Cheesecake – ovaj klasik lako je pripremiti i kod kuće

Cheesecake, odnosno torta od sira, jedna je od najpopularnijih poslastica ikad i ne pretjerujemo kad to kažemo. A nesumnjivo se najviše ističe New York torta od sira koja je poznata po svojoj mekanoj i kremastoj teksturi koju dobrim dijelom duguje i tome što nema kore, a svi ga vole i zato što ga je lako obogatiti. Samo dodate melo voća ili neki preljev na vrh i to je to. Recept za klasični New York cheesecake pronašle smo na Once Upon a Chef.

Sastojci za tortu od sira

Za koru

  • 200 g graham krekera
  • 70 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 2 veće žlice šećera
  • malo soli

Za filu

  • 900 g krem sira, sobne temperature
  • 400 g šećera
  • 3 žlice višenamjenskog brašna
  • 4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica koncentriranog soka od limuna
  • 2 žličice svježeg soka od limuna
  • malo soli
  • 6 većih jaja
  • 120 g kiselog vrhnja
  • voda
  • voće ili voćni umak, za ukras (neobavezno)
cheesecake
New York cheesecake

Pročitajte više: Pita od jogurta je savršen desert za dane kad ‘nemate vremena’!


Priprema cheesecakea

  1. Rernu zagrijte na 190°c. Torta će ići na sredinu pećnice. Tepsiju omotajte aluminijskom folijom. Pokrijte cijeli vanjski dio, od vrha do dna. Stavite dva sloja za svaki slučaj. Unutrašnjost poprskajte uljem da se torta ne bi ulijepila.
  2. Dok se rerna zagrijava, izradite koru. U jednoj zdjeli pomiješajte graham krekere, otopljeni maslac, šećer i sol. Dobro izmiješajte. Mrvice pritisnite u tepsiju dok ne dobijete ravnomjeran sloj. Pecite 10 minuta dok se ne stvrdne. Izvadite tepsiju i ostavite sa strane neka se hladi.
  3. Temperaturu rerne smanjite na 160°c. Zakuvajte vodu dok ne proključa.
  4. Sad izradite filu. Mikserom izmiješajte krem sir, šećer i brašno na srednjoj brzini, oko minutu, dok smjesa ne bude glatka. Pazite da smjesa bude ravnomjerna.
  5. Dodajte vaniliju, koncentrat i sok limuna, te sol. Polako miksajte dok se sve ne sjedini.
  6. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i polako miksajte dok se smjesa uredno ne sjedini. Konačno, umiksajte kiselo vrhnje i miksajte dok smjesa ne bude glatka. Pazite da ne pretjerate da ne ispadne tekuća.
  7. Kad se rerna ohladila, tepsiju u kojoj je kora torte, stavite u veću tepsiju, poput one u kojoj biste pekli savijaču ili pizzu. Filu izlijte na koru. Kipuću vodu ulijte u veću tepsiju, neka bude oko 2,5 cm visine.
  8. Pecite dok cheesecake ne očvrsne, sat i pol do dva. Torta ne bi smjela izgledati tekuće, ali bi se trebala malo pomicati u tepsiji. Očvrsnut će do kraja kako se hladi.
  9. Kad je gotova, tortu od sira izvadite iz rerne, a tepsiju stavite u hladnu vodu za brže hlađenje. Zatim uklonite foliju s nje.
  10. Tortu pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi u frižideru minimalno 8 sati.

Pročitajte više: Klasični ili proteinski čupavci? Imamo najbolji recept za oba!


Kako poslužiti New York cheesecake?

Ova torta dostatna je za 8-10 ljudi ovisno o veličini kriške, a pojedina kriška će imati oko 650 kcal. Torta se poslužuje hladna, u kriškama, a na nju možete staviti malo voća ili voćnog preljeva. Preporučamo jagodu ili borovnicu.

Cheesecake se obično jede uz kafu ili čaj.

Ako vam ostane torte, možete je pokriti plastičnom folijom i koristiti još dva dana. Ako je želite zamrznuti, i to možete napraviti i to do tri mjeseca.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...