Rafting na Neretvi će vas ostaviti bez daha!

Gotovo svaka rijeka u Bosni i Hercegovini nudi sjajnu rafting avanturu. Tako i hercegovačka ljepotica Neretva nudi fenomenalnu turu raftinga na Neretvi koja počinje u selu Glavatičevo iznad Konjica, na putu prema Boračkom jezeru.

Rafting na Neretvi

Kamp u selu Džajići, u Džajića buku je logorište, odnosno baza za sve rafting ture u gornjem slivu Neretve. Polazišna tačka za rafting nalazi se u Glavatičevu, koje je udaljeno sat vremena od baznog kampa.

Kanjon Neretve

Priroda na tom dijelu i pogled na klanac Neretve će vas ostaviti bez daha. Vidikovac koji ćete obići je mjesto gdje ćete moći napraviti genijalne fotografije prelijepog planinskog jezera za uspomenu na ovu nezaboravnu avanturu.


Pročitajte više: Provedite ljeto na Uni i otkrijte glamping na Japodskim otocima


Boračko jezero, jedinstveno je jezero u ovom dijelu Hercegovine, smješteno u podnožju planine Prenj na 397 mnv veličine je 0,26 km2. Odatle krećete na vašu nezaboravnu rafting avanturu dugaćku 18-20 km, sve do ušća u Rakitnicu.

Uzbudljivi rafting

Tajnoviti Titov bunker

Rafting tura može trajati sveukupno 5-6 sati uz dulje pauze za ručak i fotografiranje. Možete napraviti jednodnevni izlet, ali je šteta ne ostati u Konjicu još jedan dan i vidjeti čuveni Titov bunker, 50 godina skrivanu tajnu u bivšoj Jugoslaviji.

Taj jedinstven objekat u svijetu, koji je bio jedna od najstrožije čuvanih tajni u bivšoj državi, je Titov nuklearni tunel, objekat koji je JNA vojska izgradila za potrebe smještanja 350 najbližih suradnika Titovog kabineta i vojnog vrha u slučaju nuklearne katastrofe. Građen je u periodu od 1953. do 1979. u srcu planine Zlatar, i bio je jedna od najtajanstvenijih vojnih objekata u tadašnjoj Jugoslaviji, kojeg maršal Tito nikad nije posjetio.

Mogao je izdržati udar nuklearnog projektila od 24 kilotone, a nosio je kodno ime ARK D-0, odnosno Atomska ratna komanda. Javnost je za ovaj objekat saznala tek početkom 2000-tih, i od tada je ovaj bunker jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hercegovini.

Obzirom da je Titov bunker objekat koji je pretvoren u muzejski prostor i koji ima ograničen kapacitet posjetitelja i posebne dane za posjete najbolje se unaprijed informirati i najaviti za posjetu na njihovoj web stranici.

Jedinstvena Neretva

Za sve ostale informacije koje vam trebaju za organizaciju rafting ture na Neretvi i posjete Titovom bunkeru kontaktirajte Turističku zajednicu u Konjicu.

Photo: Titov bunker/Neretva rafting/boračkojezero.ba/Armin Durgut/Pixell

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

BiH korak bliže EU. Pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku...
nesloga među odjelima

Mi smo važniji