Održana je večera za žene u bankarstvu i financijskom sektoru u hotelu Hills

Brojke kažu da su žene u bankarskom sesktoru u Bosni i Hercegovini zastupljene u omjeru puno boljem no što je to slučaj sa ostalim zemljama u regiji, te da žene čine 35% članova uprava banaka i 30% članova uprava osiguranja. Daleko je to od ravnopravnosti sa muškim članovima u bankarskom i financijskom sektoru, no na tome im treba posebno čestitati.

Žene trebaju naučiti da same stvore vrijeme za odmor

Sav taj sjajan rezultat BH žena u bankarstvu i financijskom sektoru nije naravno pao s neba i naše su žene izuzetno vrijedne, hrabre i radišne i zaslužile su veliko priznanje za svoj trud i zalaganje i za takvu zavidnu poziciju u regiji. No, često takvog priznanja nema, niko im se nažalost ne sjeti ni čestitati, pa žene, koje se svakodnevno bore s brojevima, izvještajima, fiskalnim strategijama, zakonskim regulativama, prokurativom ponekad treba podsjetiti da i one imaju pravo na zasluženi odmor i relaksaciju.

Zato se nismo začudile kad su nas neke od žena, za koje smo sinoć pripremile jednu opuštenu, neformalnu večernju varijantu druženja u hotelu Hills, pitale pa zašto naše novo druženje za žene iz bankarskog i financijskog sektora treba biti večera? I zašto baš u ovom vrlo teškom periodu godine, kad su sve redom do grla zatrpane izvještajima, analizama, kalkulacijama, planovima…?

A mi smo jednostavno predosjetile da upravo zato što se približio kraj godine kad smo na izmaku snage, kad svi pucamo “po šavovima”, da baš sada, kad je vaš radni dan gotov i kad nema više mailova i poziva na koje trebate u tom trenu odgovoriti pronađete dva sata da se na miru opustite i družite s kolegicama. Sinoć je prema priznanju kolegica iz bankarskog i financijskog sektora koje su nam se pridružile na ovoj večeri upravo bilo tako. Opušteno, neformalno, tiho, mirno, zanimljivo…

Znate li koji su to principi harmoničnog života?

Marija Sinanović osnivačica i direktorica Yellow brick edukacijskog centra u Sarajevu, HR konsultantice sa višegodišnjim iskustvom u sferi edukacije i razvoja organizacione kulture, trenerica soft skills-a i coach u sferi poslovnog i ličnog razvoja, održala je sinoć sjajno predavanje o alatima, tehnikama i vještinama, iz sfere minfulnessa, koje su nam na raspolaganju a kojima možemo promijeniti svoje životne i poslovne navike i postići harmoniju u svom životu.

Marija Sinanović

Radeći godinama kao pravnica i HR konsultantica u nemilosrdnom korporativnom biznisu Marija se suočila sa vrlo teškim autoimunim oboljenjem koje je izliječila kombinacijom holističkog, konzistentnog, iscrpljujućeg rada na sebi postigavši u konačnici apsolutno iscjeljenje cjelokupnog organizma.

Iako je fokus njenog rada čvrsto vezan za biznis Marija sebe naziva holističkom trenericom. Zbog toga su njena predavanja isprepletana jednako alatima za poslovni uspjeh, kao i alatima za lični razvoj.

Nakon dugotrajne potrage za odgovorima na vječna pitanja vezana za formula za uspjeh, blagostanje, mir i zadovoljstvo, Marija je sinoć priznala kako je i sama prošla kroz vrlo bolnu i tešku ličnu, duhovnu, emotivnu i profesionalnu evoluciju i shvatila je što treba napustiti u svom životu i čemu se kao svojoj životnoj misiji treba posvetiti. “Poruku koju sam na tom putu dobila bila je “a sad odbaci sva ta učenja, nemoj da se zalijepiš za sve te mindfullnes tehnike i da se identifikuješ s time, jer to nije poenta tog učenja. Priroda svakog alata za duhovno i fizičko iscjeljenje je ta da ih napustite vremenom. Tako da sam ja dosta toga što mi je koristilo vremenom napustila“, poručila je Marija.


