U In wooderlandu nastaju unikatne drvene igračke za djecu

Vjerujem da su se mnogi od vas, nakon što su dobili svoju djecu, susreli s vrlo jednostavnim problemom – nedostatkom dovoljno kreativnih, deduktivnih igračaka. Iz jednog takvog, naizgled posve bezazlenog problema, nastala je jedna poduzetnička ideja pod imenom In Wooderland, koju su osnovali prije par godina Melisa i Mirza Sinanović iz Tuzle, želeći stvoriti posebne drvene igračke za svoju djecu.

Drvene igračke za njihovu djecu

Kad je dobila sina, a potom i kćerku, Melisa je dugo razmišljala o ideji da svojoj djeci priušti drugačije odrastanje i sazrijevanje, kreativno, inspirirajuće, uz igračke koje će biti izrađene od prirodnih materijala i koje će biti i ekološke i didaktične, dovoljno lijepe i zanimljive da njena djeca uživaju u sretnom i veselom djetinjstvu sa svojim igračkama. Prisjećajući se svoje poslovne ideje Melisa nam odmah priznaje da je njihov brend unikatnih drvenih dječjih igračaka nastajao godinama.

Glavni pokretači ideje su bila naša djeca. Iz želje da im pružimo nešto prirodno, unikatno i bezbjedno, razvijali smo ideju proizvodnje posebno dizajniranih predmeta za djecu. Naši proizvodi su namijenjeni primarno dječjoj populaciji, a za cilj smo imali stvaranje predmeta koji je pospješiti tranziciju djeteta iz faze dojenja na čvrstu hranu i samostalno hranjenje, jer koristeći tanjirić sa izgledom omiljenog lika životinje ili lika iz crtanog filma, hranjenje djeci može biti zabavnije“, ističe Melisa.

drvene igračke
Melisa i Mirza Sinanović s djecom

Kad je mužu objasnila svoju ideju o proizvodnji unikatnih drvenih igračaka za djecu nije u potpunosti znala kako će ju realizirati, ali ga je dovoljno zaintrigirala da odluči nabaviti potrebnu opremu, prvenstveno CNC mašinu, za izradu igračaka od drveta. Mirzi, obzirom da je mašinski inžinjer po struci, nabavka takve mašine nije predstavljala veliki problem, ali naučiti kako raditi s takvom mašinom ipak je bio ogroman izazov s kojim se valjalo suočiti.

Sjećam se da je tada u našem okruženju postojalo već nekoliko sličnih proizvođača drvenih igračaka, ali je kvalitet i trajnost tih proizvoda bila upitna. Jako puno smo radili na tom segmentu kvalitete naših proizvoda, a paralelno smo kreirali raznovrsne, razdragane proizvode, koji su bili privlačni najprije našoj, a onda i drugoj djeci“, govori Mirza.

Ručna obrada drveta za unikatne drvene igračke

Nakon što su kreirali prve proizvode i investirali u nabavku CNC mašine i drveta Mirza je preuzeo na sebe posao oko organizacije proizvodnje igračaka. Najprije je u potpunosti ovladao tehnologijom obrade drveta i upravljanja CNC mašinom, kreirajući prve proizvode po uzoru na već postojeće igračke.


Pročitajte više: Amela Iskrić Hadžić i Alma Pašalić u Jajcu stvaraju sjajne Ilona lampe


“Nijedno od nas dvoje ne potječe iz porodice gdje se baštinio zanat obrade drveta i nama je to bilo sve nepoznato. Naš osnovni materijal je drvo. Materijal koji nastaje u prirodi, a od kojeg prilikom obrade nastaju prirodni i razgradivi otpadni dijelovi, koji nemaju direktnog negativnog utjecaja na okolinu. Sirovina se može obnoviti, za razliku od ostalih materijala za izradu igračaka i predmeta za djecu. Pored drveta, značajnu ulogu igraju i elementi za zaštitu proizvoda od utjecaja okoline. Svi proizvodi su zaštićeni prirodnim bojama na bazi vode, isključivo namijenjenim za dječje igračke i proizvode za ishranu, koji nemaju negativan utjecaj ni na okolinu. Nakon toga impregnirani su sa dodatnim slojem prirodnog, hladno prešanog lanenog ulja. A najbitnije je da svaki proizvod zahtijeva značajan udio ručnog rada. Kombinacija ručnog rada i drveta proizvodima daje dozu unikatnosti, a dodir ruke proizvodima daje dušu, dodatnu energiju, koja kupce, izgleda, ne ostavlja ravnodušnim“, priznaje Mirza.

drvene igračke
Didaktičke drvene igračke

Zajedno radeći na stvaranju svog brenda dosta su vremena potrošili usavršavajući tehnologiju izrade proizvoda, kako bi stvorili kvalitetan proizvod, što im je, prema komentarima njihovih kupaca i uspjelo. I danas pamte komentar jedne majke, koja je, nakon što je otvorila paket, izjavila kako ne može da vjeruje da ovakav proizvod nastaje kod nas, i da izgleda jako lijepo i kvalitetno, uključujući i pakovanje.

