Osvježavajući kolač od jabuka stvoren je za ljeto

Kolači od jabuka obično su deserti koji su obilježili svačije djetinjstvo. Urnebesno ukusan i sočan kolač od jabuka moguće je napraviti u bilo koje godišnje doba jer jabuka uvijek ima. Prave se brzo i  od jednostavnih sastojaka, a ukoliko slijedite recept svakako bi trebao ispasti odlično. 

Ukusni, kremasti kolač od jabuka koji vam donosimo u nastavku je vrlo osvježavajući zbog čega će biti idealan u ovim vrelim ljetnim danima.

Sastojci za kolač od jabuka:

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 100g šećera
  • 100g brašna
  • 5g praška za pecivo
  • 50ml mlijeka

Krema:

  • 1 kg očišćenih jabuka isječenih na kockice
  • 0,5l vode
  • 150g šećera
  • aroma vanilije
  • 80g pudinga od vanilije
  • 300 ml slatkog vrhnja

Pročitajte više: Neodoljivo ukusan kolač od narandže!


Priprema kolača od jabuka:

  1. Žumanjke i bjelanjke odvojiti, a potom bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
  2. U žumanjke dodati šećer, aromu vanilije te mlijeko, a potom i sitno prosijano brašno i prašak za pecivo te dobro umutiti mikserom.
  3. Smjesi od žumanjaka lagano dodavati snijeg od bjelanjaka, te miješati kuhačom. Kada je smjesa kompaktna izliti je u kalup (promjer 30 cm) i peći 25 minuta na 200℃.  
  4. Dok se bikvit peče, pripremite kremu. Jabuke, vodu i šeće kuhajte sve dok se jabuke ne počnu raspadati. Puding od vanilije dobro umutite u 30ml vode i dodajte smjesi.
  5. Smjesu malo prohladite, a potom je izlijte na ispečeni biskvit. Nakon što se krema potpuno ohladi, umutite 300ml vrhnja za šlag i prelijte preko.
  6. Kolač dobro ohladite prije serviranja, najbolje preko noći.

Prijatno!

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

paušalni obrt

Kako osnovati obrt i što morate znati o tom obliku poslovanja?

Poslovi, a pogotovo njihovo radno vrijeme, fleksibilniji su nego ikad, a pojmovi poput obrta i freelance poslovanja sve su učestaliji. Njihova suštinska razlika može...