Može li kampanja ŠTIT Ide Prester zaustaviti nasilje nad ženama u regiji?

O nasilju nad ženama sam pisala već nekoliko puta u posljednjih godinu dana, ne zato jer je nasilje nad ženama postala naša turobna svakodnevica, pa su mu i mediji počeli odjedanput posvećivati više prostora, nego zbog toga što su žene konačno osnažile i dovoljno ojačale da još snažnije i bučnije dignu svoj glas i zatraže hitne zakonske izmjene koje će svakog, pa i onog naizgled bezopasnog verbalnog nasilnika, kazniti čak i u pokušaju izvršenja nasilja.

Bilo je ove godine i vrlo važnih aktivističkih i medijskih kampanja koje zagovaraju značajniju podršku ženama koje trpe nasilje. No, nova regionalna kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama zove se ŠTIT i objavljena je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25.11.2023. Pokrenula ju je hrvatska pjevačica, voditeljica i influenserica Ida Prester, koja je svojim spotom Štit otvorila medijski front za borbu protiv nasilja nad ženama. Akutna je potreba da u cijeloj regiji bivše nam zemlje žene zaurlaju, bukvalno zavrište, tražeći pomoć i podršku od sistema, koji ih treba zaštititi, a ne blagim kažnjavanjem nasilnika takoreći ih ohrabriti da nastave još jače i snažnije s nasiljem.

19 žena u BiH je ubijeno u posljednje dvije godine

Žene su na ovom podneblju naučile kroz generacije da trpe i šute. Toj su nas submisivnoj “šuti zarad mira u kući” doktrini ponašanja najprije naučile naše mame, nane i bake, i naše tetke i komšinice, i naše učiteljica i doktorica, naše prijateljice, a onda su tu tihu strategiju pokoravanja svakom muškom čeljadetu u kući i na poslu, šutke a ponekad i s glasnim odobravanjem, potvrdili i naši očevi, muževi, braća, kolege, partneri… Naučili su nas da, ni među svoja četiri zida, a ni na radnom mjestu, ne treba dizati glas i praviti veliku halabuku, naročito ako te tvoj muž, partner, otac, dečko, malo ošamari, “pucne po guzi” ili primjeni neku drugu “vaspitnu” mjeru. Jer, bogati, čut’ ćete komšije, pa šta će pričati po mahali? A i kolege na poslu će ti se samo podsmijavati, upirati prstom u tebe govoreći “ma ona ti je to sigurno zaslužila”.

Tako je i gradačački avgustovski masakr izgleda na kraju završio samo kao još jedan gnusan dio naše grozomorne svakodnevice u kojoj je, već odavno još u vrijeme kad društvene mreže nisu gospodarile našim životima, nasilničko ponašanje postalo posve normalno. Prestravile su nas tog avgustovskog petka razmjere nasilja i tog virtuelnog horora kojem je bila izložena pokojna Nizama. Mnogi su se, još uživo, tada složili da je k…va zaslužila likvidaciju. Jer, tako nas žene na Balkanu, nažalost, vidi ovo mačističko društvo koje podržava nasilnike naoružane do zuba puškama, pištoljima, noževima, lovačkim karabinjerima, jer za njih smo mi žene izgleda samo “meso za odstrel”.

Nije prošlo ni sedmicu dana od onog u Gradačcu a desio se još jedan femicid u Živinicama, pa onda još jedan u Zavidovićima i nedavno novi femicid u Sarajevu. Svaki je od ovih nasilnika bio “odranije poznat policiji”, svakom od njih ovo nije bio prvi slučaj nasilja nad ženama, mnogi su imali zabranu približavanja žrtvama nasilja, a žene, njihove žrtve, su mjesecima bile smještene u nekoj od sigurnih kuća. Društvo je zanijemilo, protestiralo, zahtijevalo promjene…i desilo se nije baš ništa novo.

Nema političke volje za spašavanje ženskih života

Prema nedavno objavljenim podacima iz VSTV BiH, u posljednje dvije godine ubijeno je 19 žena, a u tužilaštvu je pokrenuto 16 slučajeva. U sklopu svoje kampanje “16 dana aktivizma” Fondacija Cure objavila je bazu podataka o broju ubijenih žena u BiH, na osnovu medijskih izvještaja i podataka pojedinih organizacija civilnog društva.

U proteklih 10 godina procjenjuje se prema nedovoljno preciznim podacima da je u BiH ubijeno 70 žena. Podaci su nedovoljno precizni jer država ne vodi nikakvu evidenciju o broju ubijenih žena. Iako je ova država uredno ratificirala Istanbulsku konvenciju o pravu žena 2013. sve su relevantne i državne institucije, a sudske i policijske naročito, nakon gradačačkog Instagram horora obećale promijeniti stvari i zaustaviti femicid.

