Krafne očaravaju srca diljem svijeta! Ovaj recept morate probati

Podrijetlom iz Austrije i Njemačke, krafne volimo svi zbog njihovog mekanog, pahuljastog tijesta i slatkog nadjeva. Bez obzira na to jeste li početnik ili Masterchef, ovaj recept pomoći će vam da pripremite svoje domaće krafne koje su hrskave izvana, a mekane iznutra. Recept s video uputama pronađite ovdje.

Krafne – recept koji vas neće razočarati

Priča o nastanku krofni ima mnogo. Jedna legenda kaže kako je prve krafne ispekao vojnik koji je kasnije postao berlinski slastičar, zbog čega su se krafne zvale berliner. Druga legenda priča o zaljubljenoj kuharici koja je krafne napravila slučajno kada je zabunom tijesto umjesto u peć stavila u vruće ulje. Bečani tvrde da ih je osmislila dvorska kuharica Cäcilia Krapf. Za koju god priču se odlučili, jedno je sigurno – krafne su rajska poslastica rado viđena na raznim okupljanjima i slavljima, a u nastavku donosimo i najbolji recept za krafne.

Sastojci:

  • 500 g brašna (dodatnih 70 g za dodavanje prema potrebi)
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 2 jaja
  • 3 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • Naribana korica limuna
  • 2 žlice ruma ili rakije

Pročitajte više: Recept za najbolje američke palačinke


Priprema:

  1. U manju posudu stavite mlako mlijeko u koje dodate izmrvljeni kvasac i šećer. Promiješajte. Nije potrebno dizati kvasac.
  2. U veću posudu stavite brašno kojem ćete dodati pripremljen kvasac, jaja, ulje, sol, koricu limuna i rum.
  3. Kuhačom dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete mekanu i ljepljivu smjesu.
  4. Posudu prekrijte vlažnom krpom i pustite tijesto da se diže otprilike pola sata.
  5. Radnu površinu pospite brašnom i na nju istresite tijesto koje ćete premijesiti.
  6. Dodajte još brašna pa tijesto razvaljajte.
  7. Čašom ili sjekačem koji su umočeni u brašno tijesto izrežite na kolutove.
krofne

8. Kolutove pokrijte krpom i pustite ih da se dižu 20-ak minuta.

9. U lonac ulijte litru ulja, dovoljno duboko da krofne mogu slobodno plivati. Dobro ga zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako imate termometar neka on čita 180℃, a ako nemate to možete provjeriti tako da uronite dno drvene kuhače. Ako uz nju prolaze mjehurići ulje je zagrijano.

10. Uronite ih na suprotnoj strani od one na kojoj su se dizali pa lonac poklopite i pustite krofne da se peku minutu-dvije dok ne dobije lijepu boju. Krofne okrenite i pustite peć još 1-2 minute s otklopljenim loncem.

11. Izvadite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.

12. Po želji krafne možete napuniti Eurokremom, marmeladom, vanilijom, posuti šećerom ili umočiti u preljev od čokolade… Izbor je vaš, dobar tek!

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...