Neobičan prirodni fenomen pješčanih piramida kod Foče

Vrlo često razmišljamo o tome gdje bismo mogli otići za vikend, na neku obližnju destinaciju na kojoj nikada dosada nismo bili. I ne padne nam na um baš previše lokacija, jer mislimo da smo u našoj zemlji sve zanimljive, atraktivne lokacije već posjetili. No, jesmo li baš sve? Jeste li posjetili famozne Pješčane piramide u blizini Foče?

Pješčane piramide

Pješčane piramide koje porede s onim u Coloradu

Kad krenete putem prema Foči, preko Miljevine, u malešnom mjestu Pirin do susrešćete jedan neobičan geološki fenomen, Pješčane piramide nalik onima u Coloradu, u SAD.

Pješčane su piramide neobičan i jedinstven geomorfološki fenomen, koji je nastajao erozijom tla pod uticajem mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova. Vrlo su intenzivne zlatno žute do jarke narančaste boje. Ove pješčane piramide odlikuje vrlo specifičan oblik i nalikuju na niz od nekoliko visokih, duguljastih figura ili stubova nalik redu od 4-5 kupastih figura. Dužina tog niza figura je oko 200m, a svaka figura je široka nekih 10tak metara a visoka recimo 20-25 metara, po slobodnoj procjeni.

Pješčane piramide

Upravo zbog tog svog duguljastog oblika podsjećaju na piramide koje se nalaze u Coloradu, SAD, one u Dolomitima, u Italiji, piramide u oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varoši, koje se nalaze u Srbiji.

Piramide su stare oko 200 godina

Mještani će vam potvrditi kazivanja svojih predaka da su ove pješčane piramide stare više od 200-tinjak godina. A prvi put su ih pomenuli Austrougari kad su došli u BiH, kad su otkrili ovaj prirodni fenomen pri gradnji puta od Sarajeva za Kalinovik. Legenda kaže da su Austrougari su, otkrivši ove jedinstvene pješčane piramide, pomjerili dionicu tog puta na drugo mjesto.

Pješčane piramide

Tek su se u posljednjih pa godina počelo po društvenim mrežama počele dijeliti fotografije ovog čudesnog prirodnog fenomena, koji zaista ne možete svuda sresti. No, i dalje se tek poneki zaljubljenik u prirodu, neko do planinara a s vremena na vrijeme i neko od znatiželjnih turist uputi u malešno mjesto Pirin Do, nedaleko od Foče, ne bi li se podivio ovom prirodnomfenomenu i njegovoj nestvarnoj ljepoti.

Pješčane piramide

Za mnoge bi u nekim drugim dijelovima svijeta ovaj prirodni fenomen bila uristička atrakcija koju bi posjećivale rijeke tusista iz cijelog svijeta. Pa bi se o ovim pješčanim piramidama pisali tekstovi, snimali dokumentarcima, a ovako one ostane tek zanimljiv detalj nekim slučajnim prolaznicima ovim krajem. Loš je put koji vodi do ovih piramida, makadamski većim dijelom i rijetko se ko i usuđuje autom dovesti do piramida. A rijetko kome se da pješačiti nekih 3-4 kilometra, koliko biste kad biste ostavili auto na mestu gdje restaje asfaltirani put i pješice se uputili prema ovim piramidama.

Pješčane piramide

Zato neka jedna od vaših vikend destinacja obavezno bude i posjet ovim čarobnim pješčanim piramidama, koje će vas sigurno oduševiti svojom neobičnom ljepotom.

Photo: Velija Hasanbegović/visitbih/furaj.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...