Halva, slatkiš s kojim nema greške! Delicija od svega par sastojaka

Halva je poslastica koja svoje korijene vuče s Bliskog istoka, a raširena je po arapskim zemljama i Balkanu. Ovaj desert pravi se od svega par sastojaka, a svojom slatkom aromom i bogatim okusima osvaja srca svih slatkoljubaca. Upustite se u kulinarsko putovanje koje će zadovoljiti vašu želju za slatkim dok će ujedno u vama ostaviti osjećaj postignuća. Za vas smo pripremili recept s kojim ne možete pogriješiti.

Halva – recept od svega par sastojaka

Halva ili alva svoj naziv temelji na arapskoj riječi ḥalwā što se može prevesti kao ‘slatkiš’. Reference na nju mogu se naći u mnogim perzijskim tekstovima iako su rijetko sadržavali informacije o pojedinim sastojcima. Tradicija pripreme i darivanja halve već je dugo uvriježen, a djeci se daruje pred Bajram kako bi se uvećala radost nadolazećeg praznika.

Sastojci:

  • 3 šalice glatkog brašna (šalica=200 ml)
  • 200 g maslaca
  • 1 šalica šećera u prahu
  • ~220 ml tahinija
  • 1 žlica kakaa

Pročitajte više: Pita od jogurta je savršen desert za dane kad ‘nemate vremena’!


Priprema

  1. Na tavi otopite maslac te mu dodajte brašno.
  2. Brašno pržite na srednjoj temperaturi uz neprestano miješanje oko 10 minuta. Dodajte šećer u prahu.
  3. Dobro izmiješajte tako da se šećer sjedini s brašnom.
  4. Smjesi dodajte tahini i miješajte 6-7 minuta dok smjesa ne postane malo suha i prhka.
  5. Kalup obložite prozirnom folijom pa u njena utisnite smjesu.
  6. Ako želite halvu s dvije boje smjesu podijelite na dva dijela.
  7. U jedan dio dodajte žlicu tahinija i žlicu kakaa.
  8. Tamnu i svijetlu smjesu naizmjence stavljajte u kalup dok ne potrošite sve materijale.
  9. Kalup prekrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi kako bi se ohladio.
  10. Halvu stavite u frižider na 3-4 sata, ali najbolje preko noći.
  11. Kada se dovoljno stisla, halvu izvadite iz kalupa, uklonite foliju i narežite ju na komade.
  12. Po želji možete ukrasiti sjeckanim orasima, pistacijama…

Uživajte!

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...