Provedite ljeto na Uni i otkrijte glamping na Japodskim otocima

Rijetko ćete sresti žitelje jednog kraja u Bosni i Hercegovini koji su ponosniji na dragulj svog kraja, na rijeku koja im život čini ljepšim, kao što je to slučaj s Krajišnicima i njihovom ljepoticom, rijekom Unom. Ono što će vam svi Krajišnici uglas potvrditi je da je Una zaista jedna i jedina i da ju doživljavaju kao najvrijedniju prijateljicu i prema njoj se odnose s velikim poštovanjem. Otkako je 2008 sliv rijeke Une proglašen Nacionalnim parkom fenomenalna ekološka osviještenost Krajišnika je konačno dobila i svoju zvaničnu zakonsku potrvdu.

Ljetno na Uni- Una, jedna i jedina

Legenda tvrdi da ime ove rijeke datira još iz rimskog doba, kada je jedan rimski legionar ushićen ljepotom ove čarobne rijeke uzviknuo: “Una, solo Una”, jedna i jedina. I tako je do današnjeg dana ova čarobna krajiška ljepotica nastavila oduzimati dah svakom posjetitelju svojom ljepotom i čistoćom vode.

Rafting na Uni

Kao i skoro sve balkanske rijeke i Una izvire u jednoj državi, Hrvatskoj, protiče kroz Bosnu i Hercegovinu i ulijeva se u Savu ponovo u Hrvatskoj. Četvrta je rijeka po dužini svog toka u BiH, sa nekih 207 km ukupne dužini.

Ono što će vam svi Krajišnici potvrditi da ne smijete propustiti na Uni je njihov čuveni rafting niz Unu. Vrlo je uzbudljiva to avantura koju ćete svakako pamtiti kao jedan od najljepših i najuzbudljivijih trenutaka u životu. 

Regata na Uni

Međunarodna regata na Uni je već godinama dobila status jedne od najatraktivnijih regata na području Balkana i ove godine se, nakon dvogodišnje pauze usljed corona pandemije, vraća u punom sjaju. Od 27.-30.7.2022. održaće se njeno tradicionalno 48.izdanje i pripreme NP Una su u završnoj fazi. I ove godine trodnevna regata kreće od fascinantnog Štrbačkog buka u Martin Brodu, nastavlja do grada Bihaća, kroz kanjon Une u Bosanskoj Krupi do završnice u Bosanskoj otoci. 


Pročitajte više:Isprobajre rafting na Neretvi,priorda će vas ostaviti bez daha!


Unska regata

Iskusni krajiški skiperi sa Une će vam reći da na Uni možete birati rafting kakav želite. Imate lagane, mirne ture na mirnim dijelovima Une kod Bosanske otoke, sve do onih najatraktivnijih, adrenalinski najuzbudljivijih i najljepših dijelova, od Štrbačkog buka do Lohova.

Štrbački buk- Lohovo

Tih 15 km raftinga ćete pamtiti cijeli život kao jedan od najuzbudljivijih ali i najizazovnijih poduhvata koji ste napravili u životu. Huk tih unskih brzaka, ljepota Štrbačkog vodopada, ali i ledena voda Une, je nešto što se definitivno ne zaboravlja.

Ljeto na Japodskim otocima

No, nije Štrbački buk jedina posebnost na Uni. Posebnu draž čine i Japodski otoci, koje čini 5 otočića povezanih u jednu dražesnu srcoliku strukturu Japodskih otoka, i koje često nazivaju i Otoci ljubavi, zbog jedinstvenog srcolikog oblika. Ali i brojnih vjenčanja koja se na njima dešavaju.

Glamping na Uni

Tu imate predivno organiziran kamp, sa restoranom i svim pratećim sadržajima koji su vam potrebni za boravak u prirodi. No, ako vam je camping nedovoljno atraktivan odaberite posebnu čaroliju glampinga na Japodskim otocima, i uživajte u odmoru u kućici na drvetu.

Kućica na drvetu u Račiću

Ili odaberite jedinstveni staklenu kupolu na obalama rijeke Une u mjestu Račić, udaljenom svega 16 km od Bihaća, i doživite jedinstvenu čaroliju japodskog unskog ljeta.

Glamping na Uni

No, pored raftinga i regate, na Uni imate idealne staze za biciklizam, pa potom i planinarenje, odnosno pješačenje, tako da vam odmor na Uni neće biti monoton.

A da ljetni odmor ne predstavlja samo odlazak na more i sunčanje na plaži, pa planirajte svoj aktivni odmor na Uni, odvedite djecu da upoznaju kraljicu naših rijeka, Unu, i da sami otkriju zašto baš ona nosi tako prefinjen i jedinstven naziv, jedna i jedina.

Unska regata

Photo: Una Aqua/Nacionalni park Una/Velkaton/Front Slobode/Visit Una/Una rafting

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...