No, ni danas se nije donio niti nacrt novog Zakona o zaštiti u nasilju u porodici niti su u procedurama u entitetskim parlamentima, niti u Vijeću ministara BiH, predložene po hitnom postupku izmjene Krivičnog zakona sa pooštrenim mjerama prema nasilniku. Vele dobro plaćeni parlamentarci “odranije poznati građanstvu BiH”, nije bilo političke volje. Jer, šta je 19 ubijenih žena, 19 ubijenih Bosanki i Hercegovki u posljednje dvije godine naspram nepostojanja političke volje naših pretplaćenih parlamentaraca da se pokrene procedura izmjena postojećeg Porodičnog i Krivičnog zakona? Ženski su životi u ovoj zemlji očito manje važni od političke volje i hitnosti zakonskih izmjena.

Kampanja ŠTIT za pomoć i podršku zlostavljanim ženama

Nakon što ju je šokiralo ljetošnje ubistvo Nizame Hećimović koje je prenošeno uživo na Instagramu, Ida Prester, hrvatska pjevačica, voditeljica, aktivistica i influenserica odlučila je napisati pjesmu podrške svim ženama žrtvama nasilja. Pjesmu Štit Ida je napravila u suradnji sa zagrebačkim synth-pop bendom Pocket Palma, a spot je nastao u produkciji Arterarija, uz čiju je pomoć i podršku u subotu 25.11. pokrenuta kampanju ŠTIT.


Pročitajte više: Suđenje za seksualno zlostavljane Milene Radulović važno je za sve ženeSve je krenulo od te pjesme koju sam napisala i snimila dan nakon femicida u Gradačcu, u kojem je tragično ubijena mlada majka Nizama, a ubojica sve prenosio live na svom Instagramu. Strašno me pogodio taj događaj, kao i većinu nas. Nakon što sam objavila pjesmu na svom Instagram profilu dobila sam velik broj poruka žena koje se prepoznaju u tim stihovima. Shvatila sam da nema smisla ostati samo na pjesmi, i rekla sam pokrenimo veću akciju i učinimo regiju bar malo sigurnijim mjestom za žene. Uspostavila sam kontakt s Udrugom Arterarij i nakon dva mjeseca rada i priprema, kampanja je krenula. Nadam se da ćemo postići cilj, dali smo sve od sebe“, izjavila je Ida na subotnjoj promociji u Zagrebu.

Idin aktivizam nas je postidio ljetos na SFF-u

Za one koji ju ne poznaju treba reći da ovo nije prva Idina aktivistička akcija kojom podržava žene i izražava svoj bijes zbog nemoći da društvo zaštiti žene koje trpe nasilje i drastičnije kazni počinitelje nasilnike. Ona to neumorno redovito radi već posljednjih petnaestak godina i ne propušta niti jednu priliku iskazati svoju nesebičnu podršku manjinskim skupinama ni LGBTG zajednici, ni ugroženim, zlostavljanim ženama, ni azilantima, ni napuštenoj djeci, ni uništenom ekosistemu u kojem obitavamo…

Ida je, podsjetimo se nakratko, bila jedina zvijezda, jedina žena, koja nas je ljetos, par dana poslije pomenutog gradačačkog zločina, šetajući se crvenim tepihom na Sarajevo Film Festivalu, postidila svojim primjerom i pokazala da nasilje nad ženama trebamo hitno zaustaviti. Ida se tada, zajedno sa svojim suprugom Ivanom Peševskim, pojavila ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu noseći natpis #Nizama, #Stop femicidu.

femicid u bih
Ida Prester i Ivan Peševski

Nijedna se druga ni pjevačica, niti glumica, voditeljica, influenserica, aktivistica, neka od poznatih i slavnih žena iz BiH nije sjetila učiniti nešto slično ovome što je Ida tada uradila. A 19 je žena iz BiH ubijeno u posljednje dvije godine. Taj podatak, rekla bih, govori više od bilo čega o našoj, ženskoj podršci ženama, naročito ženama koje trpe nasilje. Valjda nas se nije dovoljno ticalo, šta li. Ili je tih dana bilo prevruće, pa nam se zdravorazumsko promišljanje na tom vrelom avgustovskom asfaltu zamutilo. Ili naprosto imamo prečeg posla, mi žene u Bosni. A i u Hercegovini.

