Posjetite čuvenu muzičku dvoranu u bijambarskim pećinama

Kad zima zakuca na vrata teško je pronaći zanimljive destinacije za vikend bijeg iz grada. U gardovima nas guši magla i smog, a ponekad su nam i planine iz različith razloga nedostupne. Pa šta onda odabrati? Zanimljivo je da je naša zemlja bogata pećinama i šiljama, a jednu od najposjećenijih, Vjetrenicu, smo već pominjali kao zanimljivu vikend destinaciju. Ali, postoji još nekoliko vrlo zanimljivih i vrijednih posjete a jedna od njih je i pećina Bijambare.

Pretpostavlja se da po narodnim legendama ime Bijambare dolazi od turske riječi „bir“, hiljada, zbog hiljadu izvora koji se nalaze na području Bijambara.

Srenja pećina Bijambare

Muzička dvorana u pećini Bijambare

Kad krenete magistralnim putem M-17 Sarajevo-Tuzla prema Tuzli, nekih 40-tak km udaljenu od Sarajeva, nakon predivne Nišićke visoravni nalazi se prekrasni šumski krajolik Bijambare sa zrlo zanimljivim kompleksom pećina,koji je odnedavno i zaštićeni pejzaž „Bijambare“.

Bijambarske pećine

Ovaj jedinstveni šumski pejzaž čini kompleks od osam pećina, od kojih su najveće Gornja i Srednja bijambarska pećina. Ona koja je najpoznatija i jedina otvorena za posjetitelje je Srenja pećina, koja se satoji od čak četiri dvorane okružene svodovima sa brojnim stalaktitima i stalagmitima, te sedrenim relefina nazvanim pećinske bigrene. Zanimljivost posljednje, četvrte dvorane je njena specifična akustičnost, pa kako se u njon mogu ćuti različiti eho zvuci nazivaju je i “muzičkom dvoranom”. Pretpostavja se da svoju akustičnost duguje dugačkom nizu kanala, koji se u različitim nizovima prepliću na cijelom unutarnjem plafonu pećine i stvaraju specifično “pećinsko zvukovlje”.


Pročitajte više: Magična pečina Vjetrenica najveća je pećina na svijetu po broju životinjskih vrsta


Ovaj fenomen posebno veseli djecu, koja obilaze ovu pećinu, pa se nerijetko čuje kako neko dijete cikne ne bi li začulo kako eho njegovog glasa putuje tim kanalima i stvara specifičnu melodiju. Doduše, djeca bivaju ponekad i preplašena zbog kolonije šišmiša, redovitih čuvara pećina, koji nerijetko nadlijeću posjetitelje ljubomorno čuvajuči svoje stanište.

Bogatstvo flore i faune i raznolik šumski krajolik

Gornja pećina je najstarija pećina na prostoru Bijambara i predstavlja veoma značajno arheološko nalzište. Neki od paleontoloških artefakata s ovog podneblja koji su pronađeni baš u ovoj pećini nalaze se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Zbog toga su obje pećine zaštićeni spomenici prirode, arheološki i geološki rezervati. U blizini ćete naići i nalzište sa stećcima, koje također govori o bogatoj srednjovjekovnj historiji ovog srednjeg dijela Bosne i Hercegovine.

Gornja pećina

Ovaj poseban prirodni rezervat vrlo je jedinstven i po bogatom florom i faunom , pa ovdje možete naći više od 800 različitih biljnih vrsta i preko 121 životinjske vrste, od čega pet vrsta gmizavaca i vodozemaca, te 58 vrsta ptica.

Zanimljivo je da se srednja temperatura u ovoj pećini tokom cijele godine kreće od 5 do 7 C, i bez obzira je li vani ljeto ili zima temperatura je gotovo ista. Zato će vas u zimskom peridou na ulazu u pećinu dočekati zanimljiv ledeni dekor zbog koji se stvara usljed temperaturne inverzije zraka u pećini i onog van nje. Zbog toga se preporučuje da se dobro obučete krenete li u obilazak pećine bez obzira da li je ljto i vanjska temperatura iznad 30 C.

Bijambare

Područje parka prirode Bijambare posjetiteljima nudi različite sadržaje, pa vam neće biti dosadno niti jendog trena. Do ulaska u pećinu ne možete se više direktno dovesti autom, nego ćete auto ostaviti na velikom parkingu koje se nalazi odmah nakon skretanja s glavnog magistralnog puta. Do ulaska u pećinu možete prošetati nekih 1500 m, a tu je i turistički vozić koj je posebno atraktivan za djecu. Na putu do ulaska u pećinu i planinarskog doma naići ćete na klupe i drvene kućice zgodne za odmor i boravak u prirodi, te igralište za djecu, Drveni grad. Također ćete naići na nekoliko biciklističkih staza i posebno označene šumske staze.

Turistički voz na Bijambarama

Bijambarske pećine su idealan prijedlog za vikend destinaciju i zgodna je za vikend posjetu i ljeti i zimi. Samo se naoružajte dobrom vjetrovkom s kapuljačom, ili kabanicom, dobrim čizmama, po mogućstvu gumenim i uživajte u pećinskom koncertu u Srednjoj bijambarskoj pećini.

Photo: Visit BiH

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...