Danas dolazi u puno varijanti za sve prehrambene potrebe, a mi vam donosimo recept za klasičnu cezar salatu koja uvijek iznova oduševljava gurmane.

Recept za ovu legendarnu salatu pronašle smo na webu Serious Eats. Jedna porcija ovako pripremljene cezar salate ima 554 kcal, 44 g masti, 28 g ugljikohidrata i 15 g proteina.

Sastojci

  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • 100 ml maslinovog ulja, odvojeno
  • 2 žličice mljevenog češnjaka
  • kruh, narezan na kockice
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol i crni papar
  • žumanjak jednog velikog jajeta
  • 15 ml limunovog soka
  • 2-6 inćuna
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • 80 ml ulja repice
  • 2 glavice zelene salate, isprane i narezane

Pročitajte više: Vitaminska salata s tikvicama i smokvama za ljetni brunch


cezar salata

Priprema

  1. Zagrijte rernu za 190°c kako biste mogli ispeći croutonse.
  2. U maloj zdjeli pjenjačom pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja i češnjak. Pritisnite smjesu i iscijedite što više ulja možete. Češnjak neka ostane. Dodajte mu kruh i pomiješajte.
  3. Dodajte 2 žlice parmezana. Promiješajte. Po želji dodajte soli i papra. Prenesite na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta dok croutonsi ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, dodajte još malo parmezana i pustite da se ohladi.
  4. Prijeđite na dressing. Kombinujte žumanjak, sok limuna, inćune, Worcestershire umak, češnjak i malo parmezana. Koristite blender da lagano dodate ulje repice dok smjesa ne postane glatka.
  5. Smjesu potom prebacite u zdjelu. Miješajte pjenjačom i polako dodajte 60 ml maslinova ulja. Po želji dodajte soli i papra.
  6. U veliku zdjelu stavite salatu, dodajte dressinga po želji, najbolje dvije žlice, dobro promiješajte.
  7. Zatim dodajte pola preostalog parmezana i pola croutona po želji. Još jednom sve pomiješajte.
  8. Cezar salata mora i izgledati dobro, stoga na vrh dodajte ostatak parmezana i croutona. Tek tada poslužite.

Pročitajte više: Osvježavajuća salata od avokada i celera za vrele ljetne dane


Kako je cezar salata dobila ime?

Cezar salata je dobila ime po svojem tvorcu – Cesaru Cardiniju. On je bio talijanski kuhar koji je živio u Tijuani, u Meksiku, sredinom 20. stoljeća. Salatu je prema priči stvorio u svojem restoranu Caesar’s 1924.

Jednog dana mu je ponestalo namirnica u restoranu, ali je želio pripremiti nešto ukusno za svoje goste. Pomoću sastojaka koje je imao pripremio je salatu koja se jako svidjela gostima, a koja je dodatno popularizovala njegov restoran.

Iako je s vremenom recept za cezar salatu prošao više varijacija i dodataka, osnova uvijek uključuje zelenu salatu, kruh, jaje, češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i parmezan.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...