Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo ih sve

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i s čim nam god srce još poželi. Danas postoji i mnogo zdravijih varijanti. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za nekoliko vrsta palačinki. Tu je najbolji recept za palačinke ako volite klasiku, a ako želite iznenaditi svoje ukućane ili goste, ovdje možete potražiti recepte za palačinke od banane, pirovog brašna i američke palačinke.

Klasične palačinke recept

Smjesa za palačinke – sastojci

  • 3 jaja
  • 2 velike žlice šećera
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • 2 žličice ulja
  • pola žličice ruma

Pročitajte više: Krafne očaravaju srca diljem svijeta! Ovaj recept morate probati


Priprema

  1. Jaja umutite pjenasto i miješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu. Potom ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.
  2. Ne prestajte smjesu miješati pjenjačom dok istovremeno sipate brašno dok ne potrošite zadanu mjericu. Onda dodajte prstohvat soli i malo ruma da bi smjesa dobila aromu, a i da spriječite upijanje ulja.
  3. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom.

Ako se želite odmaknuti od klasike, a opet ne želite ni previše eksperimentirati, palačinke od banane idealne su za vas. Recept je vrlo jednostavan, a možete ih kombinirati s bilo čim.

Palačinke od banane recept

Sastojci

  • 125g integralnog ili običnog brašna
  • 1 jaje
  • 300 ml mlijeka
  • 1 mala žličica suncokretovog ulja
  • 1 manja izgnječena banana
  • 1/2 žličice začina za medenjake
  • ribana korica naranče ili limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • premaz i punjenje po želji

Priprema

  1. Pomiješati brašno, jaje, dodati mlijeko i dobro izraditi pjenjačom.
  2. Dodati ulje, pire od banane, začine te narančinu ili limunovu koricu.
  3. Peći ih klasično na zagrijanoj i uljem podmazanoj tavici. Za svaku palačinku uliti oko 4 žlice tijesta na tavicu.
  4. Poslužiti tople.

Ako ste za zdravije varijante, morate probati sljedeći recept za palačinke od pirovog brašna. Kombinirati ih možete s također nekim zdravijim namazima poput grčkog jogurta ili svježeg voća.

Palačinke od pirovog brašna recept

Sastojci

  • 400 ml bademovog mlijeka
  • 4 jaja
  • 20 g otopljenog kokosovog ulja
  • 300 g pirovog brašna
  • malo soli
  • 150 ml mineralne vode
  • korica od pola limuna
  • aroma vanilije
  • malo ulja za pečenje

Priprema

  1. Pjenjačom umutiti jaja, bademovo mlijeko i kokosovo ulje.
  2. Postepeno dodavati pirovo brašno, sol i mineralnu vodu. Sve ručno umiješati pjenjačom.
  3. Dodati naribanu koricu od pola limuna te aromu vanilije koja daje slatkoću.
  4. Peći na zagrijanoj tavi na malo kokosovog ulja i poslužiti uz namaz po želji.

Iako su se ustalile kod nas, pa ih viđamo često kao i klasične, američke palačinke nikad nam ne mogu dosaditi. Savršene su za svaki obrok, a brzo su gotove.

Američke palačinke recept

Sastojci

  • 1 jaje
  • 1 šalica (180-200 ml) glatkog brašna
  • 1 šalica tekućeg jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat prstohvat soli

Priprema

  1. Sve sastojke kratko promiješajte u posudi. Ukoliko vam ostane grudica u smjesi ostavite ih jer se u palačinkama grudice izgube.
  2. Na tavi zagrijte malo više ulja nego kada pečete klasične palačinke.
  3. Uz pomoć žlice vadite palačinke van na tavu, pecite po 3 male palačinke (ili koliko vam stane) u jednoj turi, po minutu sa svake strane.
  4. Poslužite uz nadjeve po želji.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...