7. međunarodni festival književnosti Bookstan u Sarajevu

U Sarajevu je u srijedu u bašti Baybook u Radićevoj otvoren, 7. po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan u organizaciji Baybook-a. Na otvorenju je prestavljen roman Vrelina ljeta turske književnica Defne Suman, koja živi u Atini. Njen roman Vrelina ljeta veličanstven je i romansijerski vrlo zahtjevan roman, koji govori o porodičnim odnosima, životu s osjećajem krivice i tome koliko nas prošlost zapravo određuje i koliko smo spremni ostaviti je iza sebe i svoj život osloboditi bremena prošlosti.

Prvi Booksatan-a je dan za poeziju

Prvi dan na Bookstanu je bio rezerviran za poeziju. Predstavljena je zbirke poezije „Stanje opsade“ Mahmouda Darwisha, jednog od najznačajnijih palestinskih pjesnika, koji hrabro progovara o potlačenosti Palestinaca na okupiranim područjima.  Ova jedinstvena zbirka u suvremenoj arapskoj književnosti sinonim je palestinske “poezije otpora”, a pisana je za vrijeme Druge intifade i opsade Raallaha 2001-2002.

Također su predstavljenje i zbirke poezije “Kutija za konce” Igora Borozana i “Herbarium žuč” Vernesa Subašića, te zbirka poezije “Pravi život” Adama Zagajewskog kao i roman iranskog književnika Reze Amirkhanija, Njen ja,  koji je u Iranu doživio čak pedeset izdanja. 

Na okruglom stolu „Stanje opsade“ koji je moderirala Kristina Ljevak, a učestvovali su  Boro Kontić, Semezdin Mehmedinović, Senad Pećanin i Suada Kapić razgovarano je inašim iskustvima iz opsade onda, u ratnom Sarajevu, koji je postalo simbolom opsade, i opsade koju živimo danas, potpuno nesvjesni neslobode u kojoj živimo.

Okrugli sto “Stanje opsade”

Drugi dan predstavljen je roman “U jarku“ Banjalučanke Slađane Nine Perković, koji govori o zamkama naše stvarnosti i o tome da li živimo u „ludojˮ stvarnosti ili su njeni junaci bolesne osobe? 

Potom je predstavljena knjige “Ponovno otvaranje muslimanskih umova” turskog novinara i pisca Mustafe Akyola koja govori o odbrane tolerancije i razuma i svojevrsno je prosvjetljujuće putovanje kroz islamsku teologiju i pravo.

Makedonski autor Igor Stanojski predstavio je svoj roman “Disomnije”, porodičnu i političku dramu o glavnom liku, makedosnkom piscu koji živi u Lavovu i nakon izbijanja revolucije na Majdanu i usložnjavanja političke situacije u Ukrajini, vraća se u rodnu Makedoniju i odlazi u malo planinsko selo. Predstavljena je i knjiga „Kućni ljudi“ Almina Kaplan, koji su pisani u toku proljeća i ljeta 2021. godine. U knjizi je opisan svakodnevni život pisca i njegove porodice okupljenih oko kuće u Dubravama kod Stoca i njegovom odnosu prema paradajzu, odnosno kavadi kojeg uzgaja i kojem se brižno posvećuje. 

Također je u okviru panela Stanje opsade prikazan film i predsatvljena knijga „Daraya: A Library Under the Bombs The Book Collectors of Daraya“ autorice Delphine Minoui i Johna Freemana.

Nova knjiga čuvene američke aktivistice Eve Ensler

Predstavljana je knjiga “Tri knjige” Marka Vešovića i “Razgovori s Markom” Almina Kaplana, a potom i roman “Izvinjenje” američke autorice, aktivistice i dobitnice nagrade Tony Eve Ensler, poznate po svom bestseleru Vaginini monolozi. Izvanredno i originalno, Izvinjenje je vrlo hrabar osvrt na to kako iz rana seksualnog zlostavljanja možemo početi nanovo izranjati i zacjeljivati, revolucionarno je i od svakoga od nas zahtijeva hrabrost, poštenje i oprost.

Eva Ensler i rada Borić na Bookstanu

Trećeg dana festivala na panelu Stanje opsade u razgovoru o „Trenutku kad je meni počeo rat“ učestvovali su Ana Pejović, Senka Marić, Selvedin Avdić i Srđan Srdić, a moderirala je  Kristina Ljevak. To je zbornik koji činie priče dvadeset sedam autora iz svih postjugoslovenskih zemalja, od kojih je dvanaest odabrano na anonimnom konkursu. 

Predstavljanje je zbirke priča “Soba za tugu” Andriya Lyubke, fenomenalni spoj autobiografske fikcije i čiste fikcije, a potom i književni opus srspskog novinara, radijskog voditelja i DJ-a Zvonka Karanovića 

Na okruglom stolu o  100 godina evropske književnosti u 10 knjiga učestvovali su prevodioci Dragoslav Dedović, Refik Ličina, Tea Mijan i Tamina Šop, a sto je moderirala Kristina Ljevak. „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjige“ projekat je koji izdavačka kuća Buybook provodi uz pomoć programa Evropske unije Kreativna Evropa. 

Također je predstavljana knjiga „Adolfove uši“ Marka Pogačara, koji je svoj Berlinski dnevnik pisao u toku 2021. godine, rukopis o sebi i vlastitoj povezanosti s gradom, ali i o sadašnjosti i prošlosti Berlina. 

 Autorica Ivana Bodrožić je predstavila svoju posljednju knjigu “Sinovi, kćeri”, roman Io zaključanosti; onoj društvenoj, obiteljskoj i intimnoj kroz tri perspektive, koji ukazuje na neraskidivu vezu između naših privatnih sloboda, ljudskog dostojanstva i društvenih okolnosti, 

Predstavljan je i roman “Sporedan detalj” palestinske autorice Adanije Shibli, o Nakbi, katastrofi koja je dovela do raseljavanja i protjerivanja više od sedamsto hiljada Palestinaca,  palestinskog iskustva istrebljenja, oduzimanja zemlje i života pod okupacijom, otkrivajući stalnu složenost sastavljanja krhotina narativa koji su predugo skriveni u naborima historije.

Također je predstavljen roman “Termin” autorice Katharine Volckmer, koji govori o crnohumorno m raspletavanju nacionalnog i seksualnog identiteta.

Za sutra je planirano zatvaranje festivala i predstavljanje romana “Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima” u razgovoru Mathiasa Enarda i Margot Dijkgraf. Također će biti predstavljana knjiga „Erosova manufaktura“ Adise Bašić, te zbirka poezije “Moja mama zna šta se dešava u gradovima” Radmile Petrović. 

Okrugli sto – „Sarajevo – Najduža opsada“ ugostiće autore Amru Abadžić Lowe, fotografa Paul Lowe i Kenneth Morrisona

Biće predstavljanje knjige „Mali smakovi“ autora Selvedina Avdića, a  knjigu “Bosnian War Posters” predstaviće Bojan Hadžihalilović i Amra Handžić-Ferović, a potom roman “U kasno ljeto” autorice Magdalene Blažević predstaviti urednica Senka Marić.

Photo: Bookstan

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...