Kanjon Tijesno pored Banja Luke idealan je za penjanje po stijenama i “visenje” na ležaljkama

U neposrednoj blizini Banja Luke, samo 12 kilometara od centra grda nalazi se fenomenalan kanjon rijeke Vrbas pod imenom Tijesno. Ovaj kanjon još nosi naziv Tijesno -Krupa. Na toj prelijepoj lokaciji pronaći ćete fenomenalan kanjon kroz koji protiče rijeka Vrbas, sa čistom vodom i još ljepšom prirodom.

Najvišim stepenom endemičnosti i reliktnosti odlikuju se staništa u pukotinama karbonatnih stijena i sipara. Kanjon je idealan za različite avanturističke sportove poput kajaka, kanua, raftinga, alpinizma. 

Kanjon Tijesno

Kanjon Vrbasa sa raznolikim sadržajem

U ovom još uvijek čistom, netaknutom čudu prirode možete naći jako puno biljnih i životinjskih cvrsat, a rijeka je na ovom dijelu bogata ribom, pa vam ovo mjesto može biti i idealna kota za pecanje.

I ovaj kanjon spada u dinarske geološke fenomene koje odlikuju silikatne stijene, krečnjaci, dolomiti, gips i sedra, što dolinu rijeke Vrbas čini jednom od jednom od najbogatijih geoloških i hidroloških fenomena na ovom području Balkana. Cijelim svojim tokom Vrbas tvori posebne klisure, kanjone, klancie, litice i na njenom toku ćete susresti dosta kraških vrela, gorskih izvori, planinskih potoka i riječica, brojni bukova, slapova i vodopada, prirodna jezerca i poneki izvor termalne vode.

Rafting na Vrbasu

Vrbas je cijelim svojim tokom idealno mjesto za pecanje, kanuuing, hiking, rafting, a posljendjih godina upravo kanjon tijesno je poprište i sjajnih adrenalisnskih aktivnosti vezanih za penjanje. Banjalučke su vlasti ovdje napravile odličan potez i osvjetlili su stazu za rafitng unutar knajona Tijesno, pa je tako ovdje omogućen i noćni rafting, što predstavlja svjetski raritet.

Jedinstveni Festival za penjače i ljubitelje adrenalinskih aktivnosti

No, ono što ovaj jedinstven kanjon čini posebnim je fenomenalno organizirani festival Drill and Chill climbing i highlining Festival,koji je otvoren 9. septembra i trajaće do 17.septembra. Ovo je jdinstvena adrenalinska atrakcija koju organiziraju zaljubljenici u penjanje iz Climbing kluba Extreme iz Banja Luke. Oni su i ove godine organizirali 9 dana vrhunskih penjačkih avantura u netaknutoj prirodi jedinstvenog kanjona Tijesno uz nezaobilaznu logorsku vatru – simbol penjača.

Climberi u kanjonu Tijesno

Ovaj se festival održava još od 2015. i okuplja sve entuzijaste iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope koji vole penjanje i sve ono što organizatiori nazivaju “vertikalnim pionirskim poduhvatima”, od penjanja na visokim stijenama, pričvršćivanja na sajlama na stijenama i užadima do raznih “visećih” aktivnosti na sajlama i ležaljkama iznad kanjona, na visini od 200 m. O ovim je posebnim ” visećim” aktivnostima i ležanju na ležaljkama u zraku National Geografic nedavno snimio i objavio poseban video.

Highlining u kanjonu Tijesno

Ovaj Festival ima za cilj promociju adrenalinskih aktivnosti za ljubitelje vanjskih aktivnosti u divljoj, netaknutoj prirodi, sa prekrasnim krajolicima, ukusnom tradicionalnom hranom i gostoprimstvom koja krasi svaki pedalj ova čudesno lijepe zemlje.

Kanjon Tijesno je postao jedna od najposjećenijih lokacija za ljubitelje egzibicionizma i adrenalinskih aktivnosti, od raftinga, planinarenja do penjanja na stijenama, a također je zbog svoje čarobne ljepote i jedna od sve posjećenijih turističkih atrakcija u BiH.

Ako volite adrenalinske sportove i penjanje na stijenama, ovdje ćete uživati ovih dana gledajući filmove na velikom platnu pod vedrim nebom, spavati u šatorima, uživaćete u tradicionalnoj preukusnoj hrani i domaćim sokovima iz ovih krajeva i nazdraviti uz koju domaću rakijicu.

Prelazak na žici preko kanjona Tijesno

Do ovog dijela rijeke Vrbas doći ćete putem prema Banja Luci, a onda nastavljate M16 putem od Banja Luke prema Jajcu, odnosno Sarajevu. Nastavićete u pravcu Ribnika i kod sela Gornji Prnjavor – Rekavice, i lijevo od benzinske pumpe Petrol naići ćete na znak Drill & Chill Festival koji će vas dovesti do mjesta gdje je smješten bazni kamp za sve ljubitelje i posjetioce ovog Festivala.

Uživajte na ovom jedinstvenom mjestu u prekrasnom kanjonu rijeke Vrbas Tijesno.

Photo: Chill&Drill Festival/Via Dinarica/TVN1/Kilx/visitbih

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...