Prečeg od podrške i konstantnog urlanja zarad nepravde načinjene nad svim tim ubijenim ženama. Preče i od podrške koja je trebala uslijediti kada je prije tri mjeseca mlada Klara objavila audio snimak svog zlostavljanja od uglednog bivšeg sportaša, rukometaša, dike i ponosa nekadašnje slavne hrvatske rukometne reprezentacije. Kao da smo, sve mi žene u ovoj zemlji, jedva dočekale da sva ta ljetna ujdurma oko femicida prođe i da se vratimo ponovo našoj virtuelno izmaštanoj stvarnosti, da se opet rahat bavimo trivijalnim budalaštinjama naše mahalske svakodnevice.


Pročitajte više: Zašto su s naših radara nestali femicid i nasilje nad ženama?


Regionalne zvijezde u kampanji ŠTIT protiv nasilja nad ženama

I danas kada se čini da bi bilo posve normalno očekivati da zarad tako podivljalog nasilja nad ženama koje svakodnevno uzima nove žrtve u ovoj zemlji svjedočimo stalnom pritisku svih žena iz cijele BiH da se stvari promijene, Zakoni izglasaju, naši parlamentarci “odranije poznati građanstvu BiH” natjeraju da konačno nešto i urade po tom njima krajnje neugodnom pitanju, umjesto da lamentiraju uprazno cijelu godinu, kampanja ŠTIT je pokrenuta u susjednoj Hrvatskoj.

Idi su se u stvaranju kampanje ŠTIT pridružile kolege regionalne zvijezde, pjevači, glumice, voditelji, sportisti, influenseri, reperi, njih skoro 40, od Dine Rađe, Seke Aleksić, Tihana Lazović, Lele, Laković Frenkija i Kontre, Nadine Mičić, Aleksandra Stankovića, Tome Cvitanušića, Milene Radulović, Gorana Bogdana, Anđelke Prpić, Tijane Todorović, Andrije Miloševića, Miljenka Jergovića, Marijane Batinić i još nekolicine.

ŠTIT protiv femicida
Ida Prester, Seka Aleksić i Jelena Stupljanin u spotu ŠTIT


Divno je vidjeti koliko je nevjerovatno pozitivne energije uloženo u snimanje ovog spota i koliko su svi redom, u čak tri zemlje, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gdje se snimao ovaj spot, obične žene i muškarci “odranije poznati kao zvijezde građanstvu BiH”, podigli svoj glas protiv nasilja nad ženama. Učinilo je to da se Idin You Tube kanal užario od pregleda ove pjesme koju je u dva dana pogledalo više od 40 hiljada ljudi, što je za ovakav nepretenciozan i nesenzacionalan virtuelni aktivistički sadržaj golemi uspjeh.

A u ovoj zemlji u međuvremenu nikakve javne akcije protiv nasilja nad ženama nije bilo, osim one neuspjele, krajnje politički nemušto organizirane i zloupotrijebljene šetačke akcije koju je osmislila gospođa rođena Londrc. Nikakvih masovnih protesta, ženskih marševa, ženskih urlika, pritisaka, ništa. Baš ništa. Ali se zato, polako i sigurno, feminizam prešutno proglašava mrskom zapadnjačkom izmišljotinom, i ženama aktivisticama se na čelo tetovira natpis oštrokondže, otpadnice, cyber nasilnice…nastavite niz same.

Hej, stižu oblaci, oluja dolazi, napravimo štit od naših tijela, veli Ida u refrenu svog Štita. No, je li uopće realno danas očekivati da će jedna sjajna pjesma i spot u kojem se pojavljuju najpoznatiji likovi sa scene u regiji biti u stanju mobilizirati anesteziranu javnost u regionu i zaustaviti nasilje nad žrenama Je li moguće da brojka od 19 ubijenih žena u BiH u posljednje dvije godine ne svijetli crvenom bojom na svakom TV ekranu u ovoj zemlji, na svakom otvorenom prozorčiću kad kliknete na neki od najčitanijih portala u zemlji, na svakom LED displayu na shopping centrima? Je li moguće da ta brojka ne bruji u našim glavama i da nas nimalo ne postidi svakog jutra, kad mi Bosanke i Hercegovke, žive, zdrave i sretne dočekamo novo jutro za razliku od onih naših 19 ubijenih sestara?

Šta nam se još mora desiti, koliko još žena treba biti pretučeno, zadavljeno, ubijeno da bi se žene u ovoj zemlji i u regionu podigle na noge i kriknule da je promjena potrebna odmah i sada. Ili je Ida Prester u svojim pjesmama ona “neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar”?

Na ovom YT linku pogledajte spot za regionalnu kampanju ŠTIT by Ida Prester.

Photo: Darko Tomaš, Cropix / Ida Prester

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

OREA Art Market 2024

OREA Art Market prikupio više od 17.000 KM za Roditeljsku kuću

OREA Art Market i ove je godine u Sarajevu označio početak ljeta gdje su se tokom subote, 8.6. u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u...