Čokoladna novogodišnja torta s namazom od lješnjaka oduševit će vaše goste

Kako bolje zasladiti praznične dane nego čokladnom tortom. Donosimo vam recept za jednostavnu čokoladnu tortu koju svi trebate probati. Ako još niste odlučili koju ćete tortu napraviti za novogodišnje praznike torta s čokoladom je uvijek pravi izbor. Biskvit s namazom od lješnjaka savršena kombinacija za novogodišnju noć.

Koristite li vi eritrit u prahu za zamjenu šećera?

Šećer bez kalorija. Zvuči gotovo nestvarno, zar ne? U posljednje vrijeme, na tržištu možemo pronaći eritrit (eritritol) o kojem se sve više priča. Okusom se ne razlikuje pretjerano od bijelog šećera. Slatkoća iznosi oko 70% u usporedbi s normalnim šećerom. Još jedan od prednosti korištenja eritrita u praha je da ne šteti zubima i pozitivno utiče na očuvanje zdravlja. Iz tog razloga vam donosimo recept s izvrsnom zamjenom za šećer.

Eritrit u prahu

Čokoladna novogodišnja torta

BISKVIT:
5 jaja
100 g bademovog brašna
3 kašike otopljenog kokosovog ulja
prašak za pecivo
aroma vanilije
15 g kakaa
4 kašike eritrita u prahu

Odvojiti žumance od bjelanaca. Zajedno izmiksati žumance i eritrit do pjenastije strukture. Zatim u smjesu dodati kokosovo ulje i aromu vanilije, miksati. Polahko dodavati suhe sastojke. Istučena bjelanca polahko i ručno umiješati u smjesu. Peći 15 do 20 min na 160 ˚C. Promjer kalupa je 18 cm.

NAMAZ OD LJEŠNJAKA:
300 g lješnjaka
15 g kakaa
55 g eritrita u prahu
1 kašika otopljenog kokosovog ulja
aroma vanilije

Zagrijati rernu na 190˚C i staviti lješnjake da se peku 10 min. Tople lješnjake umotati u krpu ili prebaciti u posudicu s poklopcem, te protresti kako bi skinuli koru. Zatim ih prebaciti u blender, te dodati kokosovo ulje. Miksati oko 5 min te polahko dodavati kakao, sladilo i vaniliju. Sve skupa još izmiksati.

ČOKOLADNA KREMA:
500 ml vrhnja za šlag
250 g tamne čokolade
2 kašike ruma
2 kašike namaza od lješnjaka
3 kašike eritrita u prahu

U lončić staviti čokoladu i vrhnje za kuhanje te kuhati na laganoj temperaturi uz konstantno miješanje. Miješati dok se čokolada u potpunosti ne otopi i smjesa postane tamno smeđa. U smjesu dodati eritrit, malo ruma i namaz od lješnjaka. Sve skupa promiješati da se sjedini i staviti na hlađenje. Kroz sat vremena krema je spremna za mazanje. Dekorisati možete po vašim željama. Prijatno!

Čokoladna torta

Photo: Instagram, Pinterest

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Januarska depresija nije mit nego je simptom SAD-a, sezonskog afektivnog poremećaja

Jučer ujutro me na mobitelu dočekala vrlo čudna poruka od prijateljice koja živi u Briselu, poslana negdje u gloho doba noći, koja je glasila:...