Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!

Prepoznatljivog izgleda – oblika kvadratića u smeđoj boji s bijelim mrvicama, čupavci su jedan od najpoznatijih kolača na našim prostorima. Europska su verzija poznatih australskih “Lamington” kolača. Često ih vežemo u različite blagdane, ali zapravo su idealan desert za svaku prigodu. Volimo ih zbog savršene kombinacije čokolade, biskvita i kokosa, ali i prepoznatljive mekoće. Pronašle smo najfiniji recept za tradicionalne čupavce, ali i jedan za one proteinske, za sve koji vole zdravije varijante omiljenih poslastica.

Čupavci: recept za klasičan kolač

Svi znamo da nane kuhaju najbolje obroke, pa tako i peku najbolje kolače. Zato za ovu klasičnu, uobičajenu verziju čupavaca s vama dijelimo recept jedne nane, s Coolinarike. S njim ne možete pogriješiti!

Sastojci za biskvit:

  • 3 jaja
  • 15 žlica šećera
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 17 žlica brašna (mekog)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • malo soli

Sastojci za čokoladni umak:

  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca
  • oko 2 dl mlijeka

I potrebno nam je još 300 grama kokosa.

Priprema:

  1. Upaliti pećnicu na 180°C. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umutiti čvrsti snijeg. U drugoj posudi žumanjke umutiti sa šećerom i uljem. Dodati mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo (malo po malo) i sol. Ručno dodati snijeg od bjelanjaka.
  2. Pleh dimenzija 30×30 obložiti papirom za pečenje te uliti i poravnati pripremljenu smjesu. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15-20 min (dok lagano ne porumeni i suha čačkalica izađe van). Ohladiti biskvit.
  3. Kad se biskvit ohladio, narezati ga na kockice (recimo 5×5 cm). Staviti na laganu vatru maslac i čokoladu te otopiti. Dodati mlijeko (ne odjednom, već dok ne dobijete rjeđi, ali ne prerijedak umak). Kad proključa, skinuti s vatre.
  4. U duboki tanjur staviti kokos. Kockice biskvita ubaciti u umak, okretati da upije čokoladu sa svih strana (pomozite si vilicom), ocijediti te staviti u tanjur s kokosovim brašnom da se kokos zalijepi sa svih strana.
čupavci

5. Gotove čupavce slagati na pladanj (obložen papirom za pečenje) i pustiti da se potpuno ohlade.

Kako naglašava autorica, ovi čupavci mogu se i zamrznuti. „Kad ih napravite, željenu količinu stavite u aluminijsku foliju pa u zamrzivač. Kad se zaželite, izvadite iz zamrzivača i za par sati imate mekane fine čupavce“. I da, prema ovom receptu kolači čupavci buku meki, sočni i tope se u ustima! A što nam više treba?


Pročitajte više: Osvježavajući kolač od jabuka stvoren je za ljeto


Proteinski čupavci za ljubiteljice fitnessa

Ovo je laganija, low-carb i proteinska verzija naših čupavaca, koju potpisuje Fitness. Nema niti šećera, za sve one kojima je aspekt važan! Sastojci odgovaraju plehu veličine oko 25×22 cm.

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 1 bjelanjak
  • 60 g proteina od vanilije
  • 1 žličica stevije u prahu
  • 1 žlica kokosovog brašna
  • 4-5 žlica mlijeka

Sastojci za glazuru:

  • 200 g tamne čokolade bez šećera
  • 18 žlica mlijeka
  • 100 g kokosa

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Pleh veličine oko 25×22 cm ili nešto manji obložite papirom za pečenje.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Sve bjelanjke stavite u mikser te od njih istucite čvrsti snijeg.
  3. U drugoj zdjeli izmiksajte žumanjke sa stevijom, proteinima te kokosovim brašnom i 4-5 žlica mlijeka. Dodajte i par žlica istučenog snijega da „olakšamo“ smjesu. Ostatak snijega pažljivo špatulom umiješajte u žumanjke. Pazite da u procesu ne istisnete previše zraka iz bjelanjaka jer smjesa mora ostati prozračna.
  4. Smjesu pažljivo rasporedite u kalup te pecite oko 15 minuta. Izvadite i ohladite, a kad se ohladi, biskvit narežite na kocke.
  5. Za glazuru na pari otopite usitnjenu čokoladu s mlijekom, miješajući da se lijepo poveže. Stavite u jednu malo dublju zdjelicu, a u drugu zdjelicu stavite kokos.
  6. Kocke biskvita prvo umačite pomoću vilica u čokoladu, a zatim uvaljajte u kokos. Ostavite da se čokolada stisne i vaši proteinski čupavci su gotovi.

I jedni i drugi kolači čupavci oduševit će ne samo vas, već i vaše goste, obitelj i prijatelje. U slast!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...