Dođite na tradicionalnu Noć knjige u Buybooku u ponedjeljak 26.12.

Izdavačka kuća Buybook organizuje tradicionalnu Buybookovu Noć knjige koja će se održati 26. 12. u sarajevskoj i tuzlanskoj knjižari Buybook. Tim povodom će knjižara u Radićevoj ulici u Sarajevu raditi do ponoći, a u TC Mercator u Tuzli do 21:30h. Izdavačka kuća Buybook ove godine slavi 26. rođendan i tim povodom je za svoje kupce pripremila prigodne popuste od 20% do 70%. Narudžbe će biti moguće i putem web shopa Buybook.ba

Noć knjige u Buybooku

Saznajte koji su izdvojeni romani ove godine

U Buybookovoj ponudi možete pronaći velik izbor novih naslova stranih i domaćih autora i autorica koji će vas oduševiti. Posebno su izdvojeni nagrađivani strani naslovi poput romana “Obećanje” Damona Galguta, ovogodišnjeg dobitnika Bookera. Roman se bavi ljudskim osjećajima, a društvene su okolnosti samo spretno i pomalo usputno naznačene, kao pozadina neke važnije priče o ljudskim dušama i njihovim sudbinama koje i nemaju previše veze s društvenim uređenjem u pojedinoj zemlji. Obećanja se moraju izvršavati poručuje južnoafrički pisac.

“Male stvari poput ovih” irske spisateljice Claire Keegan koja se ove godine našla u užem izboru za Bookera, te “Polje kruški” gruzijske autorice Nane Ekvtimishvili, roman koji se našao u izboru za Međunarodnog Bookera. Tu su i roman “Dobrota” jedne od najčitanijih Buybookovih autorica, Turkinje Sebnem Işigüzel, koja je čitalačku publiku osvojila romanima “Konak suza” i “Venera”, zatim “Samarkand” Amina Maaloufa koji je s vremenom stekao status klasika, “Porijeklo”, novi roman Saše Stanišića, “Bračni portert” jedne od najčitanijih savremenih autorica Maggie O’Farrell.

Kada govorimo o domaćim autorima izdvojena su djela “Do boljeg jučer” Emine Žune, Ono što posebno zadivljuje kod Žune, jeste profiliranje likova koji su, kao malo kad u književnosti, toliko cjeloviti da su uvjerljiviji od samog života. – I da bi za svakim od njih čitatelj moga poći u rukavac priče kao u sam kraj romana.

“Pionirska dolina, Sarajevo” Zlatana Nezirovića, “Predaja” Mehmeda Begića, “Novi kraj” Đurđice Čilić, “Nenošeni snovi” Saide Mustajbegović, ali i drugo, dopunjeno izdanje klasika “Tajna džema od malina” Karima Zaimovića.

Za najmlađe na policama se uvijek nešto zanimljivo pronađe

Za najmlađe čitaoce izdvojene su prethodno objavljene knjige jednog od najčitanijih savremenih turskih autora, Ahmeta Ümita, “Bajka u bajci” i “Nigdjezemska”, slikovnicu “Priča o pudingu” Sebnem Işigüzel, “Žirafin pozdrav” Anılija Basılıja, “Malu žabu” Jakoba Martina Strida. Zatim Houshang Moradi Kermani ostvaruje iskrenu vezu s čitaocima svih uzrasta. te “Čudesni svijet” Vesne Mišanović.

“Madžidove priče” Houshanga Moradija Kermanita. Osim što su zanimljive i duhovite, priče se dotiču obrazovnih, društvenih i etičkih tema. Oslanjajući se na društvene poteškoće i probleme siromašnih, te pokazujući razlike među generacijama i stvarajući prikladno ozračje.

Izdvojeni naslovi za najmlađe

Možete birati knjige jer je više od 50 njih objavljeno

Godina na izmaku bila je u znaku odličnih naslova, a objavljeno je više od 50 njih. Pokrenuta je edicija “Dnevnik” koju uređuje Semezdin Mehmedinović i u kojoj je do sada objavljeno pet knjiga od kojih su “Crveni kofer” Lane Bastašić i “Kućni ljudi” Almina Kaplana već doživjele drugo izdanje. Kada govorimo o prethodno objavljenim naslovima, tu ne treba zaboraviti sljedeće – “Četvrta violina” Saše Savića, “Gdje sam” Jhumpe Lahiri, “Divni svijete, gdje si”, posljednji roman irske spisateljice Sally Rooney, “Apeirogon” Columa McCanna, “Tri knjige” Marka Vešovića, “U kasno ljeto” Magdalene Blažević, “Ljudske stvari” Karine Tuil, “88” Nadije Rebronje, dobitnice nagrade “Zaim Azemović”, “Vrelina ljeta“ Defne Suman, “Izvinjenje” Eve Ensler, “Klara, Klarisa” Marijane Čanak, “Pogrešan kraj teleskopa” Rabiha Alameddina, “Reci vatra” Selme Asotić, dobitnice nagrade “Stjepan Gulin”, “Madžun” Vlade Uroševića, “Disomnije” Igora Stanojoskog, “Projekat Lazarus” Aleksandra Hemona, “Nemoj ići u Anderlecht” Srđana Gavrilovića, “Ofelija, baštovanka” Nikoline Todorović, “Perina” Gorana Sarića, “Velika očekivanja: U Evropi 1999–2021.” Geerta Maka, … Čitalačkoj publici dostupno je i svih deset naslova objavljenih u ediciji “Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnsti u 10 knjiga”.

Objavljeno više od 50 naslova

Ne propustite Noć knjige i pripremite vaše popise za kupovinu jer vas čeka mnogo knjiga na policama.

Photo: Buybook

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...