Elvisa Ećo:”Već 20 godina smo lideri u proizvodnji namještaja u BiH”

Iako žene vole uređenje interijera i to je mnogima jedan od najvećih hobija malo je žena koje predvode firme koje se bave uređenjem interijera i proizvodnjom namještaja. Jedna od takvih uspješnih žena o kojoj vam donosimo priču je i Elvisa Ećo, direktorica kompanije Inside doo, koja, zajedno s mužem Suadom, vodi jednu od najvećih domaćih kompanija za proizvodnju namještaja u BiH.

Od male radnje izgradili respektabilnu fabriku Inside za proizvodnju namještaja

Kad je 1998. upisala Pedagošku akademiju i iz rodnog crnogorskog gradića Rožaje došla živjeti u Sarajevo Elvisa Ećo nije ni sanjala da će se njeni planovi promijeniti i da će svoj život i nakon studija nastaviti u Sarajevu. Osam godina je radila u prosvjeti, u međuvremenu se udala, i uporedo sa svojim mužem Suadom od prvog dana je gradila njihovu zajedničku porodičnu kompaniju Inside doo. U međuvremenu je uz poslovnu nastavila i svoju akademsku karijeru, završavajući magisterij Managementa ljudskih resursa i upravljanja znanjem na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. No, iako je vodila vrlo dinamičan poslovni život, njena poslovna karijera nije omela Elvisinu majčinsku ulogu. Danas Elvisa ponosno tvrdi da je njen najveći životni kapital, četvoro djece, dvoje prekrasnih dječaka i dvije sjajne djevojke.

Elvisa se prisjeća da je radeći dugo u prosvjeti bila pomalo zasićena poslom koji je obavljala i želeći napraviti zaokret i promjenu u svojoj karijeri pristala je na suprugov nagovor da se aktivno priključi niihovoj porodičnoj kompaniji u čijem je stvaranju učestvovala još od njenog osnutka 2002. godine.

Moram naglasiti da je firma osnovana tri mjeseca prije našeg vjenčanja, tako da sam ja od samog početka uključena u osnivanje i sam razvoj naše firme. Na početku smo bili mala trgovinska radnja, koja se bavila isključivo trgovinom domaćih proizvođača namještaja. Nakon dvije godine počeli smo sa distribucijom i prodajom namještaja iz uvoza i poslije četiri godine izuzetno dobrih poslovnih rezultata odlučili smo pokrenuti vlastitu proizvodnju namještaja“, kaže Elvisa.

U vremenu koje je uslijedilo nakon rata, kad je cijela zemlja bila u obnovi i kada se sve iznova gradilo, od zgrada do novih stanova i kuća, Elvisa i Suad su svoj biznis odlučili posvetiti tom rastućem tržištu prodaje namještaja.

proizvodja namještaja po mjeri
Elvisa Ećo

 “U toj poslijeratnoj velikoj ekspanziji izgradnje i adaptacije stanova naravno da je bila i velika potreba i potražnja i za opremanjem interijera sa novim namještajem. Tako je nastala ideja da osnujemo firmu za prodaju namještaja. Naziv brenda je nastao spontano, prvo kao sinonim za prezime, a kasnije kada je krenuo izvoz javila se potreba da se napravi internacionalo ime firme, zbog lakše prepoznatljivosti branda i uradili smo reberendig iz Ećo company u Inside by Ećo. Dugo je trebalo vremena za kreiranje našeg brenda, jer ništa se preko noći ne može stvoriti“, prisjeća se Elvisa njihovih početaka.

Zahtjevno tržište namještaja traži drugačiju ponudu

Kad ne poznaješ dovoljno dobro industriju u kojoj gradiš firmu, a ni ta branša nije tvoja ekspertiza i nemaš u njoj baš nikakvog ranijeg iskustva, jedini recept za uspješno poslovanje je kvalitetna analiza i ispitivanje tržišta, te krojenje ponude koja će rješiti brojne zahtjeve nepredvidljivog tržišta.

