Jasmina Selimović postala prva žena guvernerka Centralne banke BiH

Jasmina Selimović izabrana je za novu guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegodine (CBBiH). U posljednjih 26 godina, CBBiH su predvodila četiri guvernera, a Selimović je prva žena koja je izabrana na ovu poziciju.

Prva guvernerka u modernoj historiji BiH

Odluka je donesena jučer na sjednici Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine. Funkciju je preuzela od Senada Softića. Podsjećamo, predsjedništvo BiH je 18. decembra 2023. godine na izvanrednoj sjednici izabralo nove članove Upravnog vijeća Centralne banke, među kojima je bila u Selimović. Tada su izabrana tri nova člana, a dva su ostala isti kao i u prethodnom sazivu. Novi članovi su Mirza Kršo, Darko Tomaš i Jasmina Selimović dok su na svojim pozicijama ostali Danijela Martinović i Radomir Božić.

“Dužnost guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine preuzimam ponosna jer sam prva žena guverner u modernoj historiji BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi”, izjavila je guvernerka Jasmina Selimović po preuzimanju dužnosti.

Navela je da će aktivnosti CBBiH u narednom periodu biti usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti Institucije i sistema rada. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna, a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta. СВВіН kao vlasnik RTGS sistema i žiro kliringa će i dalje osiguravati stabilnost platnih sistema i njihovo funkcionisanje. Bankarski sistem BiH je stabilan i dovoljno kapitaliziran, što se odnosi i na entitete. U narednom periodu usmjeriće posebnu pažnju na povezivanje CBBiH sa centralnim bankama regiona i Evrope.

“Sve dobre prakse, primjenjive u BiH, ćemo pažljivo razmotriti”, naglasila je novoimenovana guvernerka Jasmina Selimović.


Pročitajte više: Jasmina Selimović: “U zemlji visoke nezaposlenosti spas je poduzetništvo”


Sve je krenulo od volontiranja

Dr. Jasmina Selimović, koja je istovremeno i predsjedavajuća Upravnog vijeća CBBiH, doktor je ekonomskih nauka. Od 2004. godine je angažovana na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Katedri za finansije i Katedri za kvantitativnu ekonomiju. U SAD-u je pripremala, a na Ekonomskom fakultetu odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti aktuarstva. Pored angažmana u nastavnom procesu, obavljala je dužnosti zamjenice rukovodioca Katedre za finansije, prodekanice za nastavu i međunarodnu saradnju, a 2018. godine izabrana je za dužnost dekanice Fakulteta. Godine 2022. obnovila je četverogodišnji mandat.

U prošloj je godini novinarka Women in Adria, Anisa Šerak, donijela intervju s dr. Jasminom Selimović u kojem su razgovarale o njenoj karijeri, važnosti podučavanja i širenja znanja, ženskom poduzetništvu i liderstvu. Tada je Selimović ispričala kako je svoje prvo radno iskustvo je sticala još za vrijeme studija radeći u firmi svog oca, a potom se priključila volonterskom radu na matičnom fakultetu, razvijajući na taj način svoju trajnu ljubav prema akademskom pozivu.

Studentski angažman je bio izuzetno iskustvo i sjajan početak svega što će mi karijera kasnije donijeti. Živimo u vremenu u kojem se ne može vidjeti da se trud adekvatno valorizira, ali odgovorno tvrdim da se u periodu studiranja vrijedi truditi i da će taj trud sigurno biti prepoznat i adekvatno nagrađen“, poručila je prof. Selimović tom prilikom.

‘Domovina zaslužuje perspektivniju budućnost’

Iako nam je posljednja decenija pokazala svu pogubnost krize obrazovanja, koja je u velikoj mjeri destabilizirala ionako slabašnu ekonomsku poziciju naše zemlje, još uvijek postoje akademski radnici koji svojom odgovornošću smatraju misiju podučavanja studenata i njihovim poticanjem na bavljenje naučnoistraživačkim radom.

