Sigurno vam je poznat onaj miris koji ispuni cijeli dom kad se peče kolač od jabuke. Malo je reći da ga obožavamo! Vraća nas u djetinjstvo i dane kad su naše mame vikendom uvečer pekle ovaj kolač. U ukusnim zalogajima uživala je cijela obitelj! Ako se želite bar nakratko prisjetiti tih dana, donosimo savršen recept koji će vam u tome pomoći.
Ovi sastojci potrebni su za savršen kolač od jabuke
Mekan i sočan, kolač od jabuke predstavlja savršen spoj mekog testa i slatkih komadića jabuka. Neće vas osvojiti samo okusom, već i jednostavnom pripremom. Prema ovom receptu, svi sastojci peku se zajedno, pri čemu zaista štedimo vrijeme. Bacimo se na pripremu!
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 180 g šećera
- 180 ml ulja
- 180 ml mlijeka
- 240 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
Sastojci za nadjev:
- 1 kg naribanih jabuka
- 180 g šećera
- 6 žlica griza
- 1 žličica cimeta
Dekoracija:
- šećer u prahu za posipati
Pročitajte više: Osvježavajući kolač od jabuka stvoren je za ljeto
Jednostavna i praktična priprema, a savršen okus
- Za nadjev operite, ogulite i naribajte jabuke.
- Dodajte ih u lonac, zatim dodajte šećer i pomiješajte.
- Ostavite sa strane dok pripremate ostalo.
- Za biskvit uzmite kalup dimenzija 21 x 36, pouljite i pobrašnite.
- U brašno dodajte prašak za pecivo i pomiješajte.
- U drugu zdjelu dodajte jaja, šećer, ulje, mlijeko i pripremljeno brašno.
- Sve zajedno izmiksajte.
- U pripremljeni kalup rasporedite pola smjese.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15 minuta.
- Za to vrijeme završite nadjev.
- Jabuke stavite kuhati na srednju temperaturu.
- Čim počnu ključati, dodajte griz i cimet i kuhajte još 2 do 3 minute
- Nadjev rasporedite preko pečenog biskvita.
- Odmah istresite i rasporedite preostali dio smjese za biskvit.
- Sve zajedno vratite pecite još 25 do 30 minuta.
- Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
- Za dekoraciju po površini kolača posipajte šećer u prahu.
Preostaje vam samo okupiti omiljene ljude, obitelj i prijatelje i uživati u ovoj tradicionalnoj slastici!
Foto: Canva