No, oboje uglas ističu da im je u početku najveći izazov bio napraviti upravo tako kvalitetan, prepoznatljiv proizvod po kojem će ih pamtiti i djeca, ali i njihovi roditelji.

Na početku je taj osjećaj bio sličan kao kada zaronite u more, te pogledate u dubinu. Prostranstvo ogromno, mogućnosti velike, ali nema putokaza, a strah je, normalno tu. Sredina u kojoj živimo nikako nije poduzetnički orijentisana. Za razliku od okolnih lokalnih zajednica, koje su veoma poduzetnički orijentisane, što možete primijetiti u samo jednoj vožnji kroz okolne gradove, društvena zajednica u našem gradu Tuzli je još uvijek u zagrljaju starih državnih kompanija, za koje se svi iz okoline hvataju kao pijavice. Ali nekih naznaka promjena ima, te je napredak, uz volju i vrijeme neizbježan. Svaki početak je težak, svaka promjena je teška. Međutim, ima tu neki oblik zadovoljstva stvaranja, koji jednostavno nadjačava sve poteškoće i izazove. Trenutno nam je najveći izazov uskladiti obaveze u porodici i poslovne obaveze, koje stalno rastu“, priznaje Melisa.

U zemlji drvenih tanjirića

Njihov brend In wooderland vas već od samog naziva potiče da maštate, da zaronite u neki drugi svijet, jer upravo to ime “U zemlji drveta” potiče od engleskog naziva “U zemlji čudesa“ – “In wonderland“. Gledajući sve te šarolike, drvene tanjiriće, šoljice, životinje zaista i dobijete osjećaj kao da ste se obreli u nekoj zemlji drvenih čuda.

Naš osnovni proizvod je dječji tanjirić izrađen od drveta bukve, te zaštićen prirodnom bojom i uljem lana. Dječje tanjiriće izrađujemo u oblicima životinja, likova iz crtanih filmova, te djeci interesantnim oblicima, kao što su automobil, avion, kamion, brod, pri čemu imamo oko 50 raznih oblika. Unutar dječjeg programa naši proizvodi predstavljaju razne drvene igračke za motorički razvoj djeteta, od slagalica, uklapalica i drugih, te dječji namještaj, izrađen od drveta bukve, kao i drugog drvenog materijala za predškolske uzraste“, pojašnjava Melisa.

Unikatne drvene igračke
Drveni tanirići

Međutim, pored dječjeg programa, Melisa i Mirza su razvili i druge upotrebne proizvode od drveta, poput raznih kuhinjskih dasaka za posluživanje i rezanje, sa personaliziranim natpisima i detaljima, koje izrađuju prema zahtjevima svojih kupaca.

Razvijajući konstantno nove proizvode sretni su da su uspjeli obezbijediti siguran izvor i nabavu sirovina drveta s kojim rade, a također su konačno i uspostavili adekvatne uslove za izradu proizvoda u skladu sa kvalitetom.


Pročitajte više: Sabrina Noack: Glumu sam pretvorila u teatarsku terapiju


Mnogo je bilo spoticanja, nezgoda, ali i zgoda. Ne znam da bi mogla izdvojiti baš neku posebno značajnu zgodu koja bi objasnila naš put. Ono što bih željela napomenuti je da je sav ovaj put stvaranja i razvijanja brenda zgoda za sebe i iskustvo koje jedino sami sebi možete pružiti. Mladim ljudima toplo preporučujemo, da ako imaju neku ideju, jednostavno krenu sa njom, jer ideja neće čekati i neće se sama razviti“, poručuje Melisa na kraju našeg razgovora.

Dok ne naprave svoju online prodavnicu, koja bi omogućila njihovim kupcima bolji uvid u njihove dječje igračke i druge proizvode, dotad ih potražite na Orea baazar platformi ili na njihovom IG profilu.

Photo: In wooderland

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...