Posjetite čarobnu zelenu destinaciju Pecka u dolini Sane i Plive

Na ovim vrelim danima najbolje osvježenje je potražiti u šumi, negdje uz potok ili rijeku. Idealan preejdlog za takav vikend bijeg s užarenog gradskog asfalta je posjeta Visitor centru Pecka, kod Mrkonjić grada.

Selo Pecka se nalazi u blizini magistralnog puta Banja Luka – Livno, udaljeno je od Banjaluke 80 km, a od Sarajeva i Splita oko 170 km. Najbliži gradovi su Mrkonjić Grad 30 km, Šipovo 20 km i  Jajce 40 km.

Jedinstveno selo na  3 izvora rijeke Sane

Centar je smješten u nekadašnjoj osnovnoj školi u selu Pecka, do kojeg možete doći kroz selo Baraći. Ono što je zanimljivo za ovo živopisno selo je da u njemu izvire rijeka Sana, sa čak tri izvora, koja se u konačnici u Novom Gradu ulijeva u rijeku Unu. To izvorišno područje čine tri jaka kraška vrela, koja se najčešće pominju kao Izvor 1 (Vrelo 1), Izvor 2 (Vrelo 2) i Izvor 3 (Vrelo 3), a u nešto starijim pisanim izvorima kao Sansko, Čojdersko i Palalića vrelo (Kanaet, 1959). Izvorište rijeke Sane se nalazi u selu Donja Pecka, koje je od Visitor centra Pecka udaljeno nekih 7 km. Uz posebnu estavelu Mračaj, čiji tok se ulijeva u Sanu, izvori predstavljaju poseban hidrološki fenomen, a samo 15 km od Pecke izvire i rijeka Pliva. 

Visitor cenar Pecka

Iznad sela se nalazi i vijenac stijena po kojem je selo i dobilo ime, a na njma i poznato penjalište, najveće penjalište u BiH po prirodnim stijenama. U blizini s enalazi i 10 biciklističkih MTB staza, a također i planinski vrhovi Dimitor, Vitorog, Klekovača i Šator, što pecku čini idealnim mjestom za planinarenje.

Izvorište Sane

Pecka među top 100  zelenih destinacija svijeta

Zbog svega toga izvori Sane su pod posebnom zaštite i proglašeni su Spomenikom prirode “Vrela Sane”. Također, zbog svoje ljepote Pecka je uvrštena u “Top 100 priča održivih turističkih destinacija”, takmičenje koje organizira međunarodna fondacija Global Green Destination (GGD) i predstavljena je kao kao nova destinacija Dinaridica na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB Berlin 2022.


Pročitajte više: Posjetite atraktivni kanu safari na Trebidžatu


Penjalište Pecka

Ova outdoor destinacija Dinardica, nalazi se na ruti Via Dinarica. Na ovom lokalitetu možete i planinariti i voziti kanue na Korani, popeti se na vidikovac Ubavića brdo, penjati se po stijenama, voziti biciklo…

Ukoliko dolazite s djecom u Visitor centru Pecka djeca mogu uživati na ležaljkama, igralištu, vještačkim stijenama za penjanje koje su domaćini sagradili samo za mališane da isprobaju svoje penjačke vještine.

Visitor centar Pecka

Stoga otiđite ovo ljeto u Pecku i provedite sjajan vikend u prekrasnoj prirodi, upoznajte izvorišta Sane, istražite rijeku Koranu i Plivu, iskušajte penjanje na jednoj od najvećih prirodnih stijena u BiH. Domaćini u Visitor centru Pecka će vas dočekati sa sjajnom domaćom hranom, izvanrednom domaćinskom atmosferom i priuštiće vam ugođaj kako da ste kod svoje kuće u nekoj prekrasnoj šumskoj zelenoj oazi.  


Pročitajte više: Provedite ljeto na Uni i otkrijte glamping na Japodskim otocima


Penjalište Pecka najveće u BiH

Za više informacija posjetite Visitor centar Pecka

Photo: Pecka outdoor/DontmissBiH.ba/Adnan Bubalo Via Dinarica/Putovanje za 5

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...