Ovo su govornice na Konferenciji “Žene u pharma biznisu i nauci” 22.2.

Po prvi put u Bosni i Hercegovini Women in Adria organizira “Konferenciju za žene u pharma biznisu i nauci” koja će se održati 22.2.2023. u HUB 387,u Maglajskoj 1, u Sarajevu. Prošle sedmice smo najavili naše govornice na ovoj Konferenciji, a danas vam ih predstavljamo. Ova Konferencja namijenjena je ženama u farmaceutskoj industriji, ženama iz sektora biotehnologije i medicine, ženama naučnicama i istraživačicama iz akademske zajednice, no nismo zaboravili ni studentice i studente s Farmaceutskih fakulteta, koji će biti prisutni na našoj Konferenciji.

Rezervirajte dan za našu Konferenciju sljedeće srijede, 22.februara 2023. i prijavite se već danas na linku.

Februar je mjesec u kojem slavimo Dan žena u nauci

Našu Konferenciju ove godine organiziramo u februaru, mjesecu u kojem se obilježava Internacionalni dan žena i djevojaka u nauci. Još 2015. godine usvojena je rezolucija UN o proglašenju Dana žena i djevojaka u nauci koji se obilježava 11.februara.

Za položaj žena u svijetu nauke obilježavanje ovog Dana posebno posvećenog svim naučnicama i istraživačicama, od tehničkih do prirodnih nauka, od iznimne je važnosti. Znamo koliko je malo žena na vodećim pozicijama u domaćoj farmaceutskoj industriji i predstavništvima inostranih farmaceutskih kompanija u BiH, a također smo svjesni činjenice i da je u akademskoj zajednici u BiH prisutno minimiziranje utjecaja i položaja žena naučnica i istraživačica u odnosu na njihove muške kolege.

Stoga ovu Konferenciju ne treba doživljavati kao pežorativni feministički obrazac pobune žena u pharma industriji BiH, nego kao sjajan alat za umrežavanje i kvalitetnu diskusiju o položaju žena u poslovnoj i akademskoj zajednici u BiH, s posebnim naglaskom na žene naučnice i istraživačice u sektoru farmacije, biotehnologije i medicine. Ova Konferencija je stoga posvećena ženama koje su istovremeno i naučnice i profesorice, istraživačice i poduzetnice, ženama iz akademske zajednice i svijeta pharma industrije koje su stvarale pharma industriju u BiH prije 20 godina, ženama koje su mijenjale karijere, pokretale svoje poduzetničke priče, a istovremeno su uvijek bile inspirirane temeljima koje su sticale tokom svoje akademske karijere.

Konferencija za žene u pharma biznisu i nauci, 22.2.23.

Kako spojiti nauku i poduzetništvo?

Našu Konferenciju otvaramo s predavanjem profesorice Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu u penziji prof. dr. Elvira Kovač Bešović, koja je nakon svoje univerzitetske karijere odlučila ući u poduzetničke vode i osnovati svoju firmu AE Consulting koja se bavi proizvodnjom suplemenata. Mnogim današnjim lidericama u pharma industriji i magistricama farmacije koje rade u apotekama prof. dr. Elvira Kovač Bešović je predavala predmet na trećoj godini studija Framacije, Farmakognoziju, pa će biti vrlo zanimljivo poslušati što danas profesorica Kovač Bešović svojim nekadašnjim studenticama može ispričati o svom poduzetničkom iskustvu pokretanja firme u penziji u predavanju pod nazivom “Nauka, Poduzetništvo, Farmacija”.

Potom slijedi predavanje dr. Ljuljjete Tinjić, Country managerice za BiH jedne od najvećih svjetskih inovativnih farmaceutskih kompanija na svijetu, Hoffmann La Roche. Doktorica Ljuljjeta Tinjić je jedna od začetnica inovativne farmaceutske industrije u BiH, žena koja je kasnih 90-tih, unatoč protivljenju i kolega i familije, napustila mjesto specijalistice farmakologije u tuzlanskom UKC-u kako bi započela svoju karijeru u farmaceutskoj industriji. Bio je to vrlo hrabar potez u vremenima kad su se postavljali temelji farmaceutske industrije u BiH, kada niko iz akademske niti medicinske zajednice nije smatrao farmaceutsku industriju relevantnom za razvoj jedne zemlje, nego su nas pošprdno nazivali “trgovačkim putnicima” s torbama i olovkama. Ljuljjeta će govoriti o tome kako je gradila svoju karijeru, stvarala pretpostavke za tržište onkologije i hematologije u BiH, a kasnije i u Albaniji, a naročito kako je utemeljila potrebu i tržište za uvođenje kliničkih istraživanja u BiH.

