Kako zaraditi preprodajom odjeće?

Sve mi u ormaru sigurno imamo odjeću koju konstantno vraćamo nakon generalnog čišćenja ormara u nadi da ćemo je nekad opet obući.

To radimo u nadi da ćemo taj komad odjeće opet obući kada bude neka prigodna prilika. Zašto ne bismo iskoristili prednosti online života i unovčili odjeću koja nam više ne treba? U nastavku vam donosimo ideje i savjete kako možete preprodavati odjeću.

Aplikacije za preprodaju odjeće

Aplikacije za preprodaju odjeće su postale vrlo popularne i jednostavne su za korištenje. Neke od najpoznatijih su Poshmark, Depop i The RealReal i uz pomoć njih možete dati novi život vašoj odjeći umjesto da vam zauzima mjesto u ormaru. Ukoliko ispravno koristite ove aplikacije za preprodaju odjeće, zarada je zagarantovana.

Krenite sa čišćenjem ormara

Kao i na svakoj društvenoj mreži Ili aplikaciji, uvijek postoje pojedinci koji se silno obogate. Tako se korištenjem Depopa obogatila Lilly Russell koja ima više od 94.000 pratitelja i ? koja je ostvarila više od 16.000 prodaja. Lilly navodi ”Počela sam sa čišćenjem svog ormara i kada sam vidjela koliko se brzo može prodavati, znala sam da će mi raspremanje ormara donijeti mnogo više.’’ Počela je sa prodavanjem vintage komada odjeće baš nakon završetka srednje škole.


Pročitajte više: Vrijeme je za proljetno čišćenje ormara!


Budite precizni sa detaljima odjeće za preprodaju

Kupci naravno žele da znaju sve o proizvodu koji kupuju pa je najbolje da pri opisu artikla kojeg prodajte navede detalje o materijalu, kvaliteti, boji i stanju. Što je opis tačniji, veća je šansa da ćete dobiti nove pratitelje, kupce i lajkove.

Ono što je važno u ovom segment jeste da postavite vjerodostojne i kvalitetne fotografije odjevnog predmeta koji prodajte. Isto kao i opis, mada i značajnije, važno je da je kvalitet fotografija dobar kako bi kupci što bolje vidjeli šta zapravo kupuju. Bilo bi idealno ako bi postavili prednju i zadnju stranu odjevnog predmeta, detalje recimo dugmića ili loga brenda. Dobro osvjetljenje je plus kada fotografirate.

Dosljednost u preprodaji odjeće je ključna

Kao i za mnoge stvari u životu, i ovdje možete naići na neuspjeh. Niko vam ne garantuje da ćete odmah ostvariti hilajde pratitelja i kupaca, zato je dosljednog važna. Nemojte odustajati I budite uporni sa objavama jer ćete naposljetku naići na vašu ”publiku”. Taj proces može biti stresan i obeshrabrujući ali se na kraju sigurno isplati.


Pročitajte više: Pastelni tonovi su novi modni trend ovog proljeća


Koja odjeća donosi najviše prihoda?

To zavisi od aplikacije do aplikacije. Na primjer Russell je zaradila najviše novca preprodavajući vintage komade i odjeću za izlaske iz 90ih na Depopu. Nekada brend nije toiiko važan, a tome svjedoče uspješni preprodavači. Važan je stil i kvalitet proizvoda, mada su neki preprodavači najviše zaradili preprodavajući brendiranu odjeću.

Preprodaja odjeće sa sobom nosi i rizike

Najčešći savjet koji preprodavači anvode jeste da ne stupate u komunikaciju sa kupcima koji žele razgovor sa vama izvan aplikacije. Obično u takvim razgovorima traže lične podatke i to dalje vodi do prevare. Sve što se tiče prodajte obavljajte u samoj aplikaciji. The RealReal se navodi kao najjednostavniji za korištenje jer dobijate upravitelja računa koji šalje poruke i zakazuje narudžbe. Također fotografišu predmete, određuju cijene stvari i objavljuju ih.

Gdje preprodati odjeću u Sarajevu?

Kako se trendovi šire velikom brzinom putem društvenih mreža, tako se povećava broj resell stranica najčešće u vidu Instagram profila. To je, na primjer, idealna prilika za studente jer mogu obezbijediti džeparac. Često na sajmovima prodajnog karaktera možemo vidjeti štandove koji preprodaju odjeću, a jedan od najpoznatijih u Sarajevu je ”Resell Sarajevo” Instagram profil. Na ovom Instagram profilu najčešće možete pronaći zanimljive vintage komade. Aplikacije još uvijek nisu toliko zastupljene ali je nesumnjivo da će taj trend korištenja aplikacija doći i kod nas.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...