Lava cake – recept za čokoladno savršenstvo

Neki ga zovu vulkanski kolač, ali poznatiji je pod imenom lava cake. Ova se poslastica sastoji od čokoladne kore s rastopljenim središtem koje nalikuje na lavu. Njezina izrada nije teška kako se možda čini, a tajna je u vremenu koje pečete tortu.

Za ovaj će vam recept trebati ukupno pola sata, uključujući pripremu, a bit će dovoljno torte za četiri osobe.

Sastojci

  • čokolada za kuhanje
  • kipuća voda, količina po potrebi
  • otopljeni maslac, 60 grama
  • šećer, 120 g
  • brašno, 80 g
  • 4 jaja
  • esencija vanilije, 1 mala žličica
  • kokosov prah, 1 velika žlica

Pročitajte više: Zamamni kolač od rogača unijeće miris Mediterana u vaš dom


Instagram will load in the frontend.

Priprema

  1. Rernu zagrijte na 200°c.
  2. Izrežite i otopite čokoladu za kuhanje iznad kipuće vode. Kad se otopi, dodajte otopljeni maslac u čokoladu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. U drugoj zdjeli izmiješajte brašno, šećer i kokos.
  4. U trećoj zdjeli istucite jaja.
  5. Sve suhe sastojke dodajte u zdjelu s jajima. Tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte i mokre sastojke.
  6. U kalup za pečenje (najbolje silikonski) stavite maslac, brašno i kokos i ostavite 5 minuta. Zatim ulijte smjesu i pecite 10-15 minuta. Znat ćete da je torta dobro pečena ako je iznutra mokra kad je probodete čačkalicom.
  7. Kad je torta pečena, pažljivo je izvadite iz pećnice i obrnite. Posipajte je šećerom u prahu i bobicama. Vaš lava cake je spreman!

Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!


Kako se poslužuje lava cake?

Ovaj kolač se u pravilu poslužuje topao, tako da se unutrašnjost zadržava tečna i kremasta, dok je spoljni dio čvršći. Naravno, pazite da lava ne bude previše vruća, tako da je ne poslužujte odmah nakon što je ispečete, nego pričekajte nekoliko minuta.

Osim sa šećerom u prahu, lava cake se često poslužuje s voćem, šlagom ili sladoledom. Kontrast između tople tečne unutrašnjosti i hladnih dodataka ono je što mnogi obožavaju kod ove sjajne poslastice.

U slast!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...