Poboljšajte svoju skin care rutinu za predstojeće ljeto

Ljeto je željno iščekivano godišnje doba zbog uživanja na moru, roštilja sa prijateljima, igranju odbojke na pijesku i drugih aktivnosti. Ali ne bude sve tako uzbudljivo kada nam koža od prevelike vrućine, vlažnosti, znoja i teških krema sa zaštitniom faktorom doživi iritaciju, crvenilo ili neke druge nepravilnosti. Zato je važno da kreirate kvalitetnu skin care rutinu za vaš tip kože kako bi uživali u sunčanim danima.

Naše tijelo tokom visokih temperatura proizvodi velike količine znoja, a samim tim i veću količinu sebuma koji daje masan izgled kože. Iako je češća situacija da nam je koža masna, može se desiti i da nam se koža osuši ukoliko sjedimo u blizini klima uređaja ili često plivamo u kloriranim bazenima.


Pročitajte više: Proljetno čišćenje lica: Oporavite kožu od hladne zime


Dr. Christina Weng, dermatologinja sa Harwarda je rekla: ”Ljeti je naša koža sklona povećanim nakupljanjem znoja i krema za sunčanje, kao i prljavština zbog više provedenog vremena vani. Zbog toga neki mogu primijetiti pojavu akni na koži.”

Koliko god volimo sunce, trebamo biti oprezni prevelikom izlaganju

Iako sunce svima izmami osmijeh na lice, trebamo biti oprezni jer nije rijetka situacija da dobijemo bolne opekline. Dr. Jamie DeRosa, plastični hirurg na DeRosa Center Plastic Surgery, objasnio je: ”Melanociti unutar stanica naše kože se aktiviraju sa UV svjetlom i počnu stvarati pjege i tamne mrlje na licu.” S vremenom, izlaganje UV zrakama može smanjiti elastičnost kože i može je učini naboranom. Najjednostavnije rečeno, ukoliko se izlažemo suncu previše naša će koža brže stariti.

Prvi korak skin care rutine je krema sa zaštitnim faktorom

Dr. Nadir Qazi, dermatolog iz Kalifornije je rekao: ”Najvažnija stvar koju trebate učini za vašu kožu ljeti je obilna upotreba kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom.” Ovu kremu trebate koristiti tokom cijele godine, ali je važno redovno je koristiti ljeti kada UV zrake imaju veći intenzitet. Ovo nije samo savjet doktora Qazija nego i svih stručnjaka dermatologa. Preporuka više jeste da naneste kvalitetnu hidratantnu kremu i nakon nje kremu sa zaštitnim faktorom kako bi vaša koža ostala hidratizirana tokom dana.

Ukoliko ne volite teksturu krema sa zaštitnim faktorom, onda postoje i druge opcije. Dostupne su i u prahu ili u stick-u za sve oni koji ne vole tradicionalni način nanošenja kreme na lice. Doktor Kung navodi da je jedan od njegovih favorita Colorescience brush on mineralni puder sa zaštitnim faktorom SPF 50.

Rashladite se uz tonike i termanlnu vodu

Tonici za lice su još jedna od preporuka stručnjaka. Uz visoke temperature i stalno znojenje, tonici i termalne vode su ”must have” u vašoj torbi. Služe sa hidrataciju tokom dana, a postoje i opcije koje imaju protuupalne sastojke pa je učinkovitost još veća. Stručnjaci uglavnom preporučuju poznatu Avene’s Eau Thermale i La Roche-Posay Thermal Spring Water. Dostupni su u svim bolje opremljenim apotekama.


Pročitajte više: Znakovi da vašem tijelu nedostaje vitamin D


Fantastičan skin care uz kreme sa hijaluronskom kiselinom

Spomenuli smo kako je moguće i da vam koža ljeti bude suha, to jeste rjeđi slučaj ali je moguć. Ukoliko vam se to desi, najbolja opcija je da odabere dobru hidratantnu kremu na bazi vode – najbolje onu sa hijaluronskom kiselinom.

Preporuka doktora DeRose je Neutrogena HydroBoost hidratantna krema. Vrlo lagane teksture, gotovo da je gelasta i vrlo je ugodna na licu čak i na visokim temperaturama.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...