Što trebate obići i vidjeti u gradu Banja Luci?

Grad Banja Luka je turistička destinacija koja kombinira prirodnu ljepotu, bogatu historiju i kulturu te ukusnu hranu. Nalazi se na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na obali rijeke Vrbas, koja čini ovaj grad jednim od najljepših mjesta za posjetiti u regiji.

Jedan od glavnih razloga zašto posjetiti Banja Luku jeste njena historija i kultura. Grad ima dugu historiju koja seže unazad nekoliko hiljada godina, a tokom vremena je bila pod vlašću mnogih različitih civilizacija. Iz tog razloga grad Banja Luka ima bogatu kulturnu baštinu koja se može vidjeti u arhitekturi, muzejima i umjetničkim galerijama.

Znamenitosti grada Banja Luka

Tvrđava Kastel i Stari grad Banja Luka su samo neke od atraktivnih znamenitosti koje prikazuju ovaj prekrasni grad.

Instagram will load in the frontend.

Krupa na Vrbasu je jedno od najboljih turističkih sela na svijetu odlukom Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Kada govorimo o prirodnom bogatstvu ovog grada neizostavan je i prirodni fenomen Kameni most koji se nalazi u blizini naselja Krupa na Vrbasu. On je mjesto polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionice.

Instagram will load in the frontend.

Banja Luka je također poznata po svojoj prirodnoj ljepoti. Sa prekrasnom rijekom Vrbas koja teče kroz grad, Banja Luka nudi spektakularne prizore i aktivnosti poput raftinga, ribolova i vožnje kajaka. Također, grad ima mnogo parkova i zelenih površina koje su idealne za šetnje i piknike. Grad nudi i prekrasan pogled na planine koje ga okružuju, tako da ukoliko ste planinari i ljubitelji prirode, zasigurno ćete uživati u ovom gradu.


Pročitajte više: Jahorina će vas očarati ljepotom prirode za vaš vikend odmor


Banja Luka nudi i širok izbor restorana i kafića. Lokalna kuhinja je bogata, a jela su ukusna i kvalitetna. Uz to, grad Banja Luka nudi velik izbor kafića i barova, koji su savršeni za opuštanje nakon dugog obilaska.

Šetnja Gospodskom ulicom koja je bila i ostala srce grada Banja Luke je neizostavan dio posjete ovom gradu.

Instagram will load in the frontend.

U strogom centru grada, očaravajućeg dizajna se nalazi hram Hrista Spasitelja. Hram sa zlatnim kupolama predstavlja utočište za mnoge vjernike kao i simbol Banja Luke. Smatra se jednom od najljepših pravoslavnih crkvi u Bosni.

Instagram will load in the frontend.

Džamija Ferhadija, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, se nalazi u užem centru grada. Pretrpila je brojna oštećenja kroz historiju, ali je 2001. godine ponovo izgrađena. Prvobitno je izgrađena 1579. godine i predstavljala je ponos islamske arhitekture na našim prostorima.

Instagram will load in the frontend.

Bogat kulturno-umjetnički program grada Banja Luka

Grad Banja Luka također nudi i mnoge kulturne i zabavne događaje tokom godine. Na primjer, Banjalučko ljeto je jedan od najpoznatijih kulturnih festivala u Bosni i Hercegovini, a održava se svakog ljeta u julu i augustu. Festival uključuje pozorišne predstave, koncerte, izložbe i mnoge druge kulturne događaje.

U staroj austrougarskoj željeničkoj stanici sagrađenoj 1891.godine, koja je 1981. namjenski adaptirana za potrebe muzejske institucije nalazi se Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske. Ovaj objekat je 2007.godine proglašen nacionalnim spomenikom od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spoemnika BiH.

Photo: @_explorer_bz, @banjalukaturizam

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...