Bavili smo se različitim istraživanjima i osluškivanjem našeg tržišta. Bilo je potrebno mnogo toga naučiti, prvenstveno razumjeti zahtjeve našeg mentaliteta i tradicije u opremanju svog životnog prostora. Anketirali smo ljude, istraživali smo, eksperimentisali, učili u hodu, istraživali smo tehnologiju izrade za proizvode koje sami dizajniramo, dostupne materijale i dodatke. Dobra odluka bila je i pokretanje našeg dizajn studija, koji čine mladi i kreativni ljudi, koji mogu odgovoriti na svaki zahtjev klijenta”, tvrdi Elvisa.

Razgovarajući o izazovima koji su im stajali na putu gradnje jedne od najvećih domaćih fabrika za proizvodnju namještaja Inside doo Elvisa je, želeći napraviti malu retrospektivu svega što je napravila u posljednjih 20 godina, izjavila:

“Sam izazov za mene je bio početak rada u kompaniji koja je nešto drugačija od svega što sam ja učila tokom svog školovanja. Susretanje sa svim novim načinima poslovanja, odnos sa uposlenicima, način komunikacije itd. Sami izazovi su bili u razvoju kompanije, jer se svaki dan susrećete sa novim stvarima. Upoznavanje materijala, dobavljača i svih poslovnih procesa od susreta sa klijentom do isporuke i montaže namještaja su bili izazovni i važni. Ako želiš da si prvi, onda moraš i pružiti nešto što nemaju drugi. Jedan od najvećih izazova je bilo vrijeme Covid-a 19 pandemije i kako organizovati sve procese u kompaniji  koja je vezana i za prodaju i proizvodnju i odlazak ljudi na teren gdje se radi montaža. S ponosom mogu reći da samo ponosni na sve procese organizacije posla koju smo napravili u toku pandemije”.

Obzirom da je njihova mudra odluka za kreiranjem vlastitog dizajn studija unutar svoje firme podrazumijevala i odlazak na svjetske sajmove namještaja i upoznavanje sa dizajnerima namještaja Elvisa naviše pamti upoznavanje sa eminentnim i poznatim dizajnerima namještaja na sajmovima gdje je imala priliku da vidi novitete u uređenju enterijera, koji su na našem tržištu bili nedostupni. Sva iskustva koje je sticala na tim edukacijama i putovanjima uspjela je prenijeti na svoj kreativni tim i danas je ponosna na ostvarenje rezultata i razvoj brenda kojem su prethodile edukacije i razvoj njihovih zaposlenika i uvođenje kreativnih noviteta u ponudu kompanije.

proizvodnja namještaja po mjeri
Elvisa Ećo

Ove godine obilježavaju 21 godinu rada firme Inside

Kad kao kupci biramo namještaj uvijek želimo da je on drugačiji, kvalitetan i dovoljno izdržljiv, i naravno cjenovno prihvatljiv našem budžetu. No, u proizvodnji namještaja na ovako osiromašenom tržištu, nije lako ni jednostavno imati u ponudi proizvode koji zadovoljavaju sve nabrojane kvalitete. Ono što Elvisa ističe kao osnovnu razliku u odnosu na druge proizvođače namještaja je:

Naše poslovanje i izrada namještaja je bazirana na principu “custom made”. Izrađujemo namještaj po želji kupca i prilagođavanju prostoru. Najzastupljeniji su minimalistički, art deco, tradicionalni, industrijski te moderni stil opremanja. Tako da možemo odgovoriti na sve zahtjeve klijenata. Ono što nas razlikuje od drugih jeste i nasa posvećenost i odgovor na svaki zahtjev klijenta, što je pokazatelj da smo već dvadeset godina lideri u proizvodnji namještaja u BiH”.

Pandemija ih je omela i u proslavi njihove jubilarne godišnjice pa su je pomjerili za neka bolja vremena i odlučili su da je obilježe tokom ovog mjeseca otvaranjem novog salona namještaja. “Planirano je više događaja, kako bi na najbolji način predstavili naše proizvode i usluge. Prevashodno ćemo komunicirati na široj javnosti, gdje ćemo predstaviti naše novitete i potencijale koje posjedujemo. Biće osmišljeno više promocija različitih sadražaja, koja će biti namjenjena svim onima koji imaju potrebe za uredjenjem svog prostora, privatnog, poslovnog ili ugostiteljskog“, pojašnjava Elvisa.

