Irma Alić Tica: U koroni sam ostala bez posla i pokrenula brend prirodne kozmetike Veles

Za vrijeme studija na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu magistrica farmacije Irma Alić Tica je sanjala o svom malom laboratoriju u kojem će svojim rukama, po svojim recepturama spravljati prirodnu kozmetiku. Nakon 4 godine rada u apoteci za vrijeme Covid 19 pandemije ostala je bez posla i u tom neizvjesnom periodu odvažila se da krene sa proizvodnjom prirodne kozmetike.

Prve preparate sam isprobala na sebi

I kao što to obično biva za pokretanje svog sopstvenog biznisa morate imati podršku porodice. Irma ju je dobila od supruga, koji ju je nesebično podržao u ideji da pokrene svoj mali proizvodni pogon za proizvodnju kozmetičkih preparata.

“Iako sam oduvijek imala osjetljivu kožu koja bi često buknula, bila užarena i crvena, nisam imala puno izbora i koristila sam konvencionalnu kozmetiku. Onda sam se odlučila prebaciti na prirodnu kozmetiku, proučavala sam prirodne sastojke, njihovo djelovanje u kliničkim studijama i počela isprobavati različite formulacije na svojoj koži”, govori Irma o svojim počecima.  

Prvi proizvod koji je napravila u svom malom proizvodnom pogonu bio je balzam za usne, a potom su uslijedile dvije kreme za suhu i masnu i mješovitu kožu, serum za hidrataciju i piling za tijelo.

Svoje je preparate nakon što ih je testirala na sebi ponudila prijateljicama i poznanicama i nakon što je prikupila dovoljno informacija o njihovoj djelotvornosti i dobila pozitivne kritike odvažila se u februaru ove godine da otvori svoju firmu pod nazivom Veles i pokrene proizvodnju.

Veles je slavenski bog zemlje i životinja

Često dobiva pitanje odakle joj ime Veles. “Kad sam razmišljala kakvo bih ime dala svom biznisu htjela sam da je povezano sa prirodom. I onda sam se sjetila da se u slavenskoj mitologiji bog zemlje i životinja zove Veles. I to mi se svidjelo da obilje iz prirode pod imenom Veles pretočim u svoje kozmetičke preparate. Mada je mnogima ime asocijacija na makedonski grad Veles”, kaže Irma.

Zasada u ponudi ima dvije linije, za njegu lica i njegu tijela. Njene su klijentice zadovoljne kremamam sa hijaluronskom kiselinom koju sadrže, jer su, tvrdi Irma,  “osjetile poboljšanje elastičnosti i primjetile su izraženo zatezanje naborane kože”.

Jedan od njenih favorita je Tara piling za kožu koji je, za razliku od ostalih prisutnih na tržištu koji su izrađeni na bazi ulja, napravila na bazi aloe vera gela s česticama maslina i marelica.

Tara gel piling

Njega klijentice oboožavaju jer nemaju osjećaj suhoće kože nakon korištenja pilinga, nego koža ostaje hidrirana posljie pilinga. 

Kvalitetan maslac za tijelo s prirodnim sastojcima mora biti skup 

Veles malsac za tijelo je također jedan od najprodavanijih proizvoda jer je napravljen bez dodatka vode, sa maslacem baobaba, kakaa, sjemenki grožđa i badema, nema konzervansa ni mirisa i daje izvanredan osjećaj hidratacije koži poslije nanošenja.

“Često mi korisnice mojih proizvoda govore da im je kod maslaca za tijelo najvažnije kako miriše, a ne znaju da su to uglavnom vještački mirisi koji izazivaju crvenilo kože i znaju biti štetni. Voljela bih kad bi žene shvatile da miris i pakovanje danas prodaje kozmetički proizvod i da kvalitetan maslac zbog svojih prirodnih sastojaka mora biti skup”, kaže Irma. 

I njoj, kao i mnogim pokretačicama sopstvenog biznisa, nabavka ambalaže i sirovina predstavlja najveći izazov u radu. 


Pročitajte više: Lejla Mehmedović Sofo: Kako sam napravila brend orhanske kozmetike Organlook


“Često se desi da nema sirovine za nabaviti kod dobavljača i moram naručivati velike zalihe, a sve supstance imaju rok trajanja uglavnom godinu dana. U početku sam htjela da koristim isključivo staklenu ambalažu, jer je staklo inertan matreijal, mikrobiološki stabilan, ali ga nema u ponudi i onda se oslanjam na plastičnu ambalažu koja može da se reciklira”, ističe Irma.

Sretna je i zadovoljna da danas, samo pola godine nakon zvaničnog otvaranja firmi ima svoj mali proizvodni pogon smješten na Čengić vili u Sarajevu. Tu je često posjete i prijateljice njenih stalnih klijentica koje su nakon  što su čule pozitivne kritike i same došle isprobati neki od Veles preparata.

Veles preparati

Ako želite i vi postati dio Veles zajednice možete naručiti njihove preparate na Orea Bazaar i novoj  kupina.ba platformi. Uskoro ćete ih moći kupiti u nekim apotekama i novom dućanu BH domaćih proizvoda na Baščaršiji, a u međuvremenu se može nabaviti i u Bingu u Tuzli. 

Photo: Veles

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...