Kako uspješno preživjeti prvu sedmicu škole vašeg djeteta?

Ako ste jedna od majki koja je jučer svog školarca/školarku prvi put odvela u školu onda je ovaj tekst upravo za vas. Stigao je i taj svečani ternutak kad je vaša malena djevojčica ili sinčić prvi put ušao u školske klupe i ostao/la cijeli dan s nekom totalno nepoznatom djecom i učiteljcom kojoj ste jedva zapamtili ime, ali vam se ipak učinila simpatičnom.

Djetetu treba prilagodba na novi školski ritam 

A vi ste se na posao otišli posve u čudu pitajući se kako će vaše dijete izgurati dan, hoće li mu/joj biti neugodno s drugom djecom, hoće li biti gladno, žedno, hoće li uopće slušati svoju učiteljicu, hoće li hodati po razredu, smijati se drugoj djeci…hiljadu pitanja vam je bilo u glavi.

I sve je to posve normalno za očekivati jer su vaša propitkivanja normalna i niste pali s Marsa, jer i druge mame i očeve muče, vjerujte, gotovo ista pitanja.

Prvi dan škole

Prvi dani u školi djeci ali i roditeljima vrlo često donese i velike promjene u njihovim životima. Djeca prvi put bivaju samostalna i ulaze u jednu novu fazu života, koja i za njih može biti vrlo stresna ne pripremite li vaše dijete za to. Zapamtite da svaka nova životna faza zahtijeva određenu prilagodbu i da ako se vaše dijete odmah iste sedmice ne prilagodi novo školkom ritmu ne znači da je neodgovorno ili lijeno, nego da mu treba malo više vremena za prilagodbu. 

Vrijeme je za novi školski ritam ustajanja i doručak

Prva stvar koju vaše dijete mora usvojiti je novo pravilo ustajanja na vrijeme za odlazak uškolu. Ako je vaše dijete išlo u vrtić prije škole onda taj novi ritam odlaska u školu neće predstavljati nikakvu posebnu novinu za nju ili njega. 

Prvi dan škole

No, bez obzira na ritam odlaska u vrtić na koji su već navikli, školski dani dolaze nakon dugotrajnog raspusta i svakom djetetu je to vrlo stresan period kada se teško navikavaju na rano buđenje, doručak i spremanje za školu. Jer, oni su još uvijek u ritmu za igru i duže bi spavali.

Dijete bi terbalo usvojiti i novu rutinu da nakon ustajanja obavezno mora doručkovati. Dok vam je još uvijek “na očima” i kako biste bili sigurni da je vaše dijete sito otišlo u školu pripremite mu/joj doručak večer prije ili bar navečer smislite šta će ujutro pojesti.

Pripremite djetetu užinu

Pripremite mu/joj i zdravu užinu, jer prvih dana dijete neće znati gdje može kupiti užinu, a ni vi neće te biti sigurni da li u školi može dobiti baš ono što voli jesti.

Uvečer pripremite garderobu, ruksak za školu i školski pribor

Kako biste izbjegli zbrku i strku ujutro prije odlaska u školu večer prije s vašim djetetom uz igru spremite sve potrebne stvari za školu, školski pribor, a također je dobro i da skupa odaberete šta će dijete ujutro obući i što obuti. Uvijek im ostavite mogućnost da sami odaberu svoju jutarnju školsku odjevnu kombinaciju, bez obzira koliko god vam se, upravo ta koju je dijete odabralo, činila najlošijim izborom.

Ragovarajte s djetetom ako je šutljivo i povučeno

Ukoliko osjetite da je vaše dijete šutljivo, da je potišteno ili nervozno razgovarajte o tome s njim/njom, pokušajte saznati zašto se tako osjeća. Okrenite sve na šalu, zamolite da vam dijete ispriča neku najzanimljiviju scenu iz škole od prvog dana, pa ga/ju potaknite da u svemu vidi igru i zabavu, bar dok prođu prvi dani.

Ako ste zabrinuti razgovarajte s učiteljicom

Ako ste zabrinuti za vaše dijete razgovarajte s učiteljicom/učiteljem i prenesite im svoju zabrinutost i zmaoite ih neka obrate pažnju na ponašanje vašeg djeteta. Možda je vaše dijete prestrašeno, anksiozno ili depresivno, pa će njegova /njena prilagodba malo dulje potrajati i treba mu /joj više strpljenja.

Kratko se pozdravite s djetetom i udaljite se

Kad se pozdravite s vašim djetetom pred školom odmah se okrenite i idite, ne ostavljajute prostora djeci da čeznutljivo gledaju za vama, nego im jasno dajte do znanja da im je mjesto u školi tih par sati. Ako vam je teško i plače vam se nipošto nemojte to raditi pred djecom, jer oni ne mogu razumjeti zašto ste vi ganuti tim scenama, nego ćete ih samo dodatno rastužiti.

Školarci

Ne postavljate previše obaveza djetetu

Ne postavljajte djetetu previše zadataka prvih dana škole, neka njegova/njena prva sedmica u školi protekne što opuštenije, zabavnije, veselije. Dajte joj/mu do znanja da je sada sam/sama odgovoran/a za svoje školske obaveze i da se treba naučiti kako ih planirati.

Opustite se I ne trudite se da programirate svaki dan u školi vašem djetetu

A vi, kako ste vi? Jeste li nervozni, zabrinuti, pomalo užasnuti činjenicom da vam dijete ostade samo, ili ste pak presretni što vam je dijete postalo školarac?

Kakogod se osjećali znajte da trebate biti veseli i nasmijani, kako biste vašem djetetu bili najbolja podrška prvih dana škole. Biće tu svakojakih milih i nemilih scena, i tučnjave i ruganja, i grljenja i tajnih pusa, i vike i galame, i suza i smijeha, no nemojte reagirati na prvu. Pustite da djeca sama rješe sve svoje razmirice i probleme, i dobre i loše. Nemojte biti sudija i ne truditi se da “razumom odraslih” rješavate dječije probleme i svađe, vrlo često odraslima posve nerazumljive. 

Zapamtite da je vaše dijete ušlo u novu životnu fazu i da se treba samo/sama izboriti za svoj status u školskom društvu, neovisno od vas i vaše podršlke i ljubavi.

Razgovarajte s vašim djetetom i nastojte mu/joj dati do znanja da škola umije biti igralište i za ugodne i neugodne situacije u životu, i da je posve normalno i važno da vam ispričaju sve što se dešava u školi. Naučite ih da su im učitelj ili učiteljica i drugi nastavnici podrška, da im nisu neprijatelji. A da im druga djeca, njihovi školski drugari mogu postati doživotni najbolji prijatelji. Potrudite se da vaše dijete shvati školu, ne kao igraonicu u kojoj će se samo igrati, nego da je to drugačija vrsta obaveze u kojoj će trebati nešto uz igru i naučiti. 

Neka njihov prvi školski razred bude malo ozbiljniji vrtić, bez previše obaveza koje im mogu slomiti krila. 

Photo: Pexel/Radio Kostajnica

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...