Mali rituali koji joj pomažu u stresnim situacijama na poslu

Istovremeno igrati uspješne role i majke i supruge, a uz to i direktorice i poduzetnice složićete se nije nimalo lako. Elvisa priznaje da se niti jedan njen poslovni uspjeh ne može mjeirit sa srećom i zadovoljstvom njene djece.

Svoj uspjeh smatram onog momenta kada vidim da sam uspjela napraviti balans između  poslovnih i porodičnih obaveza. Jako je teško ostati “hladne glave” na poslu, a da kući budeš raspoložen. Kada imam težak dan na poslu praktikujem da bar pola sata prije odlaska kući nađem način da se malo “presaberem” i onda nastavim kući sa ostalim aktivnostima i obavezama. Ono što mi je jako bitno je da ne nosim posao kući. Da ja i suprug sve što imamo vezano za posao završimo na poslu, a kući se maksimalno posvetimo jedni drugima. Tako da sve uredno stižem, jer je jako bitna organizacija i poštovanje postavljenih prioriteta”, tvrdi Elvisa.

Naravno, kao i svaka majka i Elvisa bi o svojoj djeci mogla pričati danima, ponosna na njih, jer svoju djecu smatra vrijednicama koje nju i muža prate i imaju razumijevanja za sve njihove obaveze.

proizvodnja namještaja po mjeri
Familija Ećo

Imam četvoro djece, Eminu, Omara, Imu i Kerima. Emina je najstarija, ima 19 godina i završava Prvu Bošnjačku gimnaziju. Odlična je učenica i planira upisati arhitekturu. Jako nam puno pomaže u svim segmentima posla, odgovorna je i posvećena. Omar je drugo dijete, petnaestogodišnjak, pohađa takođe Prvu Bošnjačku gimnaziju, odgovoran je i jako je pravedan. On je naš pozitivan kritičar i tako da nam je ponekad glas razuma u kući. Vrijedan, odgovoran i velika podrška kad god nešto zatreba. Ima i Kerim su naši devetogodišnji blizanci i oni su nadogradnja svoje starije sestre i brata. Sve ono što sam uložila u stariju djecu sada oni skupa sa nama primjenjuju na mlađe. Oni nas, kao mali pačići, prate u svemu i jako su odgovorni, razumni i poslušna su djeca. Ono što želim reći je da su svo četvoro empatični, susretljivi i uvijek spremni da pomognu kako roditeljima tako i drugima kome je potrebna pomć u bilo kojem obliku“, s ponosom ističe Elvisa.

Pored odgoja i brige za njihovo četvero djece izgraditi stabilan brak i međusobno poštovanje i razumijevanje u braku radeći tako dinamičan i zahtjevan posao u ovih više od 20 godina je bila vrlo zahtjevna misija. No, ne i nemoguća tvrdi Elvisa s osmijehom:

Kako sam par puta naglasila dobra organizacija je pola posla. Možda je to malo izlizana fraza, ali je tako. U početku je bilo teško dok su djeca bila manja, ali uvijek se našlo rješenje. Moj muž uvijek želi da sam ja u svim poslovnim procesima ukjučena, da mogu olakšati realizaciju poslovnih zadataka. Nekada je bilo momenata kada sam htjela odustati, jer više nisam znala gdje ću i šta prije odraditi. Ali sam sebi poredala prioritete i tako pratila sve njegove aktivnosti. Jako puno sam učila i učim uz svog supruga. On je vizionar, kojeg pomno trebaš pratiti i biti skoncentrisan na sve njegove zahtjeve. Puno smo stekli poznanstava i dobrih prijatelja od kojih smo kao mladi puno toga naučili. Sada kada pogledam unazad, nista, baš ništa ne bih promijenila, ni dinamiku ni način poslovanja skupa sa njim. Ja se nadam, ako Bog da, da ćemo jos dugo skupa nizati uspjehe kako poslovne tako i privatne“, na kraju našeg razgovora je poručila Elvisa.

A nama ostaje samo da im poželimo sreću i zaželimo da i narednih 20 godina uspješno grade image svoje kompanije.

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...