Sezona je vrganja- evo recepta za brzi ljetni rižoto s vrganjima!

Početak ljeta donosi na naše pijace i vrganje, njihovu ljetnju varijantu. Taj ljetnji vrganj, Boletus edulis, je puno mesnatiji od svog jesenjeg brata vrganja, ima klobuk svjetlije smeđe boje, s izraženom bijelom stabljikom. 

Kad ljeto stigne u šumama ga, naročito ako je proljetna sezona bila kišna, nalazimo u crnogoričnoj šumi i ima ga sve do prvih mrazeva.

Ako već niste dovoljno hrabri i odvažni da sami idete u branje vrganja u šumu, onda ih ovih dana lako možete pronaći na svim pijacama i tržnicama. Birajte vrganj koji je po mogućnosti cijeli i kojeg nije nagrizla neka životinja, srna ili zec.


Pročitajte više: Ovaj zdravi doručak sa smrčcima će vam dati sve što trebate za naporan radni dan!


Kad kupujete vrganje okrenite klobuk na donju stranu i pogledajte kakav je ispod, ima li crva ili je površina cijela i netaknuta. Vrlo često ćete naći na pijacama vrganje čiji je klobuk prepun crva i izbjegavajte takve komade gljiva, jer nisu kvalitetni i vrijedni spravljanja bilo kakvog jela u kuhinji.

Jedan savjet vezan vezan za vrganje vam može biti od velike koristi, a to je da se vrganji nikad ne peru, nego se očiste uz pomoć četkice ili ih samo obrišete  papirnim ubrusom. Ako ih operete oni povuku vodu, jer su dosta higroskopni i otežate sebi proces kuhanja.

Ljetni rižoto s vrganjima- priprema:

2-3 srednje velika vrganja

100-150 g arborio riže

1 šolja pilećeg temeljca

1 manji crveni luk ili mladi luk

¼ šolje bijelog vina

100 g parmezana ili drugog tvrdog sira

so, biber

maslinovo ulje

peršun, bosiljak

Vrganje očistiti ubrusom ili očetkati četkicom, nasjeći na ploške/rezanca. Luk isjeckati i lagano propržiti na maslinovom ulju, dodati isjeckane vrganje i lagano miješati i propržiti. Doliti malo pilećeg temeljca. U međuvremenu rižu potopiti u malo temeljca (ili vodu ako nemate pripremljen pileći ili pureći temeljac) tek toliko da prekrije rižu otprilike 1 prst/1 cm, kuhati ju na laganoj vatri, 5 minuta, sve dok riža u potpunosti ne upije temeljac/vodu. Prije nego bude skroz kuhana prebacite ju u smjesu s vrganjima, dolijte malo temeljca, nastavite kuhati 7-10 min, dolijevajući pomalo vina, sve dok riža u potpunosti ne bude kuhana.

Rižoto s vrganjima

Na kraju dodajte naribani parmezan, pospite isjeckanim svježim peršunom i bosiljkom i poslužite toplo.

Photo: Anisa Šerak/www.playswellwithbutter.com

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

izvršna direktorica Nelt BiH

Suzana Sikimić: ‘Nisam osetila da se odričem bilo čega u bilo...

U okviru FMCG industrije, na poziciju izvršnog direktora često dolaze osobe iz prodaje. Ipak, Suzana Sikimić, izvršna direktorica Nelt BiH, na tu je poziciju...
sankcije na radnom mjestu

Batina je iz raja izašla?