Omiljeni libanonski namaz od patlidžana Baba Ganoush

U jesen kad patlidžani zagospodare našim pijacama često razmišljamo šta od njih napraviti osim musake i punjenih patlidžana. A toliko sjajnih recepata imate na raspolaganju. Talijani, Grci, Turci i Libanonci od patlidžana umiju napraviti čudesno zanimljiva i ukusna jela, kojih se bašp nikad ne dosjetimo.

Danas vam donosimo recept za čuveni libanonski namaz Baba Ganoush.

Patlidžani su ljubičasto crni gospodari kuhinje

Te čarobno duguljaste komade povrća sa nevjerovatnom crno-ljubičastom bojom smo navikli jesti u jesen, ispečene, punjene, grilovane…Njih ili volite ili ne volite. Nekada smo njihovu boju posebno isticali kao nevjerovatno lijepu crno-ljubuičastu, znate ono baš “patlidžan” ljubičastu. No, danas ih na pijacama vidimo i okrugle, bubrežastog oblika, prošarano bijelo-ljubičaste, zeleno-ljubičaste, pa odnedavno i bijele boje. Pa, zar je moguće da je patlidžan bijele boje? Jeste, i jako su ukusni, bez puno košpica i nisu nimalo gorki. Neka nova sorta vjerovatno.

Patlidžani

U sebi sadrže vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dosta vlakana, folnu kiselinu, kalij i mangan. Patlidžani pomažu u dobroj probavi, potiču pražnjenje crijeva pa se favoriziraju u kurama mršavljenja, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, mogu pomoći i u smanjanju stresa, prevenciji raka.

Baba Ganoush je na arapskom “razmaženi tata

Baba Ganoush je libanonski kremasti namaz od patlidžana, koji je odomaćen u gotovo svim bliskoistočnim i arapskim kuhinjama i porede ga sa humusom. Jedno je od najpoznatijih namaza za sefardske Jevreje, kojeg su ponekad pripravljali i od svijetlih paprika. Neko će reći da su humus i Baba Ganoush dva najpoznatija bliskoistočna namaza, i to je istina.

Koriste ga uz sve i svašta. I kao apetizer i kao meze uz sir, masline, kao dodatak jelima od mesa, povrća…Ukus mu možete dotjerovati prema vašem osobnom ukusu.

Patlidžani

No ono bez čeka Baba Ganoush ne možete ni zamisliti su pečeni patlidžani. Njih definitivno morate naučiti kako ispeći. Zato tražite patlidžane sa što manje vode i što manje sjemenki, dakle one što “mesnatije”.

Priprema: namaz od patlidžana

2 srednja patlidžana

2 čehna bijelog luka

2 velike kašike tahinija

sok od 2 limuna

½ č.kaš. kumina

½ č.kaš soli

2 vel. kaš. maslinovog ulja

malo cayene bibera/ po želji

Kad ogulite patlidžane, izrežite ih na šnite, posolite ih i ispecite 20tak minuta na 160 C. Kad ih ispečete, ohladite ih i stavite u blender. Dodajte tahini, limunov sok, so, luk i malsinovo ulje te izblendajte. Služite hladan kao namaz uz različita jela, namazan na kruh, uz masline, sir…

Photo: Toriavey.com/gutekueche.at

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Januarska depresija nije mit nego je simptom SAD-a, sezonskog afektivnog poremećaja

Jučer ujutro me na mobitelu dočekala vrlo čudna poruka od prijateljice koja živi u Briselu, poslana negdje u gloho doba noći, koja je glasila:...