A da na ovoj Konferenciji nećemo govoriti isključivo o farmaceustkoj industriji pobrinuće se prof.dr. Lejla Pojskić, profesorica Univerziteta u Sarajevu i naučna suradnica na Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologi koja će nam govoriti o pretpostavkama “Kako postati društvo inovacija iz perspektive žene i spojiti istraživačku radoznalost i održivo poduzetništvo?”. O tome što možemo očekivati u skorijoj budućnosti u svijetu biotehnologije i na koji način možemo postati zemlja inovativnosti u tom segmentu i zašto je bitno podržati žene u njihovoj poduzetničkoj misiji govorićemo u ovom predavanju.

prof.dr. Lejla Pojskić

Kako izabrati liderice u poslovnom svijetu?

Nakon inovacija i novih biotehnoloških dostignuća koje bismo željeli da predvode timovi žena naučnica, istraživačica, nameće se logično pitanje kako te žene osnažiti da budu managerice i liderice. Biljana Kokeza, direktorica Profil Management Consulting doo i jedna od vodećih headhunterica u pharma industriji u BiH govoriće nam o svojim HR iskustvima u potrazi za najboljim kadrovima za sve, pa i liderske pozicije u pharma industriji u BiH u svom predavanju pod nazivom “Mojih 20 godina u “lovu na  glave” i ostalo što niste znale o ovoj industriji”. Biljana je profesionalka koja je svoju karijeru brusila u stranim organizacijama kao prevoditeljica engleskog jezika, a od početka dvijehiljaditih se bavi ljudskim resursima i pronalaženjem najboljih kadrova za poslodavce u pharma industriji u BiH i oduvijek je bila najbolja adresa za potragu novog posla u toj industriji.

Biljana Kokeza

Pročitajte više: Biljana Kokeza: “Moja mantra je da u BiH postoje vrhunski profesionalci”


Nastavljamo s predavanjem naše kolegice, poduzetnice, insluenserice Mama Lana, prof. dr. Lana Lekić, koja je Business development managerica u Boehringer Ingleheim, “Sve možeš ako želiš!Budi Kraljica ili Hedona!” . Lana će govoriti o svojim iskustvima majke četvero djece, koja je istovremeno uspjela izgraditi i zavidnu akademsku i business karijeru, a pritome se istovremeno okušati u svijetu poduzetništva i posljednjih godina vrlo uspješno u svijetu digitalnog marketinga kao jedna od vodećih influenserica Mama Lana s ovog područja.

Završićemo našu Konferenciju inspirativnim predavanjem naše urednice portala Women in Adria BiH, Anise Šerak, farmaceutkinje s diplomom Executive MBA Cotrugli business škole, nutricionistkinje i vlasnice No Gluten Lab-a, poduzetnice, novinarke, osnivačice i voditeljice podcasta Kolektiv znanja. Anisa će nam govoriti u svom predavanju “Kako transformirati svoju karijeru i preživjeti sve padove?” o jednoj od najvećih tabu tema na Balkanu, transformaciji profesionalne karijere. Zašto je nužno, nakon što ste završili jedan studij i radite jednu vrstu posla, a na koncu i posve legitimno, odlučiti da promijenite karijeru svakih 5,8,10 godina, kad god poželite raditi nešto novo u svom životu. Takva se transformacija profesionalne karijere nigdje, osim na Balkanu, ne smatra neuspjehom i “traženjem sebe”, nego posve legitimnim putem razvoja vaše profesionalne karijere. Razgovaraćemo o tome kako usvojiti i mijenjati te obrasce, kako se pomiriti s tuđim očekivanjima i postići diverzitet u vašem profesionalnom životu upravo onakav kakav vama odgovara.

Postanimo liderice, jer žene nisu samo pčele radilice

Nakon svih predavanja naših govornica imaćemo i panel diskusiju na temu “Transformacija uloge žena u pharma industriji i nauci u BiH: od radilica do liderica”, u kojem ćemo s našim govornicama i učesnicama na Konferenciji pokušati pronaći odgovore na pitanje kako potaknuti transformaciju uloge žena u pharma industriji i napraviti važan zaokret u promatranja žena kao liderica u toj industriji, a ne isključivo kao pčela radilica. To smo dužni i prema nadolazećim generacijama obrazovanih žena, koje će sutra preuzeti uloge današnjih liderica, jer nove generacije trebaju mentorice i aktivnu kulturu podržavanja u poslovnom svijetu.

Pridružite nam se sljedeće sedmice na našoj prvoj “Konferenciji za žene u pharma biznisu i nauci”, na kojoj ne obećavamo da ćemo promijeniti svijet, ni naše BH okruženje, ali ćemo zasigurno osnažiti ulogu i utjecaj žena u pharma industriji i nauci u BiH, kvalitetnije se povezati i naučiti kako se uspješno podržavati. Jer, to je jedini put ka uspjehu i boljoj poziciji žena u ovoj industriji.

Photo: Women in Adria/privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...