Pročitajte više: Održana je Konferencija “Žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga”


Marijinih 11 veličanstvenih principa

Predavanje koje je Marija sinoć prezentirala govorilo je o “11 univerzalnih principa harmoničnog života” i namijenjeno je svim poslovnim ženama koje se svakodnevno nose sa izazovima uspostavljanja i očuvanja balansa kako u u odnosu sa samom sobom tako i u odnosu sa ljudima oko sebe. Svih 11 principa koje nam je Marija predstavili čine se naizgled vrlo jednostavnima, već viđenima, odvajkada poznatima, no treba priznati da iako smo ih možda i duboko u sebi davno osvijestili nikad ih na taj način nismo promatrali, nikad ih nismo nazvali pravim imenom, niti im takvu dinamiku i slijed dodijelili. Svaki od ovih principa puno govori o nama, o našem odnosu prema sebi, prema drugima, onima koje volimo, koje mrzimo, koje obožavamo i s kojima se svađamo, s kojima ratujemo na poslu i unutar zidova svog doma, o univerzalnoj istini i samosvijesti, o bezuvjetnoj ljubavi kao temelju svega što jesmo i želimo biti i postati.

Ivana Matić i Marija Sinanović

A kojih je to 11 veličanstvenih iz Marijine riznice čudesnih pravila uspješnog i harmoničnog življenja?

 1. Razlog susreta: Harmoničan život
 2. Spoznaja: Aha. Dobro
 3. Zaustavi konflikt: Krizni štab
 4. Prihvatanje: Ne možeš mi ništa
 5. Učenje: Čaša žuči ište čašu meda
 6. Otvorenost: Maske padaju
 7. Bezuslovna ljubav: Ne postoji greška
 8. Istina: Podržavanje i iskrenost
 9. Iznevjereno povjerenje: No gibet
 10. Hiperrealista: Snovi+stvarnost+hrabrost=harmoničan život
 11. Promjena ponašanja: Walk the talk

Principi o kojima sam govorila su moje autorsko djelo, i nastali su u vrijeme corone, kao rezultat mog dugogodišnjeg puta i istraživanja, na kojem sam ispitivala ljudsku prirodu kroz čitav spektar različitih metoda za lični i profesionalni razvoj. Testirala sam ih kroz stotine couching sesija i više od hiljadu polaznika treninga koje sam radila s klijentima. Principi o kojima govorim su univerzalni, jer se daju primijeniti i na lične i na poslovne odnose. Rekla bih da su umjerenost i njegovanje duhovne i materijalne dimenzije života glavne odlike mog holističkog učenja, koje vam prezentiram u Yellow brick-u“, poručila je Marija Sinanović.

Ono s čime se svakodnevno susrećemo, nepovjerenje u ljude, nedostatak svrhovitosti i inspiracije, nemogućnost da ostvarimo svoje ciljeve, rastrzanost u našem poslovnom i privatnom životu, sve su ovo situacije koje nas vrlo često bespovratno troše i ne dozvoljavaju nam da se vratimo sebi Ovo nam je pradavanje ponudilo jednostavne, praktične alate za postizanje balansa i harmoničnog života.

I kako je Marija poručila na početku svog predavanja: “Ništa nije slučajno. Nema loših odnosa. Nema loših lekcija. Nema promašaja. Ni emotivnih, ni poslovnih, ni prijateljskih. Nikakvih“.

Zato i naš sinoćnji susret nije bio nimalo slučajan. Uz predivnu i ukusnu hranu iz kuhinje hotela Hills imali smo priliku relaksirati se slušajući ovo zanimljivo, edukativno i inspirativno predavanje Marije Sinanović, direktorice firme Yellow brick, koje je našim gošćama pomoglo da bar ovu noć zaborave na sve te brojeve, analize, kalkulacije, izvještaje koji nam zadaju glavobolju.

3 Elme

Sponzori večere su bili OPA, NLB Banka Sarajevo, Vienna osiguranje, Raiffeisenbank BiH, KPMG.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...