Kanjon Tijesno pored Banja Luke idealan je za penjanje po stijenama i “visenje” na ležaljkama

U neposrednoj blizini Banja Luke, samo 12 kilometara od centra grda nalazi se fenomenalan kanjon rijeke Vrbas pod imenom Tijesno. Ovaj kanjon još nosi naziv Tijesno -Krupa. Na toj prelijepoj lokaciji pronaći ćete fenomenalan kanjon kroz koji protiče rijeka Vrbas, sa čistom vodom i još ljepšom prirodom.

Najvišim stepenom endemičnosti i reliktnosti odlikuju se staništa u pukotinama karbonatnih stijena i sipara. Kanjon je idealan za različite avanturističke sportove poput kajaka, kanua, raftinga, alpinizma. 

Kanjon Tijesno

Kanjon Vrbasa sa raznolikim sadržajem

U ovom još uvijek čistom, netaknutom čudu prirode možete naći jako puno biljnih i životinjskih cvrsat, a rijeka je na ovom dijelu bogata ribom, pa vam ovo mjesto može biti i idealna kota za pecanje.

I ovaj kanjon spada u dinarske geološke fenomene koje odlikuju silikatne stijene, krečnjaci, dolomiti, gips i sedra, što dolinu rijeke Vrbas čini jednom od jednom od najbogatijih geoloških i hidroloških fenomena na ovom području Balkana. Cijelim svojim tokom Vrbas tvori posebne klisure, kanjone, klancie, litice i na njenom toku ćete susresti dosta kraških vrela, gorskih izvori, planinskih potoka i riječica, brojni bukova, slapova i vodopada, prirodna jezerca i poneki izvor termalne vode.

Rafting na Vrbasu

Vrbas je cijelim svojim tokom idealno mjesto za pecanje, kanuuing, hiking, rafting, a posljendjih godina upravo kanjon tijesno je poprište i sjajnih adrenalisnskih aktivnosti vezanih za penjanje. Banjalučke su vlasti ovdje napravile odličan potez i osvjetlili su stazu za rafitng unutar knajona Tijesno, pa je tako ovdje omogućen i noćni rafting, što predstavlja svjetski raritet.

Jedinstveni Festival za penjače i ljubitelje adrenalinskih aktivnosti

No, ono što ovaj jedinstven kanjon čini posebnim je fenomenalno organizirani festival Drill and Chill climbing i highlining Festival,koji je otvoren 9. septembra i trajaće do 17.septembra. Ovo je jdinstvena adrenalinska atrakcija koju organiziraju zaljubljenici u penjanje iz Climbing kluba Extreme iz Banja Luke. Oni su i ove godine organizirali 9 dana vrhunskih penjačkih avantura u netaknutoj prirodi jedinstvenog kanjona Tijesno uz nezaobilaznu logorsku vatru – simbol penjača.

Climberi u kanjonu Tijesno

Ovaj se festival održava još od 2015. i okuplja sve entuzijaste iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope koji vole penjanje i sve ono što organizatiori nazivaju “vertikalnim pionirskim poduhvatima”, od penjanja na visokim stijenama, pričvršćivanja na sajlama na stijenama i užadima do raznih “visećih” aktivnosti na sajlama i ležaljkama iznad kanjona, na visini od 200 m. O ovim je posebnim ” visećim” aktivnostima i ležanju na ležaljkama u zraku National Geografic nedavno snimio i objavio poseban video.

Highlining u kanjonu Tijesno

Ovaj Festival ima za cilj promociju adrenalinskih aktivnosti za ljubitelje vanjskih aktivnosti u divljoj, netaknutoj prirodi, sa prekrasnim krajolicima, ukusnom tradicionalnom hranom i gostoprimstvom koja krasi svaki pedalj ova čudesno lijepe zemlje.

Kanjon Tijesno je postao jedna od najposjećenijih lokacija za ljubitelje egzibicionizma i adrenalinskih aktivnosti, od raftinga, planinarenja do penjanja na stijenama, a također je zbog svoje čarobne ljepote i jedna od sve posjećenijih turističkih atrakcija u BiH.

Ako volite adrenalinske sportove i penjanje na stijenama, ovdje ćete uživati ovih dana gledajući filmove na velikom platnu pod vedrim nebom, spavati u šatorima, uživaćete u tradicionalnoj preukusnoj hrani i domaćim sokovima iz ovih krajeva i nazdraviti uz koju domaću rakijicu.

Prelazak na žici preko kanjona Tijesno

Do ovog dijela rijeke Vrbas doći ćete putem prema Banja Luci, a onda nastavljate M16 putem od Banja Luke prema Jajcu, odnosno Sarajevu. Nastavićete u pravcu Ribnika i kod sela Gornji Prnjavor – Rekavice, i lijevo od benzinske pumpe Petrol naići ćete na znak Drill & Chill Festival koji će vas dovesti do mjesta gdje je smješten bazni kamp za sve ljubitelje i posjetioce ovog Festivala.

Uživajte na ovom jedinstvenom mjestu u prekrasnom kanjonu rijeke Vrbas Tijesno.

Photo: Chill&Drill Festival/Via Dinarica/TVN1/Kilx/visitbih

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...