Znakovi da vašem tijelu nedostaje vitamin D

Nakon zime i dana bez sunca provedenih uglavnom u zatvorenom prostoru, nije čudno da osjetimo znakove da našem tijelu nedostaje vitamin D. Prema nekim istraživanjima 30% odraslih i djece pati od manjka vitamina D. To nije dobar znak jer vitamin D igra važnu ulogu u regulaciji količine kalcija i fosfata u tijelu.

Značaj vitamina D u tijelu

Vitamin D (kalciferol) jedan je od vitamina koji su topivi u mastima, a netopivi u vodi, zajedno sa vitaminima A, E i K. Njegovo djelovanje na organizam je širokog spektra pa se očekuje, tačnije poželjna je njegova sve veća primjena za pravilno funkcionisanje organizma.

Ono što je zanimljivo za vitamin D jeste da se u kliničkim istraživanjima pokazao kao vrlo koristan u smanjenju učestalosti pojave karcinoma dojke. Također, povećava otpornost organizma na tuberkulozu i bakterijske upale. Njegova uloga na održavanje funkcije i zdravlja gastroenteralnog sistema, a posebno crijeva, jer održava integritet crijevne barijere sluznice.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je u svojim izvještajima navela nekoliko pozitivnih stavki uticaja vitamina D za zdravlje. Najznačajnije su pozitivan doprinos rada mišića i imunološkog sistema, očuvanje zuba i kostiju, regulacija kalcija u krvi i uloga u diobi ćelija.

Znakovi da imate manjak vitamina D u tijelu

Bolovi u kostima

Bolovi u kostima mogu značiti da imate manjak vitamina D. Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je održavanje serumske koncentracije kalcija i fosfora. Također i omogućavanje pravilnog djelovanja zaštitnog hormona za održavanje koncentracije kalcija u krvi. Istraživanja su pokazala da su bolovi u kostima i leđima česta posljedica preniske količine vitamina D u organizmu.

Osoba koja ima manjak vitamina D u organizmu ima dva puta veću šansu za bolove u kostima i zglobovima u poređenju sa osobom koja ima normalnu količinu. Nedostatak vitamina D u tijelu mijenja metabolizam minerala, a to uzrokuje nisku mineralnu gustoću kostiju i povećava rizik od gubitka koštane mase.


Pročitajte više: Je li sunce izvor zdravlja ili ne? Šta trebamo znati o SPF faktoru?


Bolovi u mišićima

Kod 70% pacijenata koji se jave sa hroničnim bolovima mišića je ustanovljen manjak vitamina D. Receptor za vitamin D u nervnim stanicama je receptor za osjećaj boli. Iako je uzrok za bolove u mišićima nekada teško odrediti, nedostatak ovog vitamina je uvijek potencijalni uzrok.

Nedostatak vitamina D je povezan sa nedostatkom magnezija

Prethodni znak nedostatka vitamina D, bolove u mišićima, možemo vezati i sa nedostatkom magnezija. Naime, magnezij u organizmu je potreban da pretvori vitamin D u njegov aktivan oblik. Ako u organizmu nedostaje magnezija, organizam onda neće moći pretvoriti vitamin D u aktivan oblik. Simptomi nedostaka magenzija (nesanica, bolovi u mišićima, uznemirenost) su zapravo i simptomi nedostatka vitamina D.

Visok krvni pritisak – hipertenzija

Uzročnik visokog krvnog pritiska je često nedostatak vitamina D. Naš organizam proizvodi peptide koji uzorkuju zadržavanje vode u tijelu i povećavaju nivo krvnog pritiska. Vitamin D ”suzbija” ove tjelesne reakcije i reguliše nivo krvnog pritiska. Kako bi vršili prevenciju srčanih bolesti, prevencija krvnog pritiska je vrlo važan korak jer istraživanja pokazuju da je vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti zapravo visok krvni pritisak.

Loše raspoloženje i depresija

Istraživanja koja su sprovedena pokazuju da postoji povezanost između lošeg raspoloženja i manjka vitamina D. Jedno konkretno istraživanje je pokazalo da nedostatak vitamina D povećava rizik od nastanka depresije. Istraživači koji su proučavali osobe sa nedostatkom vitamina D su primijetili kako te osobe osjećaju niz različitih simptoma. Najčešće su to bile nagle promjene raspoloženja i poremećaj spavanja.

Dobri izvori vitamina D

Naravno, najbolji izvor vitamina D je sunce, ali ne možemo obezbijediti unos vitamina D pomoću njega tokom čitave godine.

U namirnicama ga pronalazimo u ribi (losos, sardine, haringe, skuše), crvenom mesu, žumanjcima i nekim namazima obogaćenim mastima. Također, još jedan od izvora koji se možda i najčešće koristi jesu dodaci prehrani.


Pročitajte više: Vitaminska salata s tikvicama i smokvama za ljetni vikend brunch


Naravno, sa unosom se treba paziti i ne trebamo dozvoliti da unosimo preveliku količinu vitamina D jer ni to nije zdravo za organizam. Unos zavisi od naše tjelesne mase i dobi, a najbolje je posavjetovati se sa svojim doktorom o najboljem unosu za naš organizam.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...