Amela Iskrić Hadžić i Alma Pašalić u Jajcu stvaraju sjajne Ilona lampe

Zanimljivu poduzetničku priču o stvaranju brenda Ilona lampi, ručno izrađenim rasvjetnim tijelima od makramea za uređenje enterijera, nastalim u Jajcu, u kreativnom studiju Vista design studio, ispričaće nam njihove kreatorice, arhitektica Amela Iskrić Hadžić i historičarka umjetnosti Alma Pašalić.

Čarobne Ilona lampe nastale su u Jajcu

Familijarno povezane ove darovite umjetnice su obje rođene u Gradačcu, no Amelu je, nakon studija na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, udaja odvela u Jajce, a Alma je svoj život, nakon studija Historije umjetnosti i bibliotekarstva, nastavila u Sarajevu. Obje su se oduvijek zanimale za modu i umjetnost, a svoje su talente za stvaranje rukotvorina pretočile u jedna vrlo zanimljiv i neobičan brend. Svoje skrivene talente Amela je otkrila kroz studij arhitekture i spojivši svoju strast prema arhitekturi i talenat za izradu rukotvorina osnovala je 2021. svoj kreativni studio Vista design studio. Na tragu tog kreativnog rada je rođena ideja o Iloni, dekorativnoj rasvjeti, kroz koju je oživjela macramé tehniku koju je usvojila još kao mala djevojčica u ratnom izbjeglištvu, skrivajući se po skloništima, gdje je sama sebi ručno izrađivala igračke. Alma je, pak želeći da izađe iz globalističkih trendova gdje smo svi hodajuće lutke u istim brendovima, odlučila da kreira jedan unikatan predmet, koji bi ih izdvojio iz mase i učinio drugačijim i unikatnim i tako su se njihovi putevi ukrstili, nakon čega je nastala saradnja na brendu ILONA lampi.

Ilona lampe

Dizajnirajući enterijere kako na domaćoj, tako i na internacionalnoj sceni, uvijek sam u toku sa trendovima u uređenju prostora, godinama prije nego postanu popularni na našoj sceni. Enterijerski trendovi koji su postali vrlo popularni u svijetu objeručke prihvataju macramé tehniku u izradi dekoracija za enterijer, jer takvi predmeti dodatno pojačavaju efekat prirodnog, organskog, samoodrživog i pomalo nas vraćaju našim korijenima. Jedan od najmoćnijih alata za kreiranje atmosfere i generisanje raspoloženja je svjetlost u enterijeru. Kao arhitekticu oduvijek me fascinirala igra svjetlosti i sjene, stoga, mi ne slikamo po zidovima kistom, mi slikamo svjetlošću i sjenom koja svaki čvor i svaku mustru na abažuru preslika na ogradnu plohu. To je jedan cjelovit i kontekstualni  umjetnički pristup dizajnu enterijera“, objašnjava nam Amela kako nastaju Ilona lampe.


Pročitajte više: Lejla Selimović: “Iako to nije ženski posao restauracija namještaja je moja velika ljubav”


Ručno rađene Ilona lampe makrame tehnikom

Kad je odlučila pokenuti svoj kreativni studio Amela je sve korake vrlo temeljito isplanirala stavljajući akcenat na kvalitetu materijala, besprijekornost ručne izvedbe i samoodrživi, odgovorni pristupu dizajnu.

Osim toga, vrlo važan nam je i vizualni identitet kao i prezentacija naših projekata te odnos s kupcem, posebno ručno izrađenom ambalažom, certifikatom o autentičnosti ručnog rada, organskom porijeklu materijala i dr. Apsolutno sve smo same osmislile i uradile, od brendiranja, dizajna loga, web stranice, dizajna ambalaže gdje smo imale priliku da iskoristimo naše cjeloživotno neformalno učenje. S obzirom da se Ilona ne sastoji samo od macramé abažura, objedinili smo rad i drugih samostalnih zanatlija koji izrađuju ostale segmente lustera i lampi, od žičanih podkonstrukcija do drvenih stalaka“, navodi Amela.

Najveći izazov koje su imale na početku poslovanja je bio kako pronaći kvalitetnu i pouzdanu sirovinu.

Amela Iskrić Hadžić i Alma Pašalić

Makrame tehnika je tehnika koja podrazumijeva ručno vezivanje čvorova po određenoj matrici. Da bi čvorovi izgledali savršeno i ujednačeno, čime se postiže urednost cjelokupnog komada, te da bi proizvod bio trajan i postojan, vrlo je važan macramé konac kojim se radi. Konci kojima mi radimo su 100% pamučni konci, od organskog recikliranog pamuka  porijeklom iz EU i certificirani su OEKO TEX 100 standardom. Zaista imamo široku paletu boja i debljine konca s kojim radimo, što se može pogledati i u našem ateljeu“, pojašnjava nam Alma.

Također obje naglašavaju da njihov projekat nije zamišljen kao hobby art radionica koja izrađuje i prodaje macramé predmete, već da predstavlja sastavni dio projekta enterijera. “Nismo klasična hobby art radionica, koja izrađuje i prodaje proizvode po principu shopa. Svi naši proizvodi se izrađuju po narudžbi, ukoliko nisu sastavni dio projekta enterijera. Ilona je prvenstveno brend koji predstavlja macramé dekorativnu rasvjetu. To su lusteri različitih dimenzija i dizajna, svaki unikatan za sebe, te podne i stolne lampe. Osim rasvjete izrađujemo i druge dekorativne predmete poput pomičnih pregrada, zidnih ukrasa, ogledala i dr. Nakon što dizajniram prostor, dam mu “personal touch” kroz macramé kreaciju. S ponosom možemo reći da je Ilona osvijetlila mnoge domove širom Bosne i Hercegovine pa čak i Dubrovnika. Moram naglasiti da osim u našem ateljeu u Bugojnu, Ilona luster iz Natural linije krasi i Vezirov dućan u Šarenoj džamiji  u Travniku, a našli smo se i u video spotu “Pjesma o Esmi sultaniji”, historijskoj ličnosti grada Jajca“, otkriva nam Amela.

Ilona lampe stvaraju poseban ugođaj u vašem enterijeru

Njihove Ilona lampe stvaraju poseban ugođaj u svakom prostoru i daju mu autentičnost koja podsjeća na tradiciju naših krajeva. Ponosno nam obje ističu da su “njihove Ilona lampe drugačije jer pričaju priču utkanu u hiljade ručno vezanih čvorova, priču o historiji, o umjetnosti, o porijeklu i prirodi”.

Naše kreacije su inspirirane tradicionalnom arhitekturom Jajca, njegovim prekrasnim kamenim strukturama upotpunjenim drvetom, i kroz razigranu igru svjetlosti i sjene one oživljavaju. U mirnim, zemljanim tonovima, lijepo su i vješto osmišljene sa tendencijom održavanja i podsticanja starog ručnog zanata, a u cilju očuvanja kulturne baštine. Ilona je dizajnirana kao suptilan, elegantan dizajnerski izraz sa vrlo jednostavnim jezikom, gdje je svaki  pojedini detalj pažljivo razmotren i odabran kako bi se stvorilo nešto diskretno, ali vrlo posebno, za Vas i Vaš životni prostor“, pojašnjava nam Alma. 


Pročitajte više: Jasmina Dizdarević:”Vjerujem srcem da je konjičko drvorezbarstvo svjetski brend”


Radeći na planovima za promociju brenda Amela i Alma imaju cilj u narednom periodu ostvariti saradnju sa poznatim concept store-ovima u BiH, ali otvoriti i svoju izložbeno prodajnu galeriju gdje bi, osim prodaje organizovale i kreativne macramé radionice za žene i dječicu. “Makrame je tehnika koja nije komplikovana za naučiti. Sve što vam treba je malo osjećaja za proporciju, orijentaciju i preciznost, a u digitalnom svijetu u kom živimo, vratiti se usporenijem načinu života predstavlja pravo osvježenje“, priznaje Alma.

Ilona makrame pregrada

Njihovu jedinstvenu priču o rukotvorinama i oživljavanju tradicionalnih rukotvorina su prepoznali i podržali i JU” Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”  i slovenačko kulturno-obrazovno društvo PINA, kroz BIHUB projekat podrške poduzetništvu žena. 

Ove zanimljive Ilona lampe možete pronaći na njihovom Ilona web shopu , a također i na njihovom Instagram i Facebook profilu, gdje možete pogledati neke od njihovih lampi ili lustera i naručiti ih ukoliko želite da krase vaš dom ili radni prostor.

Photo: privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...