Vitaminska salata s tikvicama i smokvama za ljetni brunch

Kad se ljeto približi svome kraju pijace nas mame čarobnim mirisom smokava. Smokve su voće koje je autohtono za mediteranske krajeve i Bliski istok. Veliki je broj različitih botaničkih vrsta smokava, ali one koje su odomaćene u našim krajevima su uglavnom zelene i ljubičaste smokve. Zemlja koja ih najviše proizvodi je Turska, a dolaze nam i svježe i sušene smokve. Donosimo vam recept za vitaminsku salatu s tikvicama i smokvama.

Smokve potiču zdravu probavu

Smokve

Smokve su bogate nutritijentima, od minerala željeza, kalcija, kalija do vitamina B skupine, vitamina C i K, prehrambenih vlakana, a bogate su i karoteneima i antioksidansima.Bitno je zapamtiti da je udio kalcija u 100 g sušenih smokava viši od udjela kalcija u 100 g jogurta, tako da preporučujemo ženama da jedu smokve, em zbog bogatog izvora kalcija, em zbog vlakana koje potiču bolju probavu i pražnjenje crijeva.


Pročitajte više: Osvježavajuća salata od avokada i celera za vrele ljetne dane


Ovu zdravu, vitaminsku salatu napravite kao brunch tokom vikenda, kad trebate neko lagano jelo, između doručka i ručka, koje će vas osvježiti i dati vam sve potrebne nutritijente.

Priprema salate s tikvicama i smokvama:

2 manje tikvice

2 paprike

šaka cherry paradajza

šaka svježeg grožđa

4-5 svježih smokava

listići bosiljka

šaka pinjola

maslinovo ulje

ocat od nara

so

Tikvice i paprike isjeći na komade i kratko propržiti na maslinovom ulju. Dodati isječeni paradajz, smokve, gržđe, bosiljak i pinjole, začiniti solju, malsinovim uljem i ocatom od nara.

Photo: Anisa Šerak/No Gluten Lab

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...