Onog trena kada stanemo ispred studenata u amfiteatru mi tu postajemo modeli njihovog budućeg ponašanja. Međutim, osim pukog prenošenja znanja mi imamo obavezu podučiti ih i kritičkom promišljanju jer su to ljudi koji će sutra biti donosioci odluka”, istaknula je prof. Selimović, danas guvernerka CBBiH.

Privilegijom i čašću smatra služenje nauci naglašavajući da u Bosni i Hercegovini imamo posebnu dužnost i veliku obavezu da stečeno znanje i kreativnost usmjerimo ka boljoj i perspektivnoj budućnosti kakvu naša domovina treba i zaslužuje.

Uzdanica poduzetništva

Guvernerka Jasmina Selimović ujedno je i velika zagovarateljica poduzetništva, kao i velika uzdanica žena poduzetnica.

U zemlji visoke nezaposlenosti i ograničenih mogućnosti zapošljavanja zbog nerazvijenih industrija spas leži u poduzetništvu, a posebno u pokretanju serijskih biznisa. Donosioci političkih i ekonomskih odluka moraju biti svjesni da je to put ka smanjenu opće nezaposlenosti, te moraju kreirati i stvarati poticajni ambijent za razvoj takvih biznisa”, naglasila je prof. Selimović. 

Poduzetnicima je važno da imaju osjećaj da nisu sami u ovom poprilično neizvjesnom okruženju i da kreatori politika vode računa da stvore sigurniji poslovni ambijent. Kako će to činiti Selimović – pokazat će u svom šestogodišnjem mandatu, počev od 1. januara 2024. godine.

Guvernerke regije: koje banke vode žene?

Guvernerka Jasmina Selimović nije jedina guvernerka u regiji. Zemlje bivše Jugoslavije postale su lideri u Evropi u imenovanju žena da vode njihove centralne banke.

Narodnom bankom Srbije rukovodi žena – Jorgovanka Tabaković. Tabaković je ranije birana za narodnog poslanika u šest saziva Narodne skupštine Republike Srbije. U dva mandata je bila predsjednica Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije. Od marta 1998. godine do oktobra 2000. godine obavljala je funkciju ministrice za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Od avgusta 2012. godine obavlja funkciju guvernera Narodne banke Srbije. Tabaković nije prva guvernerka Narodne banke Srbije. Prije nje tu je funkciju imala Kori Udovički koja je prva žena guverner u istoriji Narodne banke Srbije. Za guvernerku Narodne banke Srbije izabrana je 23. jula 2003. godine i na toj funkciji ostala do februara 2004. godine, kada je opozvana zbog nelegalnosti tokom glasanja u srpskom Parlamentu.

Hrvatskom narodnom bankom (HNB) do sada nije rukovodila žena. Bivši guverneri HNB-a su Ante Čičin-Šain, Pero Jurković, Marko Škreb i Željko Rohatinski. Trenutno ovu dužnost obavlja Boris Vujčić. Ipak, ima jednu viceguvernerku. Ivana Jakir-Bajo koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora za gotov novac. Niti Slovenija do sada nije imala ženu na poziciji guvernera odnosno guvernerke. Na toj se poziciji od 1993. pa do danas izmijenilo pet guvernera. No, kao i Hrvatska, imaju viceguvernerku Elenu Kohútikovu.

U decembru 2023. Crna Gora dobila je svoju prvu guvernerku. Riječ je o Ireni Radović koja je ranije bila na funkciji šefa Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. Njeno imenovanje u novembru 2023. su predložili predsednik Jakov Milatović i nova crnogorska vlada.

I u Sjevernoj Makedoniji u guvernerskoj je stolici žena. Anita Angelovska Bezhoska preuzela je dužnost guvernera Narodne banke Republike Makedonije u svibnju 2018. godine, nakon gotovo dvanaest godina radnog iskustva u Banci, prvo kao glavni ekonomist i gotovo osam godina nakon toga, kao viceguverner za monetarnu politiku, istraživanje i statistiku. Također je bila zamjenik guvernera za Republiku Makedoniju u Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Članica je Odbora Irving Fisher pri Banci za međunarodna poravnanja u Baselu.

Foto: CBBiH / Privatni arhiv

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

recept za palačinke

